Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Instellen Thuisbeademing

Hier leest u meer over het instellen van Thuisbeademing op de Intensive Care (IC).

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Instellen thuisbeademing

Indien u in aanmerking komt om te starten met beademing wordt u op de opnamelijst geplaatst. De wachttijd is vaak een aantal weken. Daarna volgt een traject van de opname, het instellen op chronische thuisbeademing op de IC, ontslag en begeleiding in de thuissituatie.

Opname
U wordt ingesteld op thuisbeademing op de Intensive Care. Deze afdeling is speciaal gericht op het verplegen van de thuisbeademingspatiënt. U wordt hier ingesteld op non-invasieve beademing (via een masker) of invasieve beademing (via een tracheostoma). Indien u voor een tracheostoma in aanmerking komt gebeurd de ingreep onder algehele narcose door een KNO-arts. De opname duurt gemiddeld 3-5 dagen. Tijdens de opname kan er bloed bij u worden afgenomen en wordt via een meting uw koolzuurgehalte en zuurstofgehalte gemeten. De verpleegkundige van het CTB zal de eerste nacht starten met proefbeademen via een neusmasker en de beademing daarna voor u optimaliseren. De nachten worden gebruikt om te leren slapen met neusmaskerbeademing en om de juiste instelling voor het beademingsapparaat te bepalen. Tijdens de opname zal er scholing worden gegeven aan u en uw familie / verzorgers.  
 
Stellar thuisbeademingsapparaat  

Thuis instellen
Er bestaat de mogelijkheid om u thuis in te stellen op beademing. Daarvoor moet wel aan een aantal voorwaarden en veiligheidseisen worden voldaan. De arts en verpleegkundige zullen hier goed op letten. Thuis wordt ook overdag begonnen met proefbeademen via een masker. Op basis van de analyses wordt het beademingsapparaat ingesteld. Middels een nachtelijke meting wordt er bepaald of er aanpassingen aan de beademing nodig is. De verpleegkundige zal afspraken met u maken hoe u verder begeleid zal worden. Thuis instellen duurt in het algemeen wel langer (ongeveer 1-2 weken) dan instellen in het ziekenhuis. Er zal ook scholing en instructie gegeven worden aan u en/of familie, relatie of andere mantelzorgers ten aanzien van de zorg rondom maskerbeademing.

Ontslag 
Nadat het instellen op de intensive care afgerond wordt uw ontslag naar huis voorbereidt. Het CTB bepaalt het moment van ontslag naar de verblijfssituatie. U kan alleen naar huis als gebleken is dat de zorg thuis veilig en verantwoord kan plaatsvinden.


Prisma Vent

Heeft u een Prisma Vent beademingsmachine? Klik hieronder voor een instructievideo. 

VIDEO PRISMAvent

 

 

 

 

 

 


Bijwerkingen & complicaties

Complicaties bij maskerbeademing

Bij zowel maskerbeademing als beademing via tracheostoma kunnen complicaties optreden. 

Een uitgebreid overzicht van de complicaties is te vinden in uw zorgmap. Veelvoorkomende complicaties zijn luchtlekkage, drukplekken door het masker en overmatig water in de slang.
Indien uw beademingsmachine alarmeert doordat er lucht ontsnapt langs het masker, dient u het masker opnieuw te positioneren en eventueel de banden iets strakker te stellen. Wanneer u last heft van drukplekken is het belangrijk het masker niet te strak of te scheef te stellen. In overleg met uw verpleegkundige kunt u pleisters plakken of een ander masker proberen. Bij teveel water in de slang kunt u de bevochtiging wat terugdraaien.

Braken
Bij misselijkheid en/of braken het masker direct afzetten. Braaksel in het masker wordt door de beademingsmachine direct in uw longen geblazen (aspireren). Dit kan een longontsteking veroorzaken.

Griep, hoesten, koorts etc.
Bij ziekte dient u altijd uw huisarts op de hoogte te brengen. De huisarts is uw eerste aanspreekpunt voor algemene gezondheidsproblemen. 

Complicaties bij beademing via tracheostoma 

Het stoma wordt en of blijft te ruim en sluit na verloop van tijd niet fraai rondom de canule waardoor tijdens spraak en tijdens beademing lucht langs de canule via het stoma ontsnapt.
Er ontstaat wildvlees bij het stoma, waardoor de canule wissel moeilijker kan zijn
Er ontstaat een ontsteking rondom het tracheostoma.
De canule raakt per ongeluk, door bv tractie, uit het tracheostoma.

Bij twijfel en vermelde complicaties altijd contact opnemen met het Centrum voor Thuisbeademing.

Resultaat

Resultaat
Het doel van chronische thuisbeademing is het verbeteren van de kwaliteit van leven. Uw klachten en symptomen van hypoventilatie, waaronder hoofdpijn, vermoeidheid of slaperigheid zullen moeten afnemen.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor