Groeihormoondeficiëntie: over deze aandoening
Wat is groeihormoondeficiëntie?
Wat is deze aandoening?
Bij groeihormoondeficiëntie of groeihormoontekort maakt de hypofyse niet voldoende groeihormoon aan voor het goed laten werken van organen en de groei van botten en spieren. De hypofyse is een klier aan de onderkant van de hersenen. Daarin worden een aantal belangrijke hormonen gevormd, zoals groeihormoon. Een van de gevolgen van een groeihormoontekort bij kinderen is een groeiachterstand.
Hoe vaak komt het voor?
Groeihormoondeficiëntie komt voor bij ongeveer een op de vijfduizend kinderen.
Soorten
Meestal ontstaat groeihormoondeficiëntie door schade aan de hypofyse, waardoor deze onvoldoende of geen groeihormoon aanmaakt. Dit kan aangeboren zijn: soms is de hypofyse niet of niet goed aangelegd. Het kan ook ontstaan door ernstig hersenletsel.
Er zijn ook erfelijke vormen van groeihormoondeficiëntie. Er wordt dan een ‘inactieve’ vorm van groeihormoon geproduceerd, die niet leidt tot een reactie in het lichaam.
Oorzaak
De oorzaak van groeihormoondeficiëntie is niet altijd bekend. Meestal wordt groeihormoondeficiëntie veroorzaakt door een aandoening van de hypofyse of van de hypothalamus. Een niet goed werkende hypofyse kan aangeboren zijn. Maar ook ontstaan door beschadiging door ziekten na de geboorte, of door het ondergaan van operaties. Bestraling van de schedel kan ook tot gevolg hebben dat er minder groeihormoon wordt aangemaakt.
Symptomen en gevolgen
Het belangrijkste symptoom van groeihormoondeficiëntie bij kinderen is een vertraagde groei. Groeihormoondeficiëntie kan ook leiden tot andere symptomen, zoals: vermoeidheid, afname van spiermassa, afname van botdichtheid of toename van lichaamsvet in de buik.
Bij sommige kinderen maakt de hypofyse ook te weinig van andere hormonen aan. Naast een groeiachterstand hebben deze kinderen ook last van een te langzaam werkende schildklier of bijnier.