Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Plaveiselcelcarcinoom

Spinocellulair carcinoom

Plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. Plaveiselcelcarcinoom begint in de bovenste laag van de huid en breidt zich soms uit naar andere delen van het lichaam.

Plaveiselcelcarcinoom: over deze aandoening

Wat is Plaveiselcelcarcinoom?

Een plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in de bovenste laag van de huid. Een plaveiselcelcarcinoom zaait niet vaak uit, dit gebeurt bij ongeveer 5% van de patienten. Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat meestal op die delen van de huid die vaak aan zonlicht zijn blootgesteld, zoals het gezicht.

Een andere oorzaak voor het ontstaaan van een plaveiselcelcarcinoom is het langdurig gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken (zoals bij patienten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan).

Uitgebreide over plaveiselcelcarcinoom vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose plaveiselcelcarcinoom te stellen wordt vaak een huidbiopt gedaan om onder de microscoop te kunnen bekijken.

De behandeling van een plaveiselcelcarcinoom hangt van meerdere factoren af waaronder de grootte, de plaats op de huid waar het zit en of het is uitgezaaid. De meest gekozen behandeling is excisie (wegsnijden), Mohs chirurgie (wegsnijden en de randen direct nakijken onder de microscoop) en behandeling met bestralingen.

Behandeling

Operatie

Met wie heeft u te maken?

U krijgt te maken met een arts-assistent, een dermatoloog, een verpleegkundige of doktersassistente. Indien nodig consulteren we een hoofd-hals chirurg, een plastisch chirurg, een oogarts, een radiotherapeut of een andere specialist. Wanneer er sprake is van een zeer complexe huidtumor (bijvoorbeeld wanneer het in belangrijke structuren groeit zoals het oog, of het bot, of is uitgezaaid) dan wordt dat besproken in ons multidisciplinair huidkanker overleg (MDO) waar de betrokken specialisten een gezamenlijk behandeladvies uitbrengen.

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor