Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Stoornis in de aanleg van de kieuwboog in de hals

Branchiogene afwijkingen

De cyste manifesteert zich meestal op jeugdige of jongvolwassen leeftijd als een pijnloze zwelling; presentatie op middelbare leeftijd is echter niet uitgesloten.

Stoornis in de aanleg van de kieuwboog in de hals: over deze aandoening

Wat is Stoornis in de aanleg van de kieuwboog in de hals?

De laterale of branchiogene halscyste (cyste is een holte gevuld met vocht) presenteert zich als een cysteuze zwelling in het bovenste eenderde gedeelte van de hals, en is aan de voorrand van de m.sternocleidomastoideus (borstbeen-sleutelbeen-tepelspier) gelokaliseerd. De cyste openbaart zich meestal op jonge of jongvolwassen leeftijd als een pijnloze zwelling; het is echter niet uitgesloten dat dit op latere leeftijd niet kan gebeuren. De halscyste vormt 20% van alle halsafwijkingen op de kinderleeftijd. Er wordt verondersteld dat de halscyste een embryonaal restant is van een niet geheel verdwenen sinus cervicalis van de 2e of 3e kieuwspleet. De fistel presenteert zich direct bij de geboorte. Soms treden ontstekingen rondom de opening op.

Oorzaak

Wanneer overblijfselen van kieuwbogen en -spleten blijven bestaan dan kan dit leiden tot afwijkingen die cysten en fistels worden genoemd. In de meeste gevallen gaat het hierbij om afwijkingen van de tweede of derde kieuwboog. Halscysten zijn met vocht gevulde zwellingen aan de zijkant van de hals. Een halsfistel is een abnormale verbinding tussen de keel en de buitenzijde van het lichaam. Soms raakt het vocht in een halsfistel ontstoken, waardoor pus uit de huidopening kan vloeien.

Symptomen en gevolgen

Cysten geven meestal weinig klachten, maar er kunnen ontstekingen in en rond de cysten optreden. Fistels gaan meestal gepaard met afscheiding.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Meestal zijn anamnese en lichamelijk onderzoek voldoende om de diagnose halscyste/fistel te stellen. Meer zekerheid leveren echografie, CT, MRI en cytologisch onderzoek op. Bij ouderen (>18 jaar) moet ook gedacht worden aan een cysteuze uitzaaiing van een kwaadaardige tumor. Dan is verder onderzoek met een PET-scan en/of onderzoek in narcose noodzakelijk.

Met wie heeft u te maken?

Alleen de KNO-arts.

Hoe neemt u contact op?

Tel: (010) 704 13 57

U kunt ons secretariaat mailen (niet voor medische vragen). E-mail, onder vermelding van uw naam, geboortedatum en/of patiëntnummer.


Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor