Over dit centrum
Wat we doen
Geen enkele wond is hetzelfde en soms geneest een wond niet uit zichzelf.
De wondconsulenten van Wondexpertise Erasmus MC hebben veel kennis over wonden en de zorg ervoor. Hierdoor wordt bij elke wond een passend advies gegeven. Er wordt gestreeft naar de best mogelijke zorg op dit gebied, zowel klinisch als poliklinisch.
Hoe we dat doen?
Allereerst gaan we het gesprek aan. Hoe is de wond ontstaan en wat is de verwachting? Er wordt gezocht naar een passend beleid om de wond zo goed mogelijk te behandelen en de patiënt zoveel mogelijk comfort hierin te bieden. Zo nodig wordt de patiënt nogmaals gezien om te bekijken of het beleid dat is ingezet, nog steeds het juiste beleid is. Zo nodig wordt het beleid aangepast.
Naast patiëntenzorg organiseren we ook scholingen, zowel intern als extern en participeren we in onderzoek.
Wat willen we bereiken?
Wat maakt dit centrum bijzonder?
Aandoeningen en ziektebeelden
Soort wonden
Er zijn veel verschillende soorten wonden. Wonden ontstaan door verschillende oorzaken en moeten dan ook verschillend behandeld worden. Wondexpertise Erasmus MC behandeld de volgende wonden:
Traumatische wond
Een wond die ontstaan is door geweld van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld komen door vallen, schaven, steken of bijten. De wond kan soms ook diepere schade hebben dan van buitenaf te zien is.
Chirurgische wond
Een wond die door een arts is gemaakt, meestal vanwege een operatie. Deze wonden worden na de operatie meestal dichtgemaakt met hechtingen. Soms gebeurt het dat de wond na de operatie opengaat, waardoor de genezing vaak langer duurt.
Ulcus cruris
Deze wond wordt in de volksmond ook wel een ‘open been’ genoemd.
Meestal ontstaat deze wond doordat de bloedvaten in het been niet goed werken, hierdoor wordt het been dik en vermoeid. Ook kan de huid erg strak gaan staan. Zo kan een ulcus cruris ontstaan.
Decubitus
Een decubituswond of doorligwond ontstaat doordat er te lang teveel druk op het weefsel is. Meestal is dit op een plek waar een bot uitsteekt, zoals bij de stuit of op de hielen.
Een beginnende decubitus ziet eruit als een rode plek. In het begin kan het weefsel zich nog herstellen. Als het te lang duurt kan het weefsel zwart, bruin of grijzig zijn. Op deze plekken kan een grote wond ontstaan.
Vochtletsel
Bij vochtletsel is de huid beschadigd door vocht. Meestal komt dit door incontinentie: verlies van urine of ontlasting. Hierdoor wordt de huid week en de zuren in de ontlasting of urine zorgen ervoor dat de huid kapot gaat.
Oncologische wond
Er zijn 2 soorten oncologische wonden: een oncologische wond en een oncologisch ulcera.
- Een oncologische wond is de wond die ontstaat door de behandeling van de tumor. De behandeling is hier altijd gericht op genezing van de wond.
- Bij een oncologisch ulcus ontstaat er een wond door de tumor zelf. Hierbij is de behandeling voornamelijk gericht op comfort, omdat deze wond niet zal genezen zolang er tumorweefsel in zit.
Brandwond
Een brandwond kan ontstaan door vuur, kokend water, een chemische stof, zonverbranding of elektriciteit. Kleine verbranding is vervelend en vaak erg pijnlijk, maar een grote verbranding kan levensbedreigend zijn. De meeste brandwonden hebben specialistische behandeling nodig.
Diabetische voet
Onze polikliniek(en)
Bij alle poliklinieken kunnen we aanschuiven bij het spreekuur van de arts. Daarnaast draaien de wondconsulenten de volgende poliklinische spreekuren:
- Plastische chirurgie - wondpoli
- Diabetische voeten - wondpoli
- Oncologische gyneacologie - wondpoli
Heeft u een wond die al langere tijd bestaat en niet wilt genezen? Dan kunt u uw (huis)arts vragen om u door te verwijzen naar het Wondexpertisecentrum Erasmus MC. De huisarts kan u doorverwijzen via het zorgportaal.
Het telefoonnummer van het Wondexpertise centrum is: 06-33330456.
Diabetische Voeten
Samenwerking
Onze zorgverleners en onderzoekers werken nauw samen, met elkaar met ook met andere zorgverleners binnen het Erasmus MC. Ons team bestaat uit:
Wetenschappelijk onderzoek
Behandeling
Hoe een wond geneest
Een wond geneest eigenlijk altijd op dezelfde manier. Een goed verband helpt om de wond sneller te laten genezen; er kan een nieuwe huid op de plek van de wond groeien. Bij een open wond kan dat best lang duren. Om te zorgen dat de wond gezond en mooi dichtgroeit zijn er een paar dingen belangrijk om te onthouden:
Douchen
Een wond mag schoongemaakt worden onder de douche of kraan als het verband verwisseld wordt. In de meeste gevallen mag de wond gespoeld worden tijdens de (dagelijkse) douchebeurt.
- Verwijder voor het douchen het verband.
- Spoel aan het eind van de douchebeurt de wond uit zodat er geen zeepresten in blijven zitten.
- Hierna de huid rond de wond voorzichtig droogdeppen met steriele gaasjes.
- Let op: bij sommige wonden kan er afgesproken zijn dat ze niet worden gewassen met water. In dat geval blijft het verband op z’n plek.
Pijn
Een wond kan natuurlijk pijn doen. Neem contact op met uw behandelend arts als de pijn teveel is. U kunt dan eventueel pijnmedicatie krijgen.
Voeding
Goede voeding ondersteunt de wondgenezing. In goede voeding zit genoeg energie en eiwit. Deze bouwstoffen helpen de wond genezen.
Eiwitrijke producten die u kunt eten:
- Zuivel.
- Zuivel met extra eiwitten, zoals Vifit Protein, Breaker Protein, skyr en kwark.
- Kaas. Alle kaassoorten zijn goed. Bijvoorbeeld Goudse kaas, fetakaas, geitenkaas, mozzarella.
- Vlees, gevogelte, vis. Let erop dat mager vlees (zoals biefstuk) eiwitrijker is dan vet vlees.
- Vleesvervangers zoals tofu, eieren, kaas soufflés of sojaburgers.
- Eieren.
- Noten en pinda’s.
- Groenten. Peulvruchten zijn het meest eiwitrijk. Daarnaast bevatten ook alle soorten bonen en erwten veel eiwitten.
Bewegen en werk
Soms zorgt een wond ervoor dat u niet of minder goed kunt bewegen of werken. Overleg met uw arts wat u wel en niet mag. Beweging is wel belangrijk voor een goede wondgenezing. Het is altijd belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren.
Onderzoeken
- Stil lig detectie
- Epidermal grafting
- LymfeQ
- WoundQ
- Hypergranulatie
- VACtherapie
- Zinklijm verband
- Virtual reality