Alvleesklierkanker: over deze aandoening
Wat is Alvleesklierkanker?
De alvleesklier ligt boven in de buik, achter de maag. De alvleesklier zorgt hoofdzakelijk voor het produceren van hormonen om de hoeveelheid bloedsuiker te regelen. Daarnaast maakt de alvleesklier enzymen/sappen aan voor de opname van eiwitten en vetten uit de voeding.
De alvleesklier bestaat uit een kop, een lichaam en een staart.
Alvleesklierkanker houdt in dat er zich een kwaadaardige tumor in de alvleesklier bevindt. Deze tumor bevindt zich voornamelijk in de kop van de alvleesklier, dan wordt het ook pancreaskopcarcinoom genoemd.
Hoe vaak komt het voor?
Jaarlijks wordt er in Nederland bij ongeveer 3.000 patiënten alvleesklierkanker vastgesteld en dat aantal neemt elk jaar toe. De meeste patiënten zijn ouder dan 65 jaar. Alvleesklierkanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Soorten
De meest voorkomende vorm is het type adenocarcinoom (ongeveer 95%). Hierbij ontstaat de tumor in de cellen die alvleesklierenzymen/sappen aanmaken.
De overige 5% ontstaat onder andere in de cellen die hormonen aanmaken. Dit noemen we neuro-endocriene tumoren en deze zijn minder agressief van aard.
Oorzaak
Er is een aantal risciofactoren voor het krijgen van alvleesklierkanker:
- Leeftijd
- Roken
- Overmatig alcoholgebruik
- Alvleesklierontsteking (pancreatitis)
- Erfelijkheid: ongeveer 5-10%.
Symptomen en gevolgen
Een tumor in de alvleesklier is vaak al lang aanwezig voordat iemand klachten krijgt. De klachten zijn ook afhankelijk van de plaats van de tumor, waarbij er eerder klachten optreden als de tumor in de alvleesklierkop zit. De voornaamste klachten zijn:
- Geelzucht: een alvleesklierkoptumor kan de doorgang van gal belemmeren. Hierdoor hoopt gal zich op en zorgt voor de gele kleur van het oogwit en de huid.
- Veranderde kleur (bleek) en samenstelling (brijig) van ontlasting
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Suikerziekte: door aanwezigheid van een alvleeskliertumor kan de alvleesklier minder goed functioneren en kan er een tekort aan hormonen, waaronder insuline ontstaan. Hierdoor kan suikerziekte optreden.
- Pijn treedt vaak later pas op.