Over dit specialisme
Wat we doen
Wat is dit specialisme?
Kinderarts-allergologen behandelen kinderen met allergische ziekten. We zien veel kinderen met atopie, dit is een combinatie van de volgende ziekten: eczeem, voedselallergie, hooikoorts en astma. Om deze reden werken we veel samen met de kinderdermatologen en kinderlongartsen (pulmonologen). Ook zien we kinderen met allergische reacties op geneesmiddelen, insectensteken, warmte, koude of inspanning.
Wat willen we bereiken?
We willen dat allergische kinderen goede zorg krijgen. Hierbij is het allereerst van belang dat ze de juiste onderzoeken, de juiste diagnose en de juiste adviezen krijgen. In sommige gevallen wordt de behandeling uitgevoerd in samenwerking met de kinderdermatoloog, de kinderlongarts en/of de diëtiste (multidisciplinaire zorg). Ook wordt er nauw samengewerkt met de kinderartsen uit andere ziekenhuizen.
Waarom naar het Erasmus MC Sophia?
De kinderarts-allergologen werken zowel in het Erasmus MC Sophia als op de locatie KinderHaven. KinderHaven is een buitenpolikliniek behorende bij het Erasmus MC Sophia waar meerdere subspecialismen spreekuur doen, zodat multidisciplinaire zorg goed kan plaatsvinden. Kinderen met een reactie op geneesmiddelen en kinderen die gaan starten met subcutane immunotherapie (als behandeling voor hooikoorts of huisstofmijtallergie) zien we in het Erasmus MC Sophia.
Aandoeningen en ziektebeelden
Anafylaxie
Angio-oedeem
Astma bij kinderen
Constitutioneel eczeem
Geneesmiddelenallergie
Inhalatieallergie
Mastocytose
Netelroos
Voedselallergie
Samenwerking
Wetenschappelijk onderzoek
Onze kinderarts-allergologen doen veel wetenschappelijk onderzoek. We doen vooral veel onderzoek naar het voorkomen van voedselallergieën bij jonge kinderen, zoals koemelk-, pinda-, noten- en ei-allergieën. We onderzoeken bijvoorbeeld of een verstoorde huidbarrière een belangrijke risicofactor is voor het ontwikkelen van allergieën. Daarnaast onderzoeken we ook andere mogelijke risicofactoren, zodat we in de toekomst meer allergieën kunnen voorkomen of eerder kunnen behandelen.
Voor ons onderzoek naar risicofactoren maken we gebruik van de voedselprovocatietesten die we ongeveer 500 tot 600 keer per jaar uitvoeren. Tijdens een voedselprovocatietest krijgt een kind een kleine hoeveelheid van een allergeen (een stofje in voedsel die voor een allergische reactie kan zorgen) toegediend. Dit doen we in een aantal stappen, gemiddeld 3 tot 7 keer. Na iedere stap kijken we of er een allergische reactie ontstaat, hoeveel van het allergeen daarvoor nodig was en wat de allergische reactie precies inhoudt. Daarnaast doen we ook onderzoek naar nieuwe methoden in het laboratorium om te kijken of we zonder voedselprovocatietest kunnen voorspellen of en wanneer een patiënt een allergische reactie krijgt. Hierdoor is het in de toekomst hopelijk niet meer nodig om voedselprovocatietesten te doen.
Tegenwoordig is het vermijden van allergenen niet meer de enige optie om te leven met een voedselallergie. Er worden verschillende onderzoeken gedaan naar het sneller opbouwen van tolerantie door immunotherapie. Dit betekent dat je over een allergie heen kan groeien, bijvoorbeeld door het dragen van een ‘pindapleister’ of door iedere dag een heel klein beetje van het allergeen binnen te krijgen in speciaal bewerkte producten.
Ook voor inhalatieallergieën (allergenen die je inademt), zoals hooikoorts of een huisstofmijt allergie, komen steeds nieuwe behandelmethoden op de markt. Bijvoorbeeld immunotherapie in tabletvorm voor kinderen. Deze methoden moeten nog goed onderzocht worden. Dit zijn grote internationale onderzoeken waaraan de afdeling kinderallergologie deelneemt.
Onze polikliniek(en)
De spreekuren van de kinderarts-allergoloog vinden plaats op twee locaties/poliklinieken, namelijk:
- Op de polikliniek Kinderthoraxcentrum (D-gang) en in de C-gang in het Erasmus MC Sophia.
- In KinderHaven. Deze buitenpolikliniek van het Erasmus MC Sophia bevindt zich aan het Haringvliet 72 te Rotterdam.