Acute gedissemineerde encephalomyelitis (ADEM): over deze aandoening
Wat is ADEM?
ADEM staat voor acute gedissemineerde encephalomyelitis en is een ziekte van de zenuwen. Hierbij treden ontstekingen op in de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen. ADEM ontstaat acuut en heeft effect op het hele zenuwstelsel.
Bij ADEM keert het afweersysteem zich plotseling tegen delen van het eigen lichaam. Hierdoor raakt de myelineschede beschadigd. Myelineschede is een soort beschermlaagje rond de zenuwen. Door de beschadigingen kunnen signalen vanuit de hersenen minder goed doorgegeven worden. Hierdoor kan er bijvoorbeeld sprake zijn van verminderd zicht, of krachtverlies in armen en benen.
Hoe vaak komt het voor?
Elk jaar krijgen ongeveer tien kinderen in Nederland de diagnose ADEM.
Oorzaak
Symptomen en gevolgen
Kinderen met ADEM reageren anders dan normaal. Ze kunnen bijvoorbeeld geprikkeld of verward zijn en er is wel eens sprake van een gedaald bewustzijn. Sommige kinderen krijgen epileptische aanvallen. Dan kan een opname op de intensive care afdeling nodig zijn. Afhankelijk van waar de ontsteking precies zit, verschillen de klachten(uitvalsverschijnselen). Bijvoorbeeld: als de oogzenuw van uw kind ontstoken is, ziet hij niet meer goed. Als er een ontsteking in het ruggenmerg is, kan uw kind zijn benen niet goed voelen en bewegen. Ook zijn er dan vaak problemen met plassen. Meestal herstellen kinderen van ADEM. Wel zijn er soms restverschijnselen. Bijvoorbeeld: leer- of gedragsproblemen, een aandachtstoornis of problemen met de motoriek.