Voedselallergie: over deze aandoening
Wat is een voedselallergie?
Wat is deze aandoening?
De eiwitten waar de patiënt allergisch op reageert, noemen we allergenen. Sommige allergenen zijn niet stabiel, dat wil zeggen dat ze kapot gaan door vertering of verhitting. Als antistoffen binden met deze niet-stabiele allergenen, dan veroorzaken ze lang niet bij iedereen klachten. We tonen de allergische antistoffen aan met een allergietest.
Soorten
- Allergie met niet-stabiele allergenen.
Milde klachten van jeuk, prikkeling en soms wat zwelling in de mond en keelholte noemen we het 'oraal allergiesyndroom'. Bijvoorbeeld eten van fruit bij een boompollenallergie: als je het fruit voldoende verhit, gaan de allergenen kapot en kan er geen allergische reactie optreden. - Allergie met stabiele allergenen.
Stabiele allergenen gaan niet kapot door verhitting en vertering. Ze bereiken het maag-darmkanaal intact en kunnen na opname in het bloed ernstige allergische reacties veroorzaken.
Oorzaak
Het afweersysteem maakt antistoffen aan tegen sommige eiwitten in voedsel. Dat veroorzaakt een allergische reactie.