Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Intensive Care (IC)

Op de Intensive Care verlenen wij intensieve en speciale zorg aan patiënten in een levensbedreigende situatie. Belangrijke lichaamsfuncties zoals ademhaling en bloeddruk worden daarbij extra bewaakt en/of overgenomen.

Telefoonnummers:
 IC Volwassenen Nd-4: (010) 703 98 83
 IC Thoraxchirurgie en hartbewaking Ng-6: (010) 703 98 86

Bezoektijden:
Zowel voor locatie Nd-4 en Ng-6 gelden de volgende bezoektijden:
tussen 11.00 – 14.00 uur en tussen 16.00 – 20.00 uur

Over de Intensive Care (IC)

Wat we doen

Wij behandelen patiënten in een levensbedreigende situatie. Onze artsen en verpleegkundigen gebruiken speciale apparatuur. Zo kunnen zij lichaamsfuncties bewaken en overnemen. De zorg verschilt per patiënt:

Sommige patiënten weten vooraf dat zij op de Intensieve Care worden opgenomen. Voor andere patiënten, en hun naasten, komt dit onverwachts. Daar houden wij altijd rekening mee.

 

Wat willen we bereiken?

Samen proberen we ervoor te zorgen dat de onmisbare lichaamsfuncties van onze patiënten geen gevaar meer lopen. Ook proberen we dit te herstellen.

Als u geen intensieve zorg meer nodig heeft, plaatsen wij u over naar een verpleegafdeling. Daar kunt u verder herstellen. Soms heeft u geen academische (intensieve) zorg meer nodig. U kunt dan ook herstellen in een ander ziekenhuis. 

Waarom naar het Erasmus MC?

De Intensive Care afdelingen in de regio Rijnmond werken samen om er voor te zorgen dat elke patiënt de juiste zorg krijgt. Naast de standaard IC behandeling richt de IC van het Erasmus MC zich op de behandeling van een aantal specifieke aandoeningen zoals bijvoorbeeld ernstige longziekten, grote ongevalsletsels, hersenbloedingen, bepaalde operaties en transplantaties. Een IC patiënt kan hiervoor overgeplaatst worden naar onze afdeling. Zodra herstel optreedt kan de patiënt dan verder herstellen op de IC afdeling van het eigen ziekenhuis.

Aandoeningen en ziektebeelden

Op onze Intensive Care nemen wij ruim vierduizend patienten per jaar op. De helft van onze patiënten nemen wij op na een geplande operatie. De andere helft bestaat uit acute opnames zoals:

  • (Neuro)trauma
  • Neurologische aandoeningen
  • Bloedvergiftiging
  • Andere acute aandoeningen

Daarbij werken we samen met alle andere specialismen in het Erasmus MC.

Verandering uiterlijk en gedrag op de Intensive Care

Patiënten op de Intensive Care zijn ernstig ziek. Ze zien er soms door de dunne slangetjes en plakkers op het lichaam anders uit. Maar kunnen ook 'anders' reageren dan u gewend bent. Dit kan vervelend zijn om te zien.

Opgezwollen uiterlijk

Het gezicht, de armen en de benen zijn vaak dik en gezwollen, omdat de patiënt vocht vasthoudt.

 

Blauwe plekken

Deze plekken ontstaan doordat de bloedstolling door ziekte of medicijnen verstoord kan raken. 

 

Concentratie, geheugen, verward, onrustig

Vaak heeft een patiënt tijdelijk geheugen of concentratieproblemen. Soms is hij zelfs verward of onrustig.

 

Vastmaken van de handen

Soms maken we de handen van een patiënt vast aan het bed om te voorkomen dat hij de beademingsbuis eruit trekt.

 

Niet kunnen praten

Door het buisje in de keel, kan een patiënt niet praten. Als het buisje uit zijn keel is, mag hij na een half uur weer praten.

 

Dorst

Patiënten hebben vaak dorst. Zelfs veel drinken helpt niet. Dit heeft te maken met het ziek zijn van de patiënt.

 

Achtergrondinformatie

Tijdens en na een IC-opname

Een opname op een Intensive Care (IC) afdeling kan een indrukwekkende periode zijn. Dat geldt zowel voor de patiënt als ook voor de naasten. De situatie van ernstig ziek zijn, de fysieke herstelmogelijkheden en onzekerheid over de toekomst kunnen emotioneel een groot beroep doen op uw vermogen om stressvolle situaties te verwerken. Deze folder geeft een beeld van wat er met u kan gebeuren tijdens en na een IC-opname, en is bedoeld om u te helpen ermee om te gaan.  

Patiëntenvereniging IC Connect

IC Connect is de patiëntenvereniging voor (voormalig) IC-patiënten en hun naasten. Kijk op de website om te zien wat IC Connect voor u kan betekenen tijdens en na de IC-opname. 

Nazorg: de IC-nazorgpoli

Een opname op de Intensive Care (IC) kan veel impact hebben op u en uw naasten. Het is mogelijk dat u lichamelijke of psychische klachten overhoudt aan de periode dat u ernstig ziek was. Wij willen u graag bijstaan om deze intensieve periode te verwerken. Een bezoek aan de IC-nazorgpoli van het Erasmus MC kan u hierbij helpen. Voor het maken van een afspraak is het nazorgteam bereikbaar via ic.nazorg@erasmusmc.nl. In onze folder kunt u meer lezen over de IC-nazorgpoli. 

Rouw en verlies 

Het (plotseling) overlijden van een dierbare is een zeer ingrijpende gebeurtenis. Het voelt onwerkelijk en doet pijn. Na het verlies begint het rouwproces, dat verloopt voor iedereen anders en kost tijd. Met deze folder over rouw en verlies proberen we u op weg te helpen bij het verwerken van uw verlies. 

Uw naaste op de IC

De opname van een dierbare is ook voor u als naaste een heftige en emotionele periode. Er zijn gevoelens van hoop, maar ook van wanhoop, ongerustheid, machteloosheid en stress. Het behandelteam zorgt optimaal voor uw dierbare, en ondersteunt ook u in deze turbulente periode.

Persoonlijke poster 

In elke patiëntenkamer hangt een whiteboard met gekleurde vlakken, de persoonlijke poster. U kunt als naaste gebruik maken van deze poster om iets te schrijven over de patiënt, bijvoorbeeld een voornaam, namen van andere gezinsleden en een favoriet radio- of televisieprogramma. Op deze manier krijgt het IC-team een persoonlijke achtergrond van de patiënt. 

Patiëntenvereniging IC-connect

Graag verwijzen wij u voor algemene informatie naar IC Connect, de patiëntenvereniging voor (voormalig) IC-patiënten en hun naasten

Behandelingen

Klinieken

Samenwerking

Wij werken binnen het ziekenhuis intensief samen met:

Er is dagelijks contact met specialisten van andere afdelingen, om u zo goed mogelijk te behandelen. Bijvoorbeeld met de afdelingen neurologie, longziekten en chirurgie.

 

Wij hebben contact met ander Intensive Care’s in de regio. Het kan gebeuren dat uw behandeling in een ander ziekenhuis verder gaat.

Wetenschappelijk onderzoek

Wij doen voortdurend wetenschappelijk onderzoek naar betere en nieuwe behandelingen. Ook op de Intensive Care Volwassenen. Als we u betrekken bij een onderzoek, vragen we u (en/of uw contactpersoon) altijd vooraf om toestemming. 

De arts, verpleegkundige of onderzoeker legt altijd uit waarom wij het onderzoek doen en wat het precies inhoudt.

Soms zijn anonieme gegevens nodig voor wetenschappelijk onderzoek. Deze gegevens verzamelen wij op een manier waardoor niet te achterhalen is van welke patiënt zij zijn. Ook in dat geval kunt u (of uw contactpersoon) hier bezwaar tegen maken.


Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor