Wat wij voor u doen
Onderzoek en diagnose
Volwassen patiënten met PKU komen minimaal 1 x per jaar op de polikliniek metabole ziekten van de inwendige geneeskunde van het Erasmus MC.
Er wordt gecombineerd met uw polikliniekbezoek bloedonderzoek gedaan, onder andere naar phenylalanine en er wordt gecontrolleerd op mogelijke tekorten veroorzaakt door het dieet.
U wordt behandeld met een eiwitbeperkt dieet aangevuld met aminozuurpreparaten, vitamines en mineralen om tekorten te voorkomen.
Vanuit huis kunt u tussentijds bloedspotkaarten insturen om te controleren hoe u phe-waardes zijn.
Sommige patiënten kunnen behandeld worden met aanvullende mediactie (BH4). In de toekomst komt er mogelijk andere medicatie beschikbaar.
Botmassa wordt een keer in de vijf jaar gemeten met een DEXA-scan (een speciaal soort röntgen foto) omdat de botmassa bij mensen met PKU verminderd kan zijn.
Zwangere vrouwen met PKU worden zeer intensief begeleid om de phe-waardes de hele zwangerschap goed te krijgen. Bij goede phe-waardes zal een baby zich normaal ontwikkelen. Soms is het nodig om een zwangere kortdurend op te nemen.
Met wie heeft u te maken?
Volwassen patiënten met PKU worden behandeld door de internist metabole ziekten in nauwe samenwerking met de metabool diëtiste. U ziet hen beide in princiepe bij elk bezoek aan de polikliniek.
Alle zwangere PKU-moeders worden verwezen naar de gyneacoloog die goed de groei en ontwikkeling van het kind in de gaten zal houden. Na de geboorte verwijzen we kinderen van moeders met PKU naar de metabole kinderarts die hun ontwikkeling enkele keren zal beoordelen.