Aangeboren afweerstoornissen
Expertisecentrum voor primaire immuundeficiënties
Binnen dit expertisecentrum werken zorgverleners en onderzoekers samen om de best mogelijke zorg te geven aan patiënten met een aangeboren afweerstoornis, ook wel ‘primaire immuundeficiëntie’ genoemd. Ons doel is om de patiënt de meest optimale behandeling te geven en om beter te begrijpen hoe afweerstoornissen ontstaan.
Ons centrum is ook bekend onder de naam 'Afweercentrum'.
Lees meer over het Afweercentrum
Aangeboren beenmergfalen en aanleg voor acute leukemie
Expertisecentrum voor congenitaal beenmergfalen en genetische predispositie acute leukemie
Dit expertisecentrum is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen en volwassenen met aangeboren of erfelijke aandoeningen van het beenmerg. De aandoeningen leiden tot verminderde bloedvorming en een grotere kans op het ontwikkelen van myelodysplastisch syndroom (MDS) en acute leukemie.
Lees meer over ons expertisecentrum voor aangeboren beenmergfalen en aanleg voor acute leukemie
Aangeboren hand- en armafwijkingen
Expertisecentrum voor aangeboren hand- en armafwijkingen
Binnen dit expertisecentrum richt een team van specialisten zich op het stellen van diagnoses bij en het behandelen van kinderen met een afwijking aan hand en arm.
Ons centrum noemen we ook wel het 'Handenteam'.
Lees hier meer over ons Handenteam
Aangeboren hartafwijkingen
Expertisecentrum voor aangeboren hartafwijkingen
Binnen dit expertisecentrum bieden we zorg en behandeling aan kinderen en volwassenen met een aangeboren hartafwijking. We staan ook klaar voor vrouwen die zwanger zijn van een kind met een hartafwijking. Onze zorg begint soms al vóór de bevruchting en kan doorlopen tot ver in de volwassenheid.
Lees hier meer over ons expertisecentrum voor aangeboren hartafwijkingen
Aangeboren longafwijkingen
Expertisecentrum voor aangeboren misvormingen van de long
Binnen dit expertisecentrum houden we ons bezig met aangeboren longafwijkingen. Deze kunnen voorkomen in het longweefsel, in de bloedvaten of in de luchtwegen.
Lees meer over ons expertisecentrum voor aangeboren longafwijkingen
Aangeboren wervelkolom- en ruggenmergaandoeningen
Expertisecentrum voor spinale disraphismen
Binnen dit expertisecentrum bieden we zorg aan kinderen en volwassenen met aangeboren aandoeningen van de wervelkolom en het ruggenmerg (spinale dysraphismen). We behandelen zowel open- als gesloten aanlegstoornissen.
- Open aanlegstoornissen zijn vooral de open rug (spina bifida). Een andere naam hiervoor is ‘myelomeningocele’, kortweg MMC genoemd. Het Erasmus MC is het enige ziekenhuis in Nederland dat een open rug al vóór de geboorte kan behandelen.
- Gesloten aanlegstoornissen zijn bijvoorbeeld spinale lipomen.
Lees meer over ons expertisecentrum voor wervelkolom- en ruggenmergaandoeningen
Auto-immuunziekten bij kinderen
Expertisecentrum voor kinderen met auto-immuunziekten
Bij kinderen met een auto-immuunziekte valt het afweersysteem het eigen lichaam aan. Daardoor krijgen ze op verschillende plaatsen ontstekingen.
De webpagina van dit expertisecentrum is in ontwikkeling.
Borstkanker
Expertisecentrum voor borst- en ovariumkanker
Het erkende expertisecentrum voor borst- ovariumkanker bestaat uit 2 gespecialiseerde centra: het expertisecentrum voor borstkanker én het expertisecentrum voor ovariumkanker (eierstokkanker). Binnen het expertisecentrum voor borstkanker werken artsen en verpleegkundigen die zich hebben toegelegd op de behandeling en begeleiding van vrouwen met borstkanker.
Lees meer over ons expertisecentrum voor borstkanker
Botaandoeningen
Expertisecentrum voor botaandoeningen
In het expertisecentrum voor botaandoeningen behandelen we volwassenen en kinderen met complexe, zeldzame en soms erfelijke botziekten.
Dit erkende expertisecentrum is onderdeel van het bredere Erasmus MC botcentrum, waarbinnen ook veelvoorkomende botziekten worden behandeld.
Ons centrum noemen we ook wel het 'Botcentrum'.
Lees meer over het Botcentrum
Dikke darm en anale kanaal aandoeningen bij kinderen
Expertisecentrum voor aangeboren anatomische aandoeningen
Binnen dit expertisecentrum geven we topzorg aan kinderen met zowel aangeboren als verworven aandoeningen van de dikke darm en het anale kanaal.
Ons kinderchirurgisch centrum noemen we ook wel het 'Kindercolorectaal centrum'.
Lees meer over het Kindercolorectaal centrum
Eierstokkanker
Expertisecentrum voor borst- en ovariumkanker
Het erkende expertisecentrum voor borst- ovariumkanker bestaat uit 2 gespecialiseerde centra: het expertisecentrum voor borstkanker én het expertisecentrum voor ovariumkanker (eierstokkanker). Binnen het expertisecentrum voor ovariumkanker werken artsen en verpleegkundigen die zich hebben toegelegd op de behandeling en begeleiding van vrouwen met eierstokkanker.
Het Erasmus MC heeft ook een erkend expertisecentrum voor gynaecologische kankers. De webpagina van dit expertisecentrum is in ontwikkeling.
Lees meer over ons expertisecentrum voor ovariumkanker
Erfelijke bindweefselaandoeningen (Ehlers-Danlos syndromen)
Expertisecentrum voor Ehlers-Danlos syndromen
In ons expertisecentrum behandelen we patiënten met Ehlers-Danlos syndromen (EDS) en doen we wetenschappelijk onderzoek om behandelingen in de toekomst te verbeteren. De Ehlers-Danlos syndromen zijn een groep van erfelijke bindweefselaandoeningen. Patiënten met EDS hebben bijvoorbeeld aandoeningen aan de gewrichten, de huid of de organen.
Lees meer over ons expertisecentrum voor Ehlers-Danlos syndromen
Erfelijke bloedaandoening (Thalassemie)
Expertisecentrum voor sikkelcelziekte en thalassemie
Voor de behandeling van sikkelcelziekte en thalassemie is veel kennis en ervaring nodig. Binnen ons expertisecentrum bundelen we de kennis van specialisten uit meerdere vakgebieden. We bieden onze patiënten uitstekende zorg. Ook geven we voorlichting en erfelijkheidsadvies aan toekomstige ouders. Veel van ons wetenschappelijk onderzoek leidt tot internationale publicaties.
Lees meer over ons expertisecentrum voor sikkelcelziekte en thalassemie bij kinderen
Lees meer over ons expertisecentrum voor sikkelcelziekte en thalassemie bij volwassenen
Erfelijke cognitieve ontwikkelingsstoornissen
Expertisecentrum voor erfelijke neurocognitieve ontwikkelingsstoornissen
Dit expertisecentrum brengt kennis bij elkaar op het gebied van zeldzame aangeboren aandoeningen waarbij een cognitieve ontwikkelingsstoornis optreedt. Wij bieden hoog specialistische zorg en diagnostiek aan onze patiënten. Ook doen we onderzoek om meer inzicht te krijgen in deze aandoeningen. Met de uitkomsten van ons onderzoek willen we onze behandelingen verder kunnen verbeteren. Zodat we uiteindelijk de kwaliteit van leven voor onze patiënten kunnen verbeteren. Onder dit expertisecentrum vallen meerdere specifiek erkende aandoeningen, zoals Neurofibromatose type 1, Angelman en Sturge-Weber.
Ons centrum staat ook bekend onder de naam 'ENCORE'. ENCORE is een afkorting van ‘Erfelijke Neuro-Cognitieve Ontwikkelingsstoornissen Rotterdam, Erasmus MC’.
Lees meer over ENCORE
Erfelijke hart- en vaatziekten
Expertisecentrum voor erfelijke hart- en vaatziekten
Binnen dit expertisecentrum bieden we specialistische zorg aan kinderen en volwassenen met erfelijke hart- en vaatziekten en hun familieleden. We doen diverse onderzoeken bij hen, waaronder erfelijkheidsonderzoek. Met een multidisciplinair team stellen we het behandelplan op. Met de kennis die we halen uit ons wetenschappelijk onderzoek blijven we de behandelingen van erfelijke hart- en vaatziekten verbeteren en vernieuwen.
Lees meer over ons expertisecentrum voor erfelijke hart- en vaatziekten
Erfelijke stofwisselingsziekte van de spieren (ziekte van Pompe)
Het Pompe Centrum maakt onderdeel uit van het erkende expertisecentrum voor lysosomale en metabole ziekten
In het Pompe Centrum behandelen wij patiënten met de ziekte van Pompe. Ons belangrijkste doel is om deze patiënten te genezen en een betere toekomst te geven. Door onderzoek uit het Erasmus MC is de ziekte van Pompe de eerste behandelbare spierziekte geworden. Maar het kan altijd nog beter, vinden wij. Daarom werken we continu aan de ontwikkeling van innovatieve therapieën.
Lees meer over het Pompe Centrum
Erfelijke stofwisselingsziekten (lysosomale en metabole ziekten)
Expertisecentrum voor lysosomale en metabole ziekten
Binnen ons expertisecentrum begeleiden we kinderen en volwassenen met een zeldzame stofwisselingsziekte. We zetten ons in voor de beste patiëntenzorg, goede diagnostiek, interessant onderwijs en vernieuwend onderzoek.
Lees meer over ons expertisecentrum voor lysosomale en metabole ziekten bij kinderen
Lees meer over ons expertisecentrum voor lysosomale en metabole ziekten bij volwassenen
Erfelijke stofwisselingsziekten (porfyrie)
Het Centrum voor Porfyrie maakt onderdeel uit van het erkende expertisecentrum voor lysosomale en metabole ziekten
Het Centrum voor Porfyrie is het aanspreekpunt voor alle porfyriepatiënten in Nederland. We streven ernaar om patiënten de meest optimale zorg te geven. We betrekken ook regionale behandelcentra bij ons kenniscentrum. Zo verbeteren we landelijk de deskundigheid op het gebied van porfyrie. Daarnaast doen we in ons centrum ook onderzoek: eigen onderzoek én onderzoek in samenwerking met anderen. We adviseren internisten, kinderartsen en MDL-artsen over metabole ziekten, waaronder porfyrie. Ook zijn we een vraagbaak voor patiënten, hun naasten en overige betrokkenen.
Lees meer over het Centrum voor Porfyrie
Erfelijke vetstofwisselingsstoornis
Expertisecentrum voor zeldzame erfelijke dyslipidemieën
Dit expertisecentrum is er voor patiënten met een zeldzame erfelijke dyslipidemie. Bij een dyslipidemie is de vetstofwisseling verstoord. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Het expertisecentrum voor zeldzame erfelijke dyslipidemieën is onderdeel van het Hart en Vaat Instituut.
Lees meer over ons expertisecentrum voor zeldzame erfelijke dyslipidemieën
Familiaire en erfelijke tumoren (lynch en polyposis)
Expertisecentrum voor familiaire en erfelijke tumoren
In het centrum voor familiaire en erfelijke tumoren komt de kennis over erfelijke kanker samen. Het centrum is onderdeel van het Erasmus MC Kanker Instituut. Op onze poliklinieken zien artsen van verschillende specialismen samen de patiënten. Tijdens het multidisciplinaire overleg bespreken zij hun patiënten met elkaar. Ook doen we verschillende regionale en (inter)nationale onderzoeken het gebied van erfelijke kanker. Zo willen we patiënt en familie optimaal laten profiteren van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Ons doel is het risico op kanker voor families met een aanleg zo veel mogelijk te beperken.
Lees meer over ons expertisecentrum voor familiaire en erfelijke tumoren
Frontotemporale dementie (FTD)
Expertisecentrum voor frontotemporale dementie
Het expertisecentrum voor frontotemporale dementie is een nauwe samenwerking tussen het Alzheimercentrum en de polikliniek bewegingsstoornissen van het Erasmus MC. Ons centrum richt zich op diagnostiek en wetenschappelijk onderzoek bij:
- frontotemporale dementie (FTD)
- primaire progressieve afasie (PPA)
- progressieve supranucleaire verlamming (PSP)
- corticobasaal syndroom (CBS)
- aanverwante dementievormen
Lees meer over ons expertisecentrum voor frontotemporale dementie
Genetisch overgewicht (obesitas)
Erasmus MC – Amsterdam UMC expertisecentrum voor genetische obesitas
Het expertisecentrum is onderdeel van het Centrum Gezond Gewicht dat gespecialiseerd is in de zorg voor kinderen en volwassenen met obesitas.
We werken in het expertisecentrum voor genetische obesitas samen met het Amsterdam UMC. Aan ons centrum is een multidisciplinair team van behandelaars verbonden. Ook zijn wij een nationaal verwijscentrum voor deelname aan klinische studies met nieuwe medicatie (trials).
Lees meer over het Centrum Gezond Gewicht voor kinderen
Lees meer over het Centrum Gezond Gewicht voor volwassenen
Geslachtsontwikkeling afwijkend
Expertisecentrum voor DSD
DSD staat voor ‘Differences of Disorders of Sex Development’. Het is een verzamelnaam voor een grote groep aandoeningen waarbij de geslachtsontwikkeling afwijkend is verlopen. Het DSD-expertisecentrum biedt gespecialiseerde zorg voor kinderen, jongeren en volwassenen met DSD.
Lees meer over ons expertisecentrum voor DSD
Groeistoornissen
Expertisecentrum voor zeldzame groeistoornissen
Binnen dit expertisecentrum geven we kinderen met zeldzame groeistoornissen de best mogelijke en meest volledige zorg. Ook doen we wetenschappelijk onderzoek, waarmee we meer inzicht willen krijgen in zeldzame groeistoornissen en de beste behandelmethoden.
We dragen bij aan het ontwikkelen van landelijke richtlijnen, zorgstandaarden en deskundigheidsbevordering
Lees meer over ons expertisecentrum voor zeldzame groeistoornissen
Gynaecologische kankers
Expertisecentrum voor gynaecologische kankers
In dit expertisecentrum is de juiste kennis aanwezig voor vruchtbaarheidssparende behandelingen, voor kanker tijdens de zwangerschap en voor complexe medische behandelingen. Dag en nacht staat een multidisciplinair team klaar voor vrouwen met vaak zeldzame gynaecologische kankers. Binnen het centrum is er bijzondere aandacht voor adolescenten en jongvolwassenen met kanker. Ook neemt dit expertisecentrum het voortouw als het gaat om de preventie van baarmoederhalskanker. Nationaal en internationaal verrichten ze wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van verschillende zeldzame gynaecologische kankers. Voor meer innovatief technologisch onderzoek is er een nauwe samenwerking met de Technische Universiteit Delft.
‘De erkenning door VWS maakt ons zichtbaarder’, zegt gynaecologisch oncoloog Celesta Wensveen. ‘Binnen het Erasmus MC verbinden we de verschillende expertisecentra met elkaar voor steeds betere patiëntenzorg en onderzoek. En ook landelijk versterken de expertisecentra gynaecologische oncologie elkaar. Deze kwaliteitsaanduidingen maken het voor de patiënt eenvoudiger om de juiste zorg te vinden.’
De webpagina van dit expertisecentrum is in ontwikkeling.
Het Erasmus MC heeft ook een erkend expertisecentrum voor borst- en eierstokkanker. Lees meer over het Academisch Eierstokkankercentrum
Hersentumoren
Expertisecentrum voor hersentumoren
Het doel van ons hersentumorcentrum is een betere kwaliteit van leven en overleving voor patiënten met een hersentumor. Al onze kennis over behandeling, zorg, onderzoek en nieuwe ontwikkelingen, komt samen binnen het centrum. Onze specialisten, onderzoekers, begeleiders en ondersteuners werken met elkaar aan deze missie.
Lees meer over het Hersentumorcentrum
Hoge bloeddruk in longen (pulmonale hypertensie)
Expertisecentrum voor pulmonale hypertensie
Het expertisecentrum voor pulmonale hypertensie (PH) biedt op internationaal niveau zorg aan patiënten met pulmonale hypertensie. Dit is een zeldzame longaandoening waarbij de bloeddruk boven de normale waarden stijgt. In het centrum komen patiënten voor diagnose, behandeling en controle. Ons multidisciplinaire behandelteam biedt optimale zorg wanneer de diagnose lastig te stellen is, of wanneer er twijfel over de juiste behandeling bestaat. Door onze kennis en ervaring te bundelen kunnen we patiënten de best mogelijke zorg bieden, waarbij we gebruik maken van de laatste wetenschappelijke inzichten.
Lees meer over ons expertisecentrum voor pulmonale hypertensie
Hoofd-halstumoren
Expertisecentrum voor zeldzame hoofd- en halstumoren
Dit expertisecentrum is ook wel bekend onder de naam 'Rotterdamse Werkgroep voor Hoofd-Hals Tumoren'. Deze werkgroep bestaat uit medici en paramedici die zich bezighouden met de diagnostiek, behandeling en controle van patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied.
Lees meer over de Rotterdamse Werkgroep voor Hoofd-Hals Tumoren
Hormoon- en hormoonklieraandoeningen
Expertisecentrum voor endocriene aandoeningen
De webpagina van dit expertisecentrum is in ontwikkeling.
Kijk alvast op de pagina van onze polikliniek endocrinologie voor meer informatie. Het specialisme endocrinologie zorgt voor patiënten die ernstige problemen hebben met hun hormonen of hormoonproducerende (endocriene) cellen of klieren.
Huidziekten
Expertisecentrum voor zeldzame huidziekten
Binnen dit expertisecentrum werken verschillende specialisten nauw met elkaar samen om de best mogelijke zorg te leveren aan patiënten met zeldzame huidziekten. Onze specialisten behandelen zeldzame huidaandoeningen bij kinderen en volwassenen. Wij streven ernaar om elke patiënt zorg op maat te bieden.
Lees meer over ons expertisecentrum voor zeldzame huidziekten
Inflammatoire immunologische aandoeningen (systeemziekten of auto-immuunziekten)
Expertisecentrum voor zeldzame systeemziekten
Binnen dit expertisecentrum werken zorgverleners en onderzoekers samen om de best mogelijke zorg te geven aan patiënten met een inflammatoire immunologische aandoening. Denk daarbij aan auto-immuunziekten en auto-inflammatoire ziekten.
Bij inflammatoire immunologische aandoeningen is er sprake van een té heftige reactie van de afweer van ons lichaam. Daardoor ontstaat een ontsteking (dit heet ‘inflammatie’). Ons doel is om de patiënt de meest optimale behandeling te geven en om beter te begrijpen hoe deze aandoeningen ontstaan.
Ons centrum is ook bekend onder de naam 'Afweercentrum'.
Lees meer over het Afweercentrum
Interstitiële longziekten
Expertisecentrum voor interstitiële longziekten
Binnen het expertisecentrum bieden we de best mogelijke zorg aan mensen met interstitiële longziekten (Interstitial Lung Diseases - ILD). Als erkend expertisecentrum voor ILD hebben wij veel kennis en ervaring op het gebied van deze zeldzame longaandoeningen. Samenwerking met andere expertisecentra en wetenschappelijk onderzoek helpen ons deze kennis en ervaring te delen en uit te breiden.
Lees meer over ons expertisecentrum voor interstitiële longziekten
Kanker van bloed, bloedvormende organen (beenmerg, milt) en lymfeklieren
Expertisecentrum voor hematologische maligniteiten
In dit expertisecentrum behandelen we volwassen patiënten met acute leukemie, multipel myeloom en lymfeklierkanker. Daarnaast werken we ook aan wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs over deze aandoeningen.
Lees meer over ons expertisecentrum voor hematologische maligniteiten
Kanker van neuro-endocriene cellen
Het expertisecentrum voor NeuroEndocriene Tumoren (NET) maakt onderdeel uit van het erkende expertisecentrum voor endocriene aandoeningen.
Binnen het erkende expertisecentrum voor NeuroEndocriene Tumoren geeft ons multidisciplinaire team iedere patiënt met een neuro-endocriene tumor zoveel mogelijk een behandeling op maat.
Lees meer over ons expertisecentrum voor NeuroEndocriene Tumoren (NET)
Lepra
Erasmus MC – LUMC expertisecentrum voor lepra
Binnen het expertisecentrum voor lepra brengen wij specialistische kennis en ervaring bij elkaar, gezamenlijk met het Leids Universitair Medisch Centrum. Daardoor ontstaat een krachtige samenwerking.
Lepra is een zeldzame en besmettelijke ziekte. Deze infectieziekte komt in Europa bijna niet voor. Lepra wordt ook de ziekte van Hansen genoemd. In Nederland is lepra niet zo bekend. Dit maakt het lastig om de symptomen vroeg te herkennen. Wij bieden optimale zorg op het gebied van diagnose en behandeling van lepra.
Lees meer over het expertisecentrum voor lepra
Leveraandoeningen
Expertisecentrum voor leverziekten
Het erkende expertisecentrum is onderdeel van het Erasmus MC levercentrum. Binnen het levercentrum bieden we zorg aan patiënten met een chronische of acute leverziekte. Het levercentrum van het Erasmus MC is één van de grootste levercentra in Europa.
Lees meer over ons expertisecentrum voor leverziekten
Longkanker (kleincellig)
Expertisecentrum voor thoracale oncologie
Binnen het expertisecentrum voor thoracale oncologie houden onze longartsen zich bezig met het vaststellen en behandelen van kwaadaardige aandoeningen die ontstaan in de borstkas.
Dit zijn tumoren die uitgaan van
- de longen (kleincellige longkanker)
- de luchtwegen
- de longvliezen (asbestkanker of mesothelioom)
- de zwezerik (thymoom, thymuscarcinoom).
Lees meer over ons expertisecentrum voor thoracale oncologie
Luchtwegaandoeningen bij kinderen
Expertisecentrum voor laryngotracheale stenose
Het expertisecentrum voor larynx- en tracheastenose is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met complexe luchtwegaandoeningen. We noemen ons centrum ook wel het 'Kinderluchtwegteam'. Wij werken samen met meerdere specialismen die gelijktijdig bij de zorg betrokken zijn. Daarnaast verrichten we voortdurend wetenschappelijk onderzoek om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Alle patiënten in Nederland met complexe luchtwegafwijkingen kunnen bij ons terecht voor vragen, evaluatie en behandeling.
Lees meer over het Kinderluchtwegteam
Mastocytose
Expertisecentrum voor zeldzame mestcelgerelateerde aandoeningen
Mastocytose is een zeldzame ziekte die zich op vele manieren kan uiten bij kinderen en volwassenen. Binnen het mastocytose expertisecentrum is er een speciale mastocytose polikliniek voor kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis. Het Erasmus MC heeft een mastocytose polikliniek voor volwassenen. Wij doen onderzoek naar mastocytose en mestcel-biologie in bredere zin.
Lees meer over ons expertisecentrum voor mastocytose
Multiple Sclerose (MS)
Het centrum Multiple Sclerose ErasMS maakt onderdeel uit van het erkende expertisecentrum voor inflammatoire ziekten van het centrale zenuwstelsel
ErasMS is een multidisciplinair zorg- en onderzoekscentrum voor kinderen en volwassenen met multiple sclerose (MS). We richten ons, naast MS en neuromyelitis optica spectrumziekten, ook specifiek op andere ontstekingsziekten van hersenen en ruggenmerg.
Lees meer over ons expertisecentrum Multiple Sclerose ErasMS
Nier- en urinewegaandoeningen
Expertisecentrum voor zeldzame nier- en urinewegaandoeningen
Ons expertisecentrum voor zeldzame nier- en urinewegaandoeningen is gespecialiseerd in aandoeningen van:
- nierbuisjes
- erfelijke cystenieren
- niertransplantatie bij kinderen
- nefrotisch syndroom
- aangeboren afwijkingen van nieren en urinewegen
- syndroom van Hinman
We bieden de beste zorg aan patiënten met zeldzame en erfelijke nierziekten.
Lees meer over ons expertisecentrum voor zeldzame nier- en urinewegaandoeningen
Ontsteking hartkleppen (endocarditis)
Expertisecentrum voor endocarditis
Het expertisecentrum voor endocarditis geeft de best mogelijke patiëntenzorg, verzorgt onderwijs en doet onderzoek op het gebied van endocarditis. Endocarditis is een ontsteking van de binnenbekleding van het hart en/of de hartkleppen. Endo betekent in, card betekent hart en itis staat voor ontsteking. Endocarditis is een zeldzame infectieziekte.
Lees meer over ons expertisecentrum voor endocarditis
Ontstekingsziekten van de darm en aangeboren diarree
Expertisecentrum voor zeldzame IBD en congenitale diarree
Binnen dit expertisecentrum behandelen we jonge kinderen met inflammatoire darmziekten. Dit gaat om chronische ontstekingsziekten in de darmen die lijken op Inflammatory Bowel Disease (IBD) en aangeboren (congenitale) diarree. Wij bieden kinderen met deze aandoeningen specialistische zorg die ze nodig hebben.
Lees meer over ons expertisecentrum voor zeldzame IBD en congenitale diarree
Ontstekingsziekten van de spieren
Expertisecentrum voor inflammatoire myopathieën
Binnen dit expertisecentrum zien wij patiënten met inflammatoire myopathieën. Bij deze aandoeningen zijn er ontstekingen in de spieren omdat het immuunsysteem de spieren aanvalt. Dit leidt tot spierzwakte en spierschade. In ons centrum werken verschillende specialismen samen om elke patiënt de best mogelijke behandeling te geven.
Lees meer over ons expertisecentrum voor inflammatoire myopathieën
Ontstekingsziekten van het centrale zenuwstelsel
Expertisecentrum voor inflammatoire ziekten van het centrale zenuwstelsel
De webpagina van dit expertisecentrum is in ontwikkeling.
Oogkanker (oogmelanoom)
Expertisecentrum voor oogtumoren
Het Erasmus MC expertisecentrum voor oogtumoren werkt samen met het Centrum voor zeldzame oogkanker Rotterdam van het Rotterdamse Oogziekenhuis.
Onze gezamenlijke expertisecentra lopen zowel in Nederland, als in Europa en wereldwijd voorop op het gebied van de behandeling van oogmelanomen. Een oogmelanoom is een zeldzame vorm van kanker die zich ontwikkelt in de cellen die pigment produceren in het oog. Dit kan verschillende delen van het oog aantasten, waaronder het bindvlies, de uvea, iris en ciliair lichaam.
Ons team van specialisten houdt zich bezig met een vroege opsporing, nauwkeurige diagnose en effectieve behandeling van oogmelanomen. Ook doen wij onderzoek om dit melanoom beter te begrijpen en nieuwe behandelingsmogelijkheden te ontwikkelen.
Ons centrum is ook bekend onder de naam 'Rotterdam Oogmelanoom Centrum'.
Lees meer over het Rotterdam Oogmelanoom Centrum
Oogontstekingen (uveïtis)
Het expertisecentrum voor uveïtis maakt onderdeel uit van het bredere expertisecentrum voor zeldzame oogziekten
In het uveïtis expertisecentrum behandelen we patiënten met alle soorten van inwendige ontstekingen van het oog (uveïtis). Kinderen en volwassenen. Met een zo goed mogelijke behandeling proberen we onnodige slechtziendheid te voorkomen. Wij verrichten wetenschappelijk onderzoek naar uveïtis op basis van vragen uit de praktijk.
Lees meer over ons expertisecentrum voor uveïtis
Orthopedische aandoening (OCD en artrose elleboog)
Expertisecentrum voor osteochondritis dissecans en vroege artrose elleboog
Dit expertisecentrum bezit ruime ervaring met de behandeling van osteochondritis dissecans (OCD) in alle gewrichten. Binnen het centrum is unieke kennis op het gebied van OCD in de elleboog. Het team behandelt het grootste aantal patiënten met elleboog-OCD en elleboog-artrose in Nederland. De verwijzingen komen van orthopedisch chirurgen en sportartsen uit heel Nederland en Europa. Bij de behandeling maakt het multidisciplinaire team gebruik van innovatieve beeldvormende technieken voor een (vroege) diagnose van OCD en vroege artrose. Zij hebben ervaring met alle vormen van (niet-) chirurgische behandelingen.
Orthopedisch chirurg Anna van der Windt over de erkenning van VWS: ‘Met deze erkenning kunnen we de kwaliteit van onze patiëntenzorg verder verbeteren. Op dit moment is er nog steeds een forse vertraging in het stellen van de diagnose bij jongeren met OCD van de elleboog. Dat moet beter. Met een tijdige diagnose en behandeling willen we vroege artrose bij jonge mensen voorkómen. Dat is ons doel.
De webpagina van dit expertisecentrum is in ontwikkeling.
Prader-Willi syndroom
Expertisecentrum voor Prader-Willi syndroom
Binnen het expertisecentrum bieden we kinderen, jongeren en volwassenen met het Prader-Willi syndroom, of een Prader-Willi-like syndroom, de beste zorg. Om dat te bereiken werken we samen met verschillende specialisten binnen én buiten het Erasmus MC. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor krijgen we meer inzicht in het syndroom en de behandelmogelijkheden. Ook ontwikkelen we (landelijke) richtlijnen, zorgstandaarden en vergroten we de deskundigheid over dit ziektebeeld.
Lees meer over ons expertisecentrum voor Prader-Willi syndroom
Sarcoïdose
Expertisecentrum voor sarcoïdose
Het erkende sarcoïdosecentrum biedt op internationaal niveau zorg aan patiënten met de zeldzame ontstekingsziekte sarcoïdose. Wij zijn gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van de verschillende vormen van sarcoïdose. Ons medisch behandelteam kan optimale zorg bieden wanneer de diagnose lastig te stellen is, als er twijfel over de juiste behandeling bestaat, of als de sarcoïdose een belangrijk inwendig orgaan treft. We bundelen de kennis en ervaring van verschillende specialismen.
Lees meer over ons expertisecentrum voor sarcoïdose
Schedel- en gezichtsaandoeningen
Expertisecentrum voor craniofaciale aandoeningen
Het expertisecentrum biedt zorg aan patiënten met aandoeningen aan schedel en gezicht. We noemen dit craniofaciale aandoeningen. Wij zijn het grootste craniofaciale centrum in Nederland en één van de leidende centra in Europa. Alle faciliteiten en specialisten die nodig zijn voor de meest optimale zorg, zijn in ons centrum aanwezig. Ons doel is de best mogelijke kwaliteit van leven voor onze patiënten te behalen.
Lees meer over ons expertisecentrum voor craniofaciale aandoeningen
Schisis (lip-, kaak-, en/of gehemeltespleet)
Expertisecentrum voor schisis
Ons expertisecentrum levert al meer dan 50 jaar gespecialiseerde schisiszorg. Het is één van de grootste centra in Nederland. We bieden kinderen met een lip-, kaak-, en/of gehemeltespleet en hun ouders: prenatale counseling, diagnostiek, behandeling en begeleiding.
We zijn ook bekend als het 'Schisiscentrum'.
Lees meer over het Schisiscentrum
Sikkelcelziekte
Expertisecentrum voor sikkelcelziekte en thalassemie
Voor de behandeling van sikkelcelziekte en thalassemie is veel kennis en ervaring nodig. Binnen ons expertisecentrum bundelen we de kennis van specialisten uit meerdere vakgebieden. We bieden onze patiënten excellente zorg en geven voorlichting en erfelijkheidsadvies aan toekomstige ouders. Veel van ons wetenschappelijk onderzoek leidt tot internationale publicaties.
Lees meer over ons expertisecentrum voor sikkelcelziekte en thalassemie bij kinderen
Lees meer over ons expertisecentrum voor sikkelcelziekte en thalassemie bij volwassenen
Slokdarm- en maagkanker
Expertisecentrum voor slokdarm- en maagkanker
De specialisten van ons expertisecentrum houden zich volledig bezig met de behandeling en begeleiding van patiënten met een goedaardige of een kwaadaardige afwijking van de slokdarm of maag. MDL-artsen, chirurgen, internist-oncologen, radiotherapeuten, pathologen, nucleaire geneeskundigen, radiologen en klinische genetica werken gezamenlijk aan een optimale diagnostiek en behandeling.
Lees meer over ons expertisecentrum voor slokdarm- en maagkanker
Spier- en zenuwziekten (neuromusculaire ziekten)
Expertisecentrum voor neuromusculaire ziekten
Het gespecialiseerde behandelteam van het neuromusculair centrum heeft veel ervaring in het herkennen en behandelen van patiënten met neuromusculaire ziekten.
Onze specialisten zijn ook pioniers in het onderzoeken en behandelen van zeldzame, ontstekingsachtige aandoeningen van de zenuwen in armen en benen, zoals het Guillain-Barré syndroom en Chronische Inflammatoire Demyeliniserende Polyneuropathie, en van de ziekte van Pompe.
Stollingsstoornis (hemofilie en de ziekte von Willebrand)
Expertisecentrum voor hemofilie
Het erkende hemofiliebehandelcentrum is gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van kinderen en volwassenen met hemofilie en andere zeldzame stollingsstoornissen. We staan een leven lang voor hen klaar. We zijn landelijk een van de grootste hemofiliebehandelcentra.
Lees meer over ons erkende hemofiliebehandelcentrum voor kinderen
Lees meer over ons erkende hemofiliebehandelcentrum voor volwassenen
Syndroom van Turner
Het syndroom van Turner maakt onderdeel uit van het erkende expertisecentrum voor DSD (Disorders of Sex Development)
Binnen het centrum voor het syndroom van Turner behandelen en volgen wij meisjes en vrouwen met het syndroom van Turner. Onze aandacht gaat daarbij vooral uit naar wat voor de patiënt belangrijk is. Daar maakt ook de overgang van de kinderzorg naar volwassenzorg onderdeel van uit.
Lees meer over ons erkend expertisecentrum voor het Syndroom van Turner
Taaislijmziekte (CF)
Expertisecentrum voor cystic fibrosis (CF)
Binnen het expertisecentrum voor cystic fibrosis verlenen we topzorg aan kinderen en volwassenen met CF. Cystic fibrosis is een ernstige, erfelijke ziekte waarbij verschillende organen in het lichaam zijn aangedaan door abnormaal taai slijm. Met een multidisciplinair team proberen we hen een zo normaal mogelijk leven te laten leiden. De zorg voor de kinderen laten we naadloos aansluiten op die van de volwassenen.
Lees meer over ons expertisecentrum voor cystic fibrosis (CF)
Tanden en kiezen ontbreken door aanlegstoornis (oligodontie)
Expertisecentrum voor oligodontie
In het expertisecentrum voor oligodontie werken specialisten nauw samen om de best mogelijke zorg te geven aan kinderen en volwassenen die door een aanlegstoornis tanden en/of kiezen missen. Vaak is er sprake van een gestoorde gebits- en kaakontwikkeling. We behandelen deze patiënten al vanaf jonge leeftijd en meestal ook langdurig. Het uiteindelijke doel is een goed functionerend gebit en een mooi resultaat.
Lees meer over ons expertisecentrum voor oligodontie
Tropische ziekten
Expertisecentrum voor tropische ziekten
In het instituut voor tropische ziekten werken verschillende afdelingen en organisaties samen om tropische infecties op te sporen, te behandeling en te voorkomen. Tropische infecties zijn in Nederland zeldzaam, maar kunnen tijdens het reizen overgedragen worden. Bijvoorbeeld door muggen, teken of gebrekkige hygiëne. De infecties kunnen mogelijk levensbedreigend zijn en ongevoelig voor de gebruikelijke antibiotica. Soms is het lastig ze goed te herkennen. Het is daarom belangrijk hier snel en adequaat op te reageren.
Lees meer over ons expertisecentrum voor tropische ziekten
Urinewegkanker
Expertisecentrum voor zeldzame urinewegtumoren en zaadbalkanker
Binnen het centrum houden we ons bezig met de behandeling van zaadbalkanker, gevorderde nierkanker en urineleiderkanker. Operaties in het gebied achter in de buik (het retroperitoneum) kunnen complex zijn.
Dit expertisecentrum wordt ook het 'Centrum voor Complexe Retroperitoneale Chirurgie' genoemd.
Lees meer over het Centrum voor Complexe Retroperitoneale Chirurgie
Verminderde doorbloeding maag-darmkanaal (maagdarm ischemie)
Erasmus MC – Franciscus Gasthuis & Vlietland expertisecentrum voor maagdarmischemie
Het Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam is één van de twee expertisecentra in Nederland voor diagnostiek en behandeling van chronische aandoeningen die een verminderde doorbloeding van het maag-darmkanaal veroorzaken. Het Erasmus MC werkt hierin samen met het Franciscus Gasthuis & Vlietland.
Lees meer over het Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam
Vervroegde overgang (POI)
Het centrum voor vervroegde overgang (menopauze) maakt onderdeel uit van het erkende expertisecentrum voor DSD (Disorders of Sex Development)
Binnen het centrum richten we ons op diagnostiek, behandeling en wetenschappelijk onderzoek van de vervroegde overgang. Deze zeldzame aandoening wordt ook Premature Ovariële Insufficiëntie (POI) genoemd. POI kan van grote invloed zijn op het dagelijks leven. Goede en complete zorg is daarom heel belangrijk.
Lees meer over ons erkend centrum voor vervroegde overgang
Weke delen tumoren
Expertisecentrum voor wekedelentumoren
Het expertisecentrum is gespecialiseerd in het behandelen van wekedelensarcomen. Dit zijn kwaadaardige gezwellen die ontstaan in de steunweefsels van het lichaam, zoals botten of spieren. Wij beschikken over ruime ervaring met deze zeldzame aandoening en kunnen de best mogelijke behandeling bieden.
Lees meer over ons expertisecentrum voor wekedelentumoren
Zaadbalkanker
Expertisecentrum voor zeldzame urinewegtumoren en zaadbalkanker
Binnen het centrum houden we ons bezig met de behandeling van zaadbalkanker, gevorderde nierkanker en urineleiderkanker. Operaties in het gebied achter in de buik (het retroperitoneum) kunnen complex zijn.
Dit expertisecentrum wordt ook het 'Centrum voor Complexe Retroperitoneale Chirurgie' genoemd.
Lees meer over het Centrum voor Complexe Retroperitoneale Chirurgie
Zwangerschapsziekten
Expertisecentrum voor zwangerschapsziekten
In ons expertisecentrum behandelen we vrouwen met een inwendige ziekte die een zwangerschapswens hebben, en ook zwangeren die een inwendige ziekte hebben. Van veelvoorkomende ziekten zoals diabetes en zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) tot aan zeldzame aandoeningen zoals acute leververvetting en het HELLP-syndroom.
Lees meer over ons expertisecentrum voor zwangerschapsziekten