Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Algemene informatie

Lof der Geneeskunst

De spreekkamer van de toekomst
Welkom in het team!

Lof der Geneeskunst is de gratis publiekslezing van het Erasmus MC die elk jaar de eerste vrijdag van oktober plaatsvindt in de Doelen. Dit jaar is het thema de spreekkamer van de toekomst.

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Lof der Geneeskunst vindt dit jaar op vrijdagmiddag 4 oktober 2024 plaats. Het thema is spreekkamer van de toekomst. Drie toponderzoekers vertellen tijdens de gratis publiekslezing van het Erasmus MC meer over de uitdagingen van de toekomst van de gezondheidszorg en over mogelijke oplossingen. 
 
Tussen de presentaties van de drie sprekers door geven studenten van Codarts Hogeschool voor de Kunsten circus-, muziek- en dansoptredens. Jonge, veelbelovende onderzoekers van het Erasmus MC krijgen tijdens Lof der Geneeskunst de Erasmus MC Fellowships uitgereikt. Na de lezing is er tijd om elkaar te ontmoeten in de foyer van de Doelen.

  • Locatie: Concert- en Congresgebouw De Doelen, Schouwburgplein 50, 2012 CL Rotterdam
  • Datum: Vrijdag 4 oktober 2024
  • Tijd: Inloop vanaf 13:30 uur, programma van 14:30 tot 16:30 uur, afsluitende borrel tot 17:30 uur

Programma

  • Opening Lof der Geneeskunst en introductie van het thema
  • Prof. dr. Tjitske Kleefstra bespreekt hoe technologische ontwikkelingen het DNA steeds verder ontrafelen
  • Prof. dr. ir. Richard Goossens vertelt hoe mensen en technologie elkaar kunnen
    versterken
  • Prof. dr. ir. Jan Rotmans schetst de transitie naar duurzame, waardegedreven zorg
  • Uitreiking Erasmus MC Fellowships
  • Receptie

Afgewisseld met muziek-, dans-, en circusoptredens door studenten van Codarts

Thema

Door technologische innovaties is de gezondheidszorg constant in ontwikkeling. Dat is ook nodig, want met maatschappelijke uitdagingen, zoals vergrijzing en een krappe arbeidsmarkt, moet de zorg meer doen met minder middelen. Eén ding blijft centraal staan: In de spreekkamer ontmoet de zorgprofessional de patiënt. Daar stelt de arts, ondersteund door technologie, de diagnose en komen de arts en patiënt samen tot een behandelplan. Welkom in het team!

Lof der Geneeskunst trapt af op celniveau. Welke diagnostische bepalingen kunnen we in de toekomst doen? Vervolgens zoomen we uit naar de mens. Hoe kunnen we de menselijke maat bewaren en tegelijk optimaal gebruik maken van technologie, zoals e-health en AI? Tenslotte kijken we naar de samenleving en onderzoeken we wat nodig is voor een duurzame transitie in de gezondheidszorg.

Tijdens Lof der Geneeskunst 2024 nemen toponderzoekers Tjitske Kleefstra (Erasmus MC), Richard Goossens (TU Delft) en Jan Rotmans (Erasmus Universiteit Rotterdam) ons mee naar de spreekkamer van de toekomst.

De sprekers

Tjitske Kleefstra

Prof. dr. Tjitske Kleefstra is hoofd van de afdeling Klinische Genetica van het Erasmus MC. Als hoogleraar verdiept ze zich in genetische aandoeningen veroorzaakt door zeldzame DNA-varianten. Als klinisch geneticus wil ze een brug vormen tussen het fundamentele onderzoek, de laboratoriumdiagnostiek en de patiënt in de spreekkamer. Ze ontdekte een syndroom bij kinderen, dat op initiatief van dankbare ouders nu wereldwijd bekend staat als het ‘Kleefstra-syndroom’.

Richard Goossens

Prof. dr. ir. Richard Goossens is hoogleraar in Physical Ergonomics aan de TU Delft. Hij doet onderzoek naar de inzet van technologie in de gezondheidszorg waarbij de mens centraal staat. In de Convergence, de strategische samenwerking tussen de TU Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC, is hij programmadirecteur van het programma Health & Technology en één van de trekkers van ‘Spreekkamer 2030’.

Jan Rotmans

Prof. dr. ir. Jan Rotmans is hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is een internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid. Hij adviseert overheden en bedrijven en richtte het Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT) op, dat is verbonden aan de EUR.

Livestream

Terugkijken

Bekijk hier de vorige edities van Lof der Geneeskunst terug

2023: Match voor het leven 

Orgaantransplantatie nu en in de toekomst