Over deze opleiding
Overzicht
Als Obstetrieverpleegkundige ben je werkzaam in verschillende settingen. Zo kun je werkzaam zijn op de polikliniek of in Moeder en Kind centra binnen de ziekenhuizen.
Tijdens de opleiding verwerf je kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van diagnostiek, behandeling en (na)zorg voor de obstetrische patiënt en haar (ongeboren) kind.
Inhoud
Een baan als Obstetrie Verpleegkundige is er één vol dynamiek, uitdaging en verdieping in de zorg.
De Obstetrie Verpleegkundige draagt zorg voor de zwangere, barende of kraamvrouw en de pasgeborene, al dan niet ziek. De zorg voor de pasgeborene betreft niet high care of Intensive Care. Deze vallen binnen het Moeder en Kind cluster onder de specialisaties HCN en ICN.
- Het verlenen van zorg aan een (kwetsbare) zwangere vrouw, de barende vrouw en de kraamvrouw met een medische indicatie c.q. psychosociale indicatie, waarbij het risico op complicaties aanwezig is, in een laag- midden en hoog complexe situatie.
- Het verlenen van zorg aan de pasgeborene, waarbij het risico op complicaties aanwezig is, in een laag-, midden- en hoog complexe situatie.
- Het verlenen van zorg aan en assisteren bij de opvang van de vitaal bedreigde 'natte' pasgeborene.
- De Obstetrie Verpleegkundige heeft niet alleen de pasgeborene en (kwetsbare) zwangere vrouw, de barende vrouw en de kraamvrouw met een medische c.q. psychosociale indicatie als zorgvrager.
- Maatschappelijke veranderingen, zoals veranderende normen en waarden rondom seksualiteit, voortplanting en wetenschappelijke ontwikkelingen zoals preventief onderzoek, gentherapie, voortplantingsgeneeskunde en fertiliteitbehandelingen hebben direct invloed op de dagelijkse zorgvragen.
- Tijdens de uitvoering van het zorgproces schept de Obstetrie Verpleegkundige de voorwaarden voor en ondersteunt ouders/verzorgers en/of naasten in het voeren van de regie en het zelfmanagement. De Obstetrie Verpleegkundige leert de ouders/verzorgers en/of naasten de eventueel uit te voeren behandeling en zorg. Zorgprocessen dienen gericht te zijn op zelfmanagement in plaats van op wat de ouders/verzorgers en/of naasten niet (meer) zelf kunnen. ‘Zelfredzaam als het kan’ en ‘samen redzaam als het moet’ - ‘zorg zo nodig, waar nodig’.
- Ethische vraagstellingen rondom zwangerschapsafbreking en behandeling van vroeg geborenen.
- De gezondheidssituatie van de zorgvrager kan snel wisselen waardoor de zorg weinig voorspelbaar van karakter is. De Obstetrie Verpleegkundige moet daarbij omgaan met situaties waarin een afweging van schade aan de moeder en schade aan het kind nodig is.
- Ondersteuning en stimulering van de hechtingsrelatie tussen ouders en pasgeborene tijdens de zwangerschap, de baring en de kraambedperiode en wanneer de zieke pasgeborene op de neonatale c.q. couveuse-afdeling ligt.
In de specifieke gids vind je meer informatie over de opleiding.
Resultaat
Voor het behalen van jouw diploma obstetrie-verpleegkundige moeten Entrustable Professional Activities (EPA’s) bekwaam verklaard worden. Het betreft hier alle, door College Zorg Opleidingen (CZO) opgestelde KERN EPA’s voor de opleiding Obstetrieverpleegkunde.
CZO certificaat losse EPA
Wanneer de beroepscontext waarin je werkzaam bent hierom vraagt kan je er ook voor kiezen om slechts een deel van de vastgestelde KERN EPA’s bekwaam te verklaren. Dit levert je een certificaat op vanuit CZO.
Erasmus MC Academie certificaat voor de theorie
Daarnaast kan je ook alleen de theorie omtrent de EPA’s volgen. Dit levert je een certificaat op voor de theorie vanuit de Erasmus MC Academie.
VERVOLGOPLEIDINGEN
A. Specifieke Obstetrieverpleegkunde EPA’s
Als jouw beroeps specifieke context hierom vraagt kan je naast de KERN EPA’s kiezen voor het volgen van specifieke EPA’s. Dit zijn EPA’s die alleen op specifieke werkplekken van toepassing zijn, omdat hier bijvoorbeeld gezorgd wordt voor een specifieke patiëntencategorie.
Wanneer deze EPA’s bekwaam verklaard worden levert dat je een certificaat op vanuit CZO, wanneer alleen de theorie gevolgd wordt levert dit een certificaat op voor de theorie vanuit de Erasmus MC Academie.
B. High Care Neonatologie EPA’s
In sommige instellingen draagt jij als obstetrieverpleegkundige ook zorg voor de vitaal bedreigde pasgeborene, vanaf 30 weken zwangerschap. Vanuit deze context wordt dan ook vaak gekozen voor het volgen van een EPA uit de opleiding High Care Neonatologie.
Wanneer deze EPA bekwaam verklaard worden levert dat je een certificaat op vanuit CZO, wanneer alleen de theorie gevolgd wordt levert dit een certificaat op voor de theorie vanuit de Erasmus MC Academie.
De zorg die jij als obstetrieverpleegkundige verleent gaat samen met de kinder- , high care en intensive care zorg rondom de moeder, kind en het gezin.
Ben je geïnteresseerd in het volgen van een van de andere opleiding uit het cluster Moeder en Kind? Dan verwijzen we je graag naar de informatie aangaande de verpleegkundige vervolgopleidingen:
- Kinderverpleegkundige
- High Care Neonatologie
- Intensive Care Neonatologie
- High Care Kinderverpleegkunde
- Intensieve Care Kinderverpleegkunde
Waarom bij Erasmus MC?
De opleiding tot obstetrieverpleegkundige aan de Erasmus MC Academie kenmerkt zich door een geheel nieuw onderwijsprogramma, volledig afgestemd op het EPA onderwijs. Hierin zijn alle eigentijdse inzichten aangaande het aanbieden van onderwijs meegenomen. Belangrijk in dit programma zijn blended learning en studentgericht onderwijs. Een combinatie van zelfstudie op afstand en verdieping van de beroep specifieke context op locatie in het Erasmus MC door middel van bijvoorbeeld casuïstiek besprekingen en scenario onderwijs in ons SkillsLab & SimulationCenter. Hier kun je oefenen in een veilige omgeving waar fouten gemaakt mogen worden om ervan te leren met elkaar.
Het onderwijs wordt flexibel aangeboden waardoor jij de veel regie hebt over de plaats, tijd en tempo van je opleiding.
De lessen worden allemaal gegeven door onze gastdocenten. Altijd vakexperts uit de directe patiëntenzorg of docenten met een andere specifieke deskundigheid zoals communicatie trainers. Zij brengen de meest recente en actuele ontwikkelingen van hun expertisegebied in de opleidingen.