Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Kliniek
Kliniek

Intensive care kinderen

Wanneer: De kliniek intensive care kinderen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week open.
Locatie: Erasmus MC Sophia - SK- 3e etage
Telefoon: (010) 703 62 55 (Receptie ICK 1&2) - (010) 703 60 44 (Receptie ICK 3&4)

In de kliniek intensive care kinderen (ICK) behandelen wij kinderen met (acute) levensbedreigende aandoeningen die intensieve bewaking en zorg nodig hebben.

Over

Wat gaan we doen?

Wanneer komt u hier?

In de kliniek intensive care kinderen (ICK) verzorgen wij kinderen van 0 tot 18 jaar met een (acute) levensbedreigende aandoening. Zij hebben intensieve bewaking en zorg nodig.

Wij behandelen kinderen met een acute aandoening, zoals een longontsteking, bloedvergiftiging, letsel door een ongeluk of een verergering van een ziekte die het kind al langer heeft.

Daarnaast behandelen wij kinderen met aangeboren afwijkingen van bijvoorbeeld het hart, de longen en het maagdarmkanaal. Als kinderen een grote operatie hebben gehad, komen zij daarna ook op onze afdeling en krijgen zij postoperatieve nazorg.

Kinderen worden soms naar ons verwezen vanuit een ander ziekenhuis voor verdere diagnostiek en/of behandeling. Onze kliniek beschikt over vier verschillende units die onderverdeeld zijn in verschillende specialismen.

Wat gaan we doen?

Op de intensive care kinderen kan de toestand van uw kind steeds veranderen. Daarom houden wij uw kind continu in de gaten en passen we onze behandeling direct aan als dat nodig is. Iedere ochtend wordt uw kind onderzocht door een verpleegkundige en een arts. Daarna informeren wij u over het behandelplan voor die dag. Bijvoorbeeld of wij nieuwe onderzoeken gaan uitvoeren, of starten of stoppen met medicatie.

Een verblijf op de intensive care is zwaar, ook voor u als ouders of verzorgers. Het kan aanvoelen alsof u weinig controle heeft over de situatie, wij vinden het daarom belangrijk u zoveel mogelijk te betrekken bij de zorg en behandeling van uw kind. Dit noemen wij Samenzorg. Als de situatie van uw kind het toelaat, bieden wij ook complementaire zorg. Bijvoorbeeld hand-/voetmassage voor meer comfort voor uw kind tijdens de opname.

Meer informatie

Uitgebreide informatie kunt u lezen in de patiëntfolder van de kliniek intensive care kinderen.

Onze begeleiding

Door wie wordt u geholpen? 

U en uw kind kunnen tijdens de opname in de kliniek te maken krijgen met:

  • EVV/EVA
    Zij zijn uw vaste aanspreekpunt tijdens de opname. De Eerste verantwoordelijke verpleegkundige (EVV) en Eerste verantwoordelijke arts (EVA) houden zich minder bezig met directe zorg voor uw kind, maar zorgen dat de coördinatie en het verloop van de behandeling van uw kind goed gaat. 
  • IC-verpleegkundigen
    Onze IC-verpleegkundigen zorgen elke dag voor uw kind. Per dienst is één IC-verpleegkundige verantwoordelijk voor de directe zorg voor uw kind. Deze IC-verpleegkundige heeft daarom veel contact met artsen en andere disciplines. 
  • Verzorgenden
    De verzorgenden zijn de rechterhand van de IC-verpleegkundigen. Zij ondersteunen de verpleegkundigen en artsen in de zorg voor uw kind. 
  • Verpleegkundige specialist
    De verpleegkundig specialist mag een medische diagnose stellen en de behandelingen voor de aandoening bij uw kind uitvoeren. De verpleegkundig specialist werkt onder supervisie van de intensivist. 
  • Arts-assistent, fellow en de intensivist
    De zaalarts (een arts-assistent) is verantwoordelijk voor de kinderen op de afdeling. De arts-assistent werkt onder supervisie van de intensivist. De intensivist is een gespecialiseerde kinderarts in de zorg voor kinderen op een intensive care. De fellow is een kinderarts die zich aan het specialiseren is in de IC-geneeskunde.
  • Verpleegkundig studenten:
    In het Erasmus MC Sophia leiden we IC-verpleegkundigen op. Zij volgen de studie tot (IC of HC) kinderverpleegkundige. Verpleegkundig studenten werken onder supervisie van de IC-verpleegkundigen.
  • Zorgassistent 
    De zorgassistent zorgt er onder andere voor dat de afdeling opgeruimd is, haalt en brengt materialen en zorgt dat alle materialen die de zorgverleners nodig hebben op tijd worden aangevuld. 
  • Psychosociale zorg
    Onder de psychosociale zorg vallen pedagogische medewerkers, medisch maatschappelijk werkers, verzorgers en psychologen. Zij zijn er voor zowel u als ouder of verzorger, en voor uw kind.
  • Voedingsassistent
    De voedingsassistent verzorgt de (melk)voedingen voor alle kinderen en overlegt waar nodig met de diëtiste.

Transitiekamer

In onze kliniek ICK Transitie werken we naar het ontslag van de patiënt toe. In deze kliniek hebben wij een speciale transitiekamer: een appartement waar ouders 2 nachtjes tot aan het ontslag in een huiselijke ruimte verblijven. Hier krijgen ouders uitleg over de diverse apparatuur waar hun kindje (zonodig) mee naar huis gaat en kunnen ze al hun vragen stellen, zodat zij met vertrouwen de zorg voor hun kindje thuis kunnen voortzetten.

Samenwerkingen intern

Wij werken samen met kinderartsen van de specialismen kindercardiologie, kinderchirurgie, kinderneurologie en met de fysiotherapeuten en logopedisten.

Onze kliniek werkt ook samen met andere klinieken in het Erasmus MC Sophia, dat zijn de klinieken ICK-Transitie, kliniek Medium Care Kindergeneeskunde en de kliniek Kinderthoraxcentrum

Samenwerkingen extern

Wij werken samen met externe partijen, namelijk:

  • Revalidatiecentra.
  • Overige Kinder IC's in Nederland.
  • Het insturende ziekenhuis in de regio.
  • Het Kinder Thuiszorg team.

Onderzoeken

De meest voorkomende behandelingen of onderzoeken zijn:

  • Continue bewaking van vitale functies zoals hartslag, bloeddruk en ademhaling.
  • Ondersteuning/overname van de ademhaling.
  • (Instellen van) Thuisbeademing.
  • Ondersteuning van het hart/de bloedsomloop met medicatie.
  • Ondersteuning van ernstige bloedsomloop- en/of ademhalingsstoornissen met ECMO (kunstlong en/of kunsthart) of VAD (ventrikel assist device, steunhart).
  • Bewaken en ondersteunen van de hersenfunctie.
  • Bloed onderzoek.
  • Het geven van voeding via de neusmaagsonde of het infuus.
  • Echografie van bijvoorbeeld het hart en de hersenen.
  • Röntgenonderzoek.
  • Operaties.
  • Behandeling met medicatie.

Op bezoek

Aanwezigheid ouder/verzorger

Als ouder/verzorger bent u 24 uur per dag welkom in onze kliniek. Wij vinden uw aanwezigheid erg belangrijk, omdat het een stuk vertrouwen en veiligheid kan betekenen voor uw kind. Het is helaas vanwege ruimtegebrek niet mogelijk om op een bed naast uw kind te overnachten. Wij kunnen u wel een relaxstoel aanbieden voor naast het bed van uw kind, als die beschikbaar zijn. Kunt u zelf niet langskomen? Vraag ons gerust of er een naaste langs kan komen in uw plaats. Wij vinden uw aanwezigheid erg belangrijk omdat het een stuk vertrouwen en veiligheid kan betekenen voor uw kind.

Hygiëne

Bij binnenkomst doet u uw ringen, horloge en armbanden af en wast u uw handen. Uw jas hangt u op aan de kapstok buiten de unit.

Bezoektijden en rusttijden

  • Onze bezoektijden zijn:
    Op maandag tot en met vrijdag van 15.30 uur tot 20.00 uur.
    Op zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 20.00 uur.
  • Onze rusttijden zijn:
    Iedere dag tussen 12.00 uur en 14.00 uur.
    Iedere dag na 20.00 uur.

Tijdens rusttijden zijn de gordijnen gesloten en is het licht uit. Noodzakelijke onderzoeken gaan wel door.

Broertjes/zusjes

Broertjes en zusjes van het kind mogen langskomen tijdens bezoektijden, als:

  • Zij niet verkouden of ziek zijn.
  • Minimaal een maand niet in contact zijn geweest met andere kinderen met besmettelijke kinderziektes (zoals waterpokken).

Wij bieden opvang aan broertjes en zusjes op het Speeldek.

Overig bezoek

Wij vragen u om overig bezoek zoveel mogelijk te beperken.

Belangrijk:

  • Vanwege veiligheid en privacy moet er altijd een ouder of verzorger aanwezig zijn als uw kind bezoek krijgt.
  • Er mogen maximaal twee mensen tegelijkertijd bij het bed van uw kind.

Foto’s en filmopnamen

U mag foto’s en filmopnames maken van uw eigen kind. U mag vanwege privacy geen foto’s en filmopnames maken van andere patiënten en medewerkers.

Mobiel bellen

U mag niet bellen op de zaal. Daarnaast moet u het geluid van uw telefoon uitzetten. Zo bewaken we de rust op de afdeling. In het ziekenhuis staat aangegeven waar u wel en niet mag bellen.

Meer informatie

Voor meer informatie over een verblijf in ons ziekenhuis verwijzen we u graag door naar de pagina Een prettig verblijf in het Erasmus MC Sophia. Op deze pagina leest u welke voorzieningen en activiteiten wij bieden, naast zorg, om de tijd in ons ziekenhuis zo prettig mogelijk te laten verlopen. Voor uw kind, voor u als ouder en voor eventuele broertjes en zusjes.

patiënt stuurt brief aan olifant Olli

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor