Over deze behandeling
Wat we gaan doen
Wat is het?
Aangeboren cysten kunnen ook later in het leven aan het licht komen. Zij ontstaan ofwel uit de aanleg voor de schildklier, ofwel uit de aanleg voor de zogenaamde kieuwbogen. De operatieve behandeling wordt in beide gevallen gedicteerd door hun ontstaanwijze. Een goede behandeling van aangeboren schildkliercysten vereist bijvoorbeeld dat het hele traject van de schildklieraanleg, van tong tot laag in de hals, in het operatieplan betrokken wordt. Kieuwboogresten zijn ofwel simpele cysten die relatief eenvoudig te te verijderen zijn, ofwel ingewikkelde gangetjes die veel lastiger te opereren zijn.
Hoe gaan we te werk?
Meestal kunnen cysten in de hals via een kleine huidsnede toch totaal verwijderd worden. Tijdens de operatie wordt bepaald hoeveel weefsel er weggehaald moet worden om een totale verwijdering mogelijk te maken. Dat is belangrijk omdat ook een kleine rest tot hernieuwde groei van de cyste kan leiden. Een verwijdering daarvan is dan door littekenvorming door de eerste ingreep meestal weer een stuk lastiger. Bij afwijkingen in de hals geldt: de eerste klap….
Wat is het doel?
Het doel van de operatie is 3-ledig:
- Verwijdering voor weefselonderzoek zodat zeker is dat er geen andere diagnose over het hoofd gezien wordt
- Voorkoming van infecties van de cyste
- Cosmetisch
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de behandeling
Zoals bij elke operatie zijn er de nadelen en risico’s van de narcose en van de operatie zelf: nabloeding en infectie. In het specifieke geval van een cyste in de hals komt daar het risico van beschadiging van belangrijke bloedvaten en zenuwen in de hals bij. Het verdient dan ook aanbeveling om dergelijke operaties door een ervaren KNO-arts te laten doen.
Verpleegafdeling
Op de verpleegafdeling moet gelet worden op het eventuele ontstaan van een nabloeding. In geval van een cyste van de schildklieraanleg kan een dergelijke bloeding de ademweg blokkeren, vandaar dat we uit voorzorg een drain plaatsen en een nachtje ziekenhuisopname ter bewaking sterk aanbevelen.
Thuis
Als er tijdens de operatie geen belangrijke structuren in het gedrang zijn gekomen zijn de bijwerkingen minimaal. In de week na de operatie zou zich eventueel een wondinfectie kunnen ontwikkelen. Lokale roodheid, zwelling, vochtafscheiding en koorts zouden daar op kunnen wijzen
Resultaat
Na de operatie is de zwelling weg en kunnen er in principe geen infecties meer optreden. Wel gaat dit ten koste van een litteken in de hals, maar de huidsnede kunnen we vrijwel altijd in een huidplooi maken, zodat het litteken goed gecamoufleerd wordt. Na 2 weken is de uitslag van het weefselonderzoek bekend en weten we wat de uiteindelijke en definiteve diagnose is.
Wanneer neemt u contact op?
Bij lokale roodheid, zwelling, vochtafscheiding, koorts en/of benauwdheid moet u contact opnemen. In het geval van benauwdheid moet u direct naar het ziekenhuis komen.
Contact
Tel: (010) 704 13 57
U kunt ons secretariaat mailen (niet voor medische vragen).
E-mail: hoofdhalschirurgie@erasmusmc.nl onder vermelding van uw naam, geboortedatum en/of patiëntnummer.
Met wie heeft u te maken?
Aandoeningen
- Ductus thyreoglossusanomalieen (stoornissen van de aanleg van de schildklier)
- Branchiogene afwijkingen (stoornissen in de aanleg van de kieuwbogen)