Waarom naar het Erasmus MC?
De afdeling Nucleaire Therapie van het Erasmus MC is een internationaal hoog aangeschreven behandel- en kenniscentrum voor radionuclide therapie. Onze afdeling heeft 8 bedden waar dagelijks therapie wordt gegeven. Hiermee zijn we het grootste centrum voor klinische behandeling met radioactieve stoffen in de Benelux, en een van de grootste in Europa. Elke dag zetten onze behandelaars zich in om patiënten de beste zorg te geven.
Jarenlange ervaring
Ons team heeft jarenlange ervaring met het geven en ontwikkelen van de verschillende nucleaire therapieën. Zo is in 1992 Peptide Receptor Radionuclide therapie ontwikkeld op onze afdeling, en hebben we sindsdien al meer dan 2500 patiënten behandeld met deze therapie.
Multidisciplinair team
Binnen onze afdeling werken verschillende specialisten nauw samen om iedere patiënt de best mogelijke behandeling te geven. Elke twee weken komen verschillende specialisten samen om het beste behandelplan op te stellen voor de patiënt. Dit team bestaat uit specialisten van verschillende afdelingen zoals inwendige geneeskunde (endocrinologie), radiologie & nucleaire geneeskunde, medische oncologie, endocriene chirurgie en pathologie.
Expertisenetwerk
Wij zetten ons continu in om de kwaliteit van nucleaire therapieën verder te verbeteren. Dit doen wij met wetenschappelijk onderzoek en door samen te werken met collega’s in het binnen- en buitenland. Wij zijn bijvoorbeeld onderdeel van het Europese netwerk voor zeldzame vormen van kanker (EUROCAN). Lees hier meer over onder het kopje ‘wetenschappelijk onderzoek’ en ‘keurmerken en lidmaatschappen’.Onze behandelingen
In het Erasmus MC bieden we in totaal drie soorten nucleaire therapie aan: lutetium-DOTATATE bij neuro-endocriene tumoren (NET), lutetium-PSMA bij prostaatkanker en radioactief jodium bij schildklierziektes. In sommige gevallen kunnen deze therapieën ook bij andere vormen van kanker worden toegepast.
Lutetium-DOTATATE (PRRT behandeling)
PRRT is de afkorting van Peptide Receptor Radionuclide Therapie. Deze therapie wordt gebruikt bij patiënten met NET en andere zeldzame vormen van kanker. Door het toedienen van het radioactief eiwit lutetium-DOTATATE bij de patiënt kunnen we tumoren met precisie behandelen. Dankzij deze behandeling verbetert in de meeste gevallen de kwaliteit van leven.
Lees meer over behandeling met lutetium-DOTATATE in de patiëntenfolder.
Lutetium-PSMA
Sinds 2021 kunnen patiënten met uitgezaaide prostaatkanker behandeld worden met lutetium-PSMA. Het doel van de behandeling is om de klachten van het uitgezaaide prostaatkanker te verminderen, zoals pijn door botuitzaaiingen. Het is een levensverlengende behandeling. Patiënten zullen niet genezen door deze behandeling.
Bij de lutetium-PSMA therapie worden kankercellen heel gericht aangevallen. PSMA staat voor Prostaat Specifiek Membraan Antigeen. Dit is een eiwit dat vaak voorkomt op celwand van prostaatkankercellen. Met een speciale scan (PSMA-PET scan) kunnen we zien of er genoeg van dit eiwit aanwezig is. Als er voldoende eiwit aanwezig is, kan een patiënt behandeld worden met lutetium-PSMA. U kunt door uw eigen oncoloog worden verwezen naar het Erasmus MC, om te evalueren of u in aanmerking komt voor de therapie.
Lees meer over behandeling met 177Lutetium-PSMA in de patiëntenfolder.
Radioactief jodium behandeling
Therapie met radioactief jodium zorgt ervoor dat schildklierweefsel minder actief wordt, of dat de schildklier kleiner wordt. Ook wordt het gebruikt voor de (na-)behandeling bij schildklierkanker. Meestal bestaat de therapie uit het innemen van een capsule die ongeveer zo groot is als een standaard antibiotica-capsule.
Lees meer over de behandeling met radioactief jodium.
Keurmerken en lidmaatschappen
De afdeling Nucleaire Therapie heeft verschillende keurmerken en lidmaatschappen ontvangen die onze expertise bevestigen. Hieronder leest u meer over deze erkenningen.
Centre of excellence
De afdeling Nucleaire Therapie is onderdeel van de door de ENETS sinds 2010 geaccrediteerde “Center of Excellence” in het Erasmus MC. Dit centrum is in 2010, als een van de eerste ziekenhuizen in Europa, gecertificeerd als ENETS center of excellence. ENETS staat voor European Neuroendocrine Tumor Society. Dit wil zeggen dat het ziekenhuis voldoet aan alle kwaliteitsstandaarden zoals ENETS deze gedefinieerd heeft voor interdisciplinaire diagnostiek, medische behandeling en nazorg voor patiënten met een NET. Het is een van de weinige Centers of Excellence in de Benelux waar PRRT wordt toegepast.
NIAZ accreditatie
Het Erasmus MC heeft een instelling brede NIAZ accreditatie verkregen per 7 november 2008. Regelmatig is het Erasmus MC geauditeerd en geaccrediteerd.
De afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde is onderdeel van de afdeling Nucleaire Therapie en is sinds 2010 NEN-EN-ISO 9001:2008 gecertificeerd.
Academic Center of Excellence
Het Centrum voor Neuro-endocriene tumoren is benoemd als een van de Academic Centers of Excellence (ACE). ACE staat voor het stimuleren van excellent onderzoek, patiëntenzorg en onderwijs, maar ook voor het verbeteren van de samenwerking en het stimuleren van innovatie.
EURACAN
Het Centrum voor Neuro-endocriene Tumoren behoort tot het virtuele netwerk van zorgverleners in Europa voor zeldzame solide kankers bij volwassenen: EURACAN (EUropean RAre CANcers). Hierin wordt samengewerkt met lidstaten, de medische gemeenschap en patiëntenorganisaties.
Informatie voor bezoekers
Op de afdeling Nucleaire Therapie werken we met radioactiviteit en daardoor gaan zaken hier soms anders dan op een andere afdelingen. Het is op de afdeling Nucleaire Therapie bijvoorbeeld niet mogelijk om bezoek te ontvangen. Ook de opname- en leefregels kunnen afwijken.
Begeleiding en contact
Op de dag van opname mogen uw begeleider(s) met u mee tot aan de wachtkamer van de afdeling. Zodra u onder begeleiding van het verplegend personeel de afdeling betreedt. Moet u afscheid nemen van uw begeleiders.
Bezoektijden
Omdat er op de afdeling Nucleaire Therapie gewerkt wordt met radioactiviteit is het niet mogelijk om bezoek te ontvangen tijdens uw opname.
Verpleging
Vanwege de radioactiviteit is er niet continu een zorgverlener (zoals een verpleegkundige) aanwezig in de therapieruimte. Het verplegend personeel is wel op afstand bereikbaar via het polsalarm van de patiënt.
Lees meer over de bereikbaarheid van de afdeling nucleaire therapie.
Informatie voor verwijzers
Op onderstaande webpagina's vindt u alle informatie die nodig is om te verwijzen naar het Erasmus MC.
Ons team
- Hans Hofland
- Roos Drexhage
- Wouter de Herder
- Edward Visser
- Richard Feelders
- Marco Medici
- Sanne van der Stelt
- Barbara van der Linden
- Wanda Geilvoet
- Erik Verburg
- Tessa Brabander
- Quido de la Lussanet
- Michael Ananta
- Erik Vegt
- Laura Graven