Over dit onderzoek
Welke patiënten kunnen deelnemen?
De volgende groepen mensen kunnen worden gekeurd voor deelname aan het onderzoek:
- Mensen met frontotemporale dementie door een erfelijke afwijking in het progranuline gen (GRN).
- Mensen zonder klachten maar met een verhoogd risico op het ontwikkelen van frontotemporale dementie doordat bij hen een erfelijke afwijking in het GRN gen is vastgesteld.
Wat zijn de voorwaarden?
- Mensen bij wie de erfelijke afwijking in GRN in de familie voorkomt, maar zelf niet weten of zij deze ook bij zich dragen, kunnen niet deelnemen.
- Er moet een onderzoekspartner, zoals een partner of familielid, beschikbaar zijn om u te begeleiden en om informatie te geven over uw denkvermogens en dagelijks functioneren.
- U kunt niet deelnemen aan het onderzoek indien u zwanger bent of reeds deelneemt aan een andere medicijnstudie.
Hoe kunt u zich aanmelden?
Indien u graag meer informatie wilt en/of denkt in aanmerking te komen om deel te nemen aan deze studie, neemt u dan contact op met de onderzoekers via poli.alzheimercentrum@erasmusmc.nl of 010-7043822.
Mensen die deelnemen aan het (twee)jaarlijkse onderzoek naar erfelijke vormen van FTD (FTD-RisC studie) en in aanmerking komen om deel te nemen aan de medicijnstudie, zijn hier reeds persoonlijk op geattendeerd.
Wat willen we bereiken?
Wat gaan we doen?
Veelgestelde vragen
Vraag: Is er een kans dat ik een placebo krijg, d.w.z. niet het studiemedicijn maar een nepmiddel?
Antwoord: Ja, van elke drie mensen die meedoen aan het onderzoek krijgt er één een placebo (33%). De beslissing wie het medicijn en wie het placebo krijgt, is volstrekt willekeurig. Zowel u als het studieteam is gedurende de gehele studie niet op de hoogte of u het medicijn krijgt of het placebo.
Vraag: Zijn er bijwerkingen van dit middel bekend?
Antwoord: Er zijn in eerdere studies geen ernstige bijwerkingen in verband gebracht met AL001. De meest gerapporteerde bijwerking is voorbijgaande hoofdpijn.