XLH en andere vormen van hypofosfatemie: over deze aandoening
Wat is XLH en andere vormen van hypofosfatemie?
Hypofosfatemie houdt in dat de fosfaatwaarde in het bloed is verlaagd. Indien het fosfaat langdurig te laag is, dan spreken we van chronische hypofosfatemie. De meest voorkomende vorm van erfelijke hypofosfatemie is X-gebonden hypofosfatemie (Engels: X-linked hypophosphatemia (XLH)).
Oorzaak
Hypofosfatemie kan veroorzaakt worden door te weinig inname van fosfaat via het dieet, of door te veel verlies van fosfaat via de darmen of de nieren. Te veel verlies van fosfaat kan veroorzaakt worden door aandoeningen van de darmen of de nieren maar ook door gebruik van bepaalde medicijnen. Ook wordt hypofosfatemie soms veroorzaakt door bepaalde erfelijke aandoeningen.
Bij de meest voorkomende vorm van erfelijke hypofosfatemie, X-gebonden hypofosfatemie (XLH) is er een te lage waarde van fosfaat in het bloed doordat er teveel fosfaat wordt uitgeplast. Dit wordt veroorzaakt door een teveel van een bepaald stofje in het bloed (het hormoon “fibroblast growth factor 23” (FGF23)). Hypofosfatemie kan ook ontstaan door de aanwezigheid van een zeldzaam goedaardig gezwel dat dit stofje FGF23 maakt. De erfelijke vormen van hypofosfatemie zijn zeldzaam.
We weten niet precies hoe vaak de erfelijke vorm in Nederland voorkomt maar de schatting is ongeveer 1 per 20.000 personen. Meestal heeft één van de ouders het en erft het kind de ziekte. Soms ontstaat de afwijking spontaan zonder dat één van de ouders de ziekte heeft.
Symptomen en gevolgen
Voor de groei van bot is fosfaat nodig. Samen met calcium (kalk) zorgt fosfaat voor de stevigheid van het bot. Bij een tekort aan fosfaat wordt nog wel nieuw bot aangemaakt maar het wordt niet meer stevig. Hypofosfatemie kan dan ook leiden tot hypofosfatemische rachitis, een aandoening van het skelet van kinderen, zich uitend in een stoornis in de botvorming.
Wanneer deze skeletaandoening optreedt bij volwassenen, dan spreken we van osteomalacie. Bij kinderen in de groei kan dit onder invloed van de zwaartekracht leiden tot een verminderde lengtegroei en verkromming van de benen (O- of X-benen), met daarbij waggelend lopen. Daarnaast kan een verdikking optreden van het kraakbeen in de polsen, enkels en bij de ribben.
Op jonge leeftijd kan gehoorsverlies optreden en kan de schedel een abnormale vorm krijgen (craniosynostose). Bot- en spierpijn komen ook voor. Er kunnen zich gebitsproblemen voordoen, waaronder spontane tandabcessen die veel pijn kunnen veroorzaken.
De erfelijke vormen van hypofosfatemie kunnen symptomen geven vanaf jonge leeftijd. Bij volwassenen die al sinds de kindertijd bekend zijn met hypofosfatemie kan er ook sprake zijn van kleine lengte en verkrommingen van de benen. Deze patiënten, maar ook patiënten die op latere leeftijd hypofosfatemie ontwikkelen, kunnen last hebben van pijn, stijfheid, spierzwakte en vermoeidheid. Bij sommige vormen van chronische hypofosfatemie kunnen ook bij volwassenen gebits- en gehoorproblemen ontstaan. Volwassenen kunnen in de loop van de tijd artrose (slijtage van de gewrichten) en verkalkingen van de spieraanhechtingen aan het bot ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en verminderde beweeglijkheid.