Over deze operatie
Wat we gaan doen
Wat is deze operatie?
Tijdens een distale pancreatectomie wordt de staart van uw alvleesklier verwijderd. Aangezien de alvleesklier en de milt door dezelfde slagader van bloed worden voorzien, wordt in de meeste gevallen ook de milt tijdens deze operatie verwijderd.
De operatie wordt alleen uitgevoerd als de tumor zich binnen de alvleesklier bevindt en geen uitzaaiingen naar andere delen van het lichaam heeft.
Een enkele keer blijkt tijdens de operatie dat er toch een uitzaaiing aanwezig is. De chirurg zal dan de operatie aanpassen of soms stoppen.
Hoe gaan we te werk?
De operatie vindt onder volledige narcose plaats. Voordat de narcose wordt toegediend, wordt u op de bewakingsapparatuur aangesloten en krijgt u een infuus in de hand of arm.
Indien mogelijk zal de operatie door middel van een kijkoperatie (laparoscopie) worden uitgevoerd. Om overtollig wondvocht af te voeren wordt soms een drain geplaatst. Als de operatie klaar is, wordt de huid met oplosbare hechtingen gesloten.
Wat is het doel?
Het doel van de operatie is om het aangetaste deel van uw alvleesklier te verwijderen.
Voorbereiding
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de operatie
Tijdens de operatie merkt u niets, omdat u onder narcose bent.
Kort na de operatie
Soms verblijft u na de operatie een nacht op de anesthesie afdeling (PACU).
In enkele gevallen kan de alvleesklier gaan lekken. Een ontsteking kan vaak door middel van de drain behandeld worden. Zelden zult u opnieuw geopereerd moeten worden.
Thuis
Zo'n 3 tot 14 dagen na de operatie kunt u het ziekenhuis verlaten, mits de arts het verantwoord vindt. U zult snel moe zijn en minder eetlust hebben. Het is wel van belang om goed te eten, een diëtiste kan u hierbij helpen.
Doe de eerste 4 tot 6 weken na de operatie rustig aan met bewegen om de wond goed te laten genezen. Kort douchen mag vanaf de 2e dag na de operatie, baden en zwemmen zodra de wond genezen is.
Resultaat
Na de operatie zal de patholoog het verwijderde weefsel op afwijkende cellen onderzoeken. Afhankelijk van de uitkomst wordt soms een nabehandeling geadviseerd. Dit zal poliklinisch met uw behandelend arts worden besproken. Het duurt ongeveer 10 werkdagen voordat de uitslag bekend is.
Door de verminderde werking van de alvleesklier kunt u een vorm van diabetes krijgen. De diabetesverpleegkundige kan u tips over het aanpassen van uw voeding geven.
Wanneer neemt u contact op?
U dient contact met ons op te nemen als:
- de operatiewond rood, warm en pijnlijk of gezwollen is, dit kan een ontsteking zijn;
- u koorts heft.
Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC. De contactgegevens ontvangt u na de operatie.