Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Schildwachtklier procedure

Sentinel node procedure, Poortwachterklier procedure

Bij een schildwachtklier procedure wordt de schildwachtklier opgezocht en verwijderd. Doorgaans wordt deze operatie tegelijk met het verwijderen van een (mogelijke) tumor uitgevoerd.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Tijdens de schildwachtklier procedure wordt met behulp van radioactieve vloeistof en blauwe kleurstof de schildwachtklier opgespoord en verwijderd. Deze schildwachtklier is de klier die als eerste het lymfevocht uit het gebied met de (mogelijke) tumor filtert. Het kan gaan om 1 tot 3 klieren.

Als na onderzoek blijkt dat deze lymfeklier(en) vrij is/zijn van tumorcellen dan is de kans klein dat er in andere lymfeklieren wel tumorcellen aanwezig zijn. Indien er wel tumorcellen worden gevonden dan zullen vaak alle lymfeklieren in dat gebied worden weggenomen tijdens een tweede operatie, een lymfeklierdissectie.

Hoe gaan we te werk?

Er wordt 2 tot 4 keer een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof rondom de tumor ingespoten. Na 2 uur wordt een scan gemaakt waarin te zien is in welke klier(en) de vloeistof zich concentreert.

Tijdens de operatie wordt er blauwe kleurstof in de huid boven de tumor gespoten. Deze kleurstof gaat via lymfebanen vanaf de tumor naar de schildwachtklier(en).

De chirurg weet d.m.v. de radioactieve stof en kleurstof welke klieren verwijderd moeten worden.

Wat is het doel?

Uit onderzoek blijkt dat uitzaaiende tumorcellen meestal eerst in 1 tot 3 bepaalde lymfeklier(en) terechtkomen: de schildwachtklier(en). De tumorcellen kunnen zich daarna verder verspreiden. Door de schildwachtklier(en) tijdens een operatie weg te halen, kunnen we onderzoeken of deze vrij is/zijn van tumorcellen.

Voorbereiding

De week voorafgaand aan de operatie mag u het gebied waar geopereerd wordt niet ontharen m.b.v. een scheermes. Ontharingscreme of een electrisch scheerapparaat mag wel.

Op de dag van de operatie kunt u thuis douchen. U moet nuchter zijn voor de operatie.

De radioactieve vloeistof welke op de dag van de operatie of de dag ervoor wordt ingespoten is zo weinig dat er geen risico is voor uw omgeving.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie wordt soms een wonddrain geplaatst. Deze drain wordt doorgaans verwijderd voor het ontslag uit het ziekenhuis.

Kort na de operatie

De blauwe vloeistof kan uw urine groen kleuren in de eerste 24 uur na de operatie en kan gedurende enkele weken tot maanden voor een blauwe verkleuring van de huid zorgen.

Na een schildwachtklier procedure kunt u, afhankelijk of de arts toestemming geeft, vaak dezelfde dag naar huis.

Thuis

De eerste weken na de operatie kan de wond wat pijnlijk, gezwollen of verkleurd zijn. U kunt zo nodig pijnstillers nemen. 48 uur na de operatie mag u weer douchen. De pleisters mogen na 1 week verwijderd worden.

Mogelijke, zeldzame bijwerkingen van de operatie zijn gedeeltelijke gevoelloosheid rondom de wond, nabloeding, ontsteking of lymfevocht lekkage.

Wij adviseren de eerste 6 weken niet zwaar te tillen.

Resultaat

Na de operatie zal de patholoog-anatoom de verwijderde klier(en) onderzoeken op tumorcellen. Indien er geen cellen worden aangetroffen, is het bijna zeker dat er in de andere lymfeklieren geen tumorcellen aanwezig zijn.

Indien er wel cellen worden aangetroffen zal uw arts met u bespreken wat het vervolg zal zijn. Dit kan bijvoorbeeld een tweede operatie, een lymfeklierdissectie, zijn of bestraling.

Deze uitslag zal de chirurg op de polikliniek met u bespreken. Het duurt ongeveer 10 werkdagen voor de uitslag bekend is.

Wanneer neemt u contact op?

U dient contact met ons op te nemen als:

  • De operatiewond rood, warm en pijnlijk is, dit kan een ontsteking zijn.
  • De operatiewond gezwollen is.
Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de verpleegkundige. De contactgegevens ontvangt u na de operatie.

Aandoeningen

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor