Over deze opleiding
Overzicht
Als ICK-verpleegkundige wordt van je verwacht dat je systematisch en methodisch kunt handelen en dat je adequaat kunt optreden in allerlei uiteenlopende hoog complexe situaties en in alle leeftijdscategorieën. Ook de neonatale chirurgie vindt plaats op de ICK. Op de ICK draag je zorg voor kinderen met een hoog complexe zorgvraag door bedreiging van hun vitale functies.
De vitale functies van het kind moeten worden bewaakt, ondersteund of overgenomen. De complexiteit van de zorgvraag maakt dat je werkt in een multidisciplinair team.
Je draagt de verantwoording voor de begeleiding van het kind en zijn ouders in dit ingrijpende ziekteproces in het gezin. Het organiseren van ketenzorg is hierbij belangrijk.
Inhoud
Vanwege de specifieke doelgroep (ernstig zieke kinderen), zijn de kern EPA’s MK-KIN 1 en MK-FO 4 uit de kinderverpleegkunde en een diploma High Care kinderverpleegkunde een voorwaarde voor deze opleiding.
Vakinhoudelijke theoretische kennis wordt breed aangeboden. De landelijke UMC Zorgopleiders HCK/ICK/HCN/ICN verzorgen het theoretische onderwijs gezamenlijk. Dit is een samenwerkingsverband tussen 7 UMC’ s in het land.
Je werkt met elkaar aan het overplaatsen van het kind naar een medium care verpleegafdeling met als achterliggende gedachten dat het kind weer naar huis gaat. Soms is dit niet mogelijk en kun je het kind verliezen. Dat vraagt ook om communicatieve en sociale vaardigheden. In de opleiding worden ethische dilemma's besproken, zowel vanuit het kind en zijn ouders/gezin als vanuit de medische/verpleegkundige kant. Vooral op deze afdeling wordt er gewerkt in een multidisciplinair team.
Na je opleiding kan je als beginnend professional werken op de Intensive Care Kinderen.
Omdat je tijdens je opleiding hebt geoefend met scenario´s uit de actuele praktijk met inzet van simulatoren en/of lotuspatiënten heb je problematiek al in een veilige leeromgeving kunnen analyseren, interpreteren en je interventies toe kunnen passen. Je kunt deze daarna ook toepassen in je eigen praktijk.
Resultaat
Voor het behalen van jouw diploma Intensive Care Kinderverpleegkundige moeten Entrustable Professional Activities (EPA’s) bekwaam verklaard worden. Het betreft hier alle, door College Zorg Opleidingen (CZO) opgestelde KERN EPA’s voor de opleiding Intensive Care Kinderverpleegkunde.
CZO certificaat losse EPA
Wanneer de beroepscontext waarin je werkzaam bent hierom vraagt kan je er ook voor kiezen om slechts een deel van de vastgestelde KERN EPA’s bekwaam te verklaren. Dit levert je een certificaat op vanuit CZO.
Erasmus MC Academie certificaat voor de theorie
Daarnaast kan je ook alleen de theorie omtrent de EPA’s volgen.
VERVOLGOPLEIDINGEN
A. Specifieke Kinderverpleegkunde EPA’s
Als jouw beroeps specifieke context hierom vraagt kan je naast de KERN EPA’s kiezen voor het volgen van specifieke EPA’s. Dit zijn EPA’s die alleen op specifieke werkplekken van toepassing zijn, omdat hier bijvoorbeeld gezorgd wordt voor een specifieke patiëntencategorie.
B. Intensive Care Neonatologie EPA’s
In sommige instellingen draagt jij (als Intensive Care kinderverpleegkundige) ook zorg voor de vitaal bedreigde pasgeborene. Vanuit deze context kan dan ook gekozen worden voor het volgen van een EPA uit de opleiding Intensive Care Neonatologie.
Waarom bij Erasmus MC?
De theorie van de opleiding tot Intensive Care kinderverpleegkundige wordt aangeboden door landelijke UMC Zorgopleiders HCK/ICK/HCN/ICN. Dit is een samenwerkingsverband tussen 7 landelijke UMC’ s en kenmerkt zich door een geheel nieuw onderwijsprogramma, volledig afgestemd op het EPA onderwijs. Hierin zijn alle eigentijdse inzichten aangaande het aanbieden van onderwijs meegenomen.
Belangrijk in dit programma zijn blended learning en studentgericht onderwijs. Een combinatie van zelfstudie op afstand en verdieping van de beroepsspecifieke context op locatie in verschillende UMC’ s in het land door middel van bijvoorbeeld casuïstiek besprekingen en scenario onderwijs in ons SkillsLab & Simulation Center. Hier kun je oefenen in een veilige omgeving waar fouten gemaakt mogen worden om ervan te leren met elkaar.
Het onderwijs wordt flexibel aangeboden waardoor jij veel regie hebt over de plaats, tijd en tempo van je opleiding.
De lessen worden allemaal gegeven door (gast)docenten. Altijd vakexperts uit de directe patiëntenzorg of docenten met een andere specifieke deskundigheid zoals communicatie trainers. Zij brengen de meest recente en actuele ontwikkelingen van hun expertisegebied in de opleidingen.
Daarnaast onderhoudt landelijke UMC zorgopleiders HCK/ICK nauwe banden met de aangesloten praktijken waardoor het onderwijsaanbod direct aansluit op de vraag vanuit de praktijk. Deze intensieve samenwerking is ook terug te zien in jouw begeleiding, waarbij de Erasmus MC Academie en de aangesloten praktijk samen streven naar een optimaal resultaat van jouw leerproces.