Over deze operatie
Wat we gaan doen
Wat is deze operatie?
Tijdens een okselklierdissectie worden alle lymfeklieren uit de oksel verwijderd. Deze operatie kan gecombineerd worden met een borstsparende operatie of borstamputatie, als ten tijde van deze operatie al bekend is dat de tumorcellen verder uitgezaaid zijn in de lymfeklieren.
Doorgaans zal de operatie plaatsvinden als vervolg op een schildwachtklier procedure waarbij na onderzoek is gebleken dat er tumorcellen zijn uitgezaaid.
Hoe gaan we te werk?
De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Voordat de narcose wordt toegediend wordt u aangesloten op de bewakingsapparatuur en krijgt u een infuus in de hand of arm. De chirurg maakt een snee in de huid en via deze snee verwijdert de chirurg alle okselklieren. De wond zal onderhuids worden gehecht met oplosbare hechtingen.
Wat is het doel?
Door het onderzoeken van de verwijderde lymfeklieren kan bepaald worden in hoeveel klieren zich tumorcellen bevinden en kan bepaald worden wat de eventuele vervolgbehandeling zal zijn.Voorbereiding
Op de dag van de operatie kunt u thuis douchen. U moet nuchter zijn voor de operatie.
Wij adviseren u om de eerste zes weken na de operatie een beha zonder beugel te dragen.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de operatie
Tijdens de operatie wordt een wonddrain geplaatst. Deze drain wordt soms verwijderd voor het ontslag uit het ziekenhuis. Soms ook pas nadat u al een paar dagen thuis bent.
Kort na de operatie
Na de operatie kan een nabloeding ontstaan, soms is het nodig om deze met een tweede operatie te behandelen.
Doordat doorgaans een zenuw in de oksel wordt doorgesneden kan er een doof gevoel of tintelingen in de arm ontstaan.Dit gevoel kan in de loop van de tijd verdwijnen.
Na een okselklierdissectie dient u 1 tot 2 dagen in het ziekenhuis te blijven.
Thuis
De eerste weken na de operatie kan de wond pijnlijk, gezwollen of verkleurd zijn. U kunt zo nodig pijnstillers nemen. U mag 48 uur na de operatie weer douchen.
Na de operatie:
- kan een ontsteking van de wond ontstaan.
- kan er een ophoping van lymfevocht ontstaan; dit is meestal pijnloos, soms is het nodig het vocht weg te halen met een holle naald.
Wij adviseren de eerste 6 weken niet zwaar te tillen.
Door de verwijdering van de lymfeklieren is er levenslang risico op lymfoedeem.
Resultaat
Na de operatie zal de patholoog-anatoom de verwijderde klieren onderzoeken op tumorcellen. Afhankelijk van de hoeveelheid en grootte van de tumorcellen zal er een behandelplan afgestemd worden. Deze uitslag zal de chirurg op de polikliniek met u bespreken. Het duurt ongeveer 10 werkdagen voor de uitslag bekend is.
Wanneer neemt u contact op?
U dient contact met ons op te nemen als:
- De operatiewond rood, warm en pijnlijk of gezwollen is, dit kan een ontsteking zijn
- Wondvocht ophoopt in het wondgebied nadat de drain is verwijderd
- Uw arm moe, zwaar of gespannen aanvoelt of dikker lijkt, ook nadat u hem 24 uur rust heeft gegeven en hoog op een kussen heeft gelegd.
Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de mammacare verpleegkundige. De contactgegevens ontvangt u na de operatie.