Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Exenteratie

Bekkenuitruiming

Tijdens een exenteratie worden de tumor in de endeldarm alsmede de organen waar het ingroeit, verwijderd.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Bij uitgebreide darmkanker is meestal een ingrijpende operatie nodig, vaak voorafgegaan door een voorbehandeling met bestraling en/of chemotherapie. Naast een deel van de (endel)darm is het vaak nodig om ook andere organen (zoals baarmoeder of blaas) weg te nemen om de tumor in het geheel te kunnen verwijderen. Hierbij werkt de chirurg nauw samen met de uroloog, gynaecoloog en plastisch chirurg.

Als er geen mogelijkheid om de endeldarm aan elkaar te zetten dan zal er een stoma worden aangelegd.

Daarnaast bestaat er in het Erasmus MC de mogelijkheid om bij grote en/of lastige gelegen tumoren ook tijdens de operatie het gebied waar de tumor heeft gezeten te bestralen om de kans dat de tumor weer terugkomt te verkleinen (Intra Operatieve Radiotherapie, IORT).

Hoe gaan we te werk?

De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Voordat de narcose wordt toegediend wordt u aangesloten op de bewakingsapparatuur en krijgt u een infuus in de hand of arm. Als de operatie klaar is wordt de huid gesloten. Soms kan het nodig zijn dat u (tijdelijk) naar een bewaakte afdeling gaat.

Wat is het doel?

Het doel is om de afwijking in de darm en de daarbij behorende lymfeklieren te verwijderen. Wanneer het mogelijk is ook het doel om de darm weer aan elkaar te hechten.

Voorbereiding

Op de dag van de operatie moet u nuchter zijn vanaf de nacht. Meestal wordt u een dag van te voren opgenomen. Soms kan het zijn dat u op dezelfde dag wordt opgenomen.

Sommige patienten krijgen darmvoorbereiding. Dit zal van tevoren besproken worden.

Het is aan te bevelen om te stoppen met roken. Ook kort voor de operatie heeft dit nog zin.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie merkt u niets, omdat u onder narcose bent. Soms is het nodig om een drain of een voedingssonde achter te laten. Het kan ook zijn dat er onverwacht een stoma geplaatst moet worden. Dit zal van te voren met u besproken worden.

Kort na de operatie

Vlak na de operatie kunt u de wond voelen. Er kunnen gebieden zijn van de huid rondom de wond waar u minder gevoel in heeft “een doof gevoel”. U mag normale bewegingen maken.

De belangrijkste complicaties na deze operaties zijn een bloeding een infectie of een zogenaamde naadlekkage (een lekkage tussen stukken darm aan elkaar zijn gehecht). Soms is het nodig om hiervoor opnieuw te opereren.

Thuis

Er kan sprake zijn van pijnklachten aan de wond, hiervoor krijgt u pijnstillers voorgeschreven. Sommige patiënten kunnen thuis toch ziek worden. Dit kun je soms herkennen doordat er koorts ontstaat. Hou er rekening mee dat u conditie niet altijd meteen weer de oude is.

Resultaat

Na de operatie zal de patholoog het verwijderde darmgedeelte onderzoeken op tumorcellen. Afhankelijk van de tumorsoort of uitzaaiingen in de lymfeklieren wordt er soms een nabehandeling geadviseerd. Dit zal poliklinisch besproken worden door uw behandelend arts. Het duurt ongeveer 10 werkdagen voor de uitslag bekend is.

Wanneer neemt u contact op?

U dient contact met ons op te nemen als:

  • De operatiewond rood, warm en pijnlijk of gezwollen is, dit kan een ontsteking zijn.
  • Als u koorts heeft.
Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC. De contactgegevens ontvangt u na de operatie

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor