Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

SOPI studie

Startdatum: 29 juli 2024
Vergoeding: Patienten krijgen geen financiële vergoeding als zij met dit onderzoek meedoen.

Het onderzoeken van de beste HRD-test die aantoont of patiënten met eierstokkanker baat hebben bij een PARP-remmer

Over dit onderzoek

Introductie

Patiënten met uitgezaaide eierstokkanker worden behandeld met een operatie en chemotherapie en een deel van de patiënten krijgt daarna ook een PARP-remmer. PARP-remmers zijn medicijnen die voorkomen dat beschadigde kankercellen zichzelf kunnen repareren. Ongeveer de helft van alle patienten zal een voordeel hebben van het gebruik van PARP-remmers. Bij de andere helft werken deze medicijnen niet.

Met een test kunnen we onderzoeken of het nuttig is om een behandeling met PARP-remmers te geven. Deze test noemen we een HRD-test. Er bestaan meerdere HRD-testen en op dit moment weten we nog niet welke test we het beste kunnen gebruiken. 

Als teveel mensen een vals positieve testuitslag krijgen en medicijnen gaan gebruiken (die bijwerkingen kunnen hebben) zonder dat zij langer leven, dan is dat geen goede test. Het kan ook andersom: een vals negatieve test mist mensen die baat zouden hebben bij het krijgen van PARP-remmers en hierdoor wel langer zouden leven. Dat is ook geen goede test.
In deze studie vergelijken we drie HRD-testen die kunnen voorspellen of een patiënt een voordeel heeft bij een PARP-remmer. Daarvoor hebben wij gegevens, weefsel en bloed nodig van patiënten met uitgezaaide eierstokkanker.

In het filmpje hieronder vindt u een eenvoudige uitleg. 

Contactpersonen in het Erasmus MC

Projectleider, coördinerend onderzoeker en hoofdonderzoeker Erasmus MC:
Dr. H.J. (Heleen) van Beekhuizen, gynaecologisch oncoloog 

Coördinerend onderzoeker Erasmus MC:
Drs. M. (Merel) Vegter, PhD student/onderzoeker

Medeonderzoekers:
Dr. G.M. (Gatske) Nieuwenhuyzen-de Boer, gynaecologisch oncoloog
Dr. I.A. (Ingrid) Boere, internist-oncoloog

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Patiënten met verdenking op uitgezaaide eierstokkanker. 

Wat zijn de voorwaarden?

Om met dit onderzoek mee te doen, is het nodig dat er 2 extra weefselbiopten (kleine stukjes weefsel) van de eierstok of tumor met een punctie worden afgenomen. Dit gebeurt wanneer er in het kader van uw standaard zorg stukjes weefsel van de eierstok of uitzaaiing worden afgenomen. Deze stukjes weefsel worden afgenomen voordat een operatie wordt gedaan of voordat met chemotherapie wordt gestart.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Neem contact op met uw eigen gynaecoloog, oncoloog of internist-oncoloog of informeer bij de onderzoeker van dit onderzoek via emailadres SOPI@erasmusmc.nl.

Wat willen we bereiken?

We willen onderzoeken welke test het beste die patiënten met uitgezaaide eierstokkanker aanwijst die een voordeel hebben bij extra medicijnen. Deze medicijnen noemen we PARP-remmers.

Wat gaan we doen?

Er wordt een onderzoek voor u gepland om een klein stukje weefsel uit de eierstok of uitzaaiing af te nemen om een diagnose te kunnen stellen. Vaak wordt dit weefsel via een echo of CT-geleide prik afgenomen, onder plaatselijke verdoving. Voor dit wetenschappelijk onderzoek worden dan 2-3 extra stukjes weefsel afgenomen tijdens hetzelfde onderzoek. Daarnaast zouden we ook graag extra bloed bij u willen afnemen. Ook dit zal gebeuren op een moment dat u toch al wordt geprikt. 
Tijdens de studie wordt u gevraagd om 7 keer een vragenlijst in te vullen. Dit duurt ongeveer 15 minuten per keer.

Veelgestelde vragen

Welke risico’s heeft het meedoen met dit onderzoek?

Als u meedoet met het onderzoek worden 2-3 extra stukjes weefsel uit de eierstok of uitzaaiing afgenomen. Dit gebeurt tijdens hetzelfde onderzoek waar weefsel wordt geprikt om een diagnose te stellen. Het onderzoek duurt dan 1-2 minuten langer. Het doet geen extra pijn, omdat u plaatselijk verdoofd bent.

Welke voordelen heeft het meedoen met dit onderzoek?

Als u meedoet met dit onderzoek, worden 3 testen op uw weefsel gedaan in plaats van 1 test. U heeft dan een grotere kans dat een test positief is. Dat betekent dat u meer kans hebt om het medicijn (Parp-remmer) te krijgen.

Moet ik vaker naar het ziekenhuis komen als ik meedoe met dit onderzoek?

Nee, u hoeft niet vaker naar het ziekenhuis te komen.

Kan ik extra uitleg krijgen over dit onderzoek?

Ja, in dit filmpje wordt dit onderzoek op een makkelijke manier uitgelegd.

Kan ik met een onafhankelijk arts praten over dit onderzoek?

Als u vragen heeft over dit onderzoek en als u een onafhankelijk arts wilt spreken, dan kunt u contact opnemen met Dr. Sam Schoenmakers, gyneacoloog in het Erasmus MC. 

Hoe kan ik stoppen met dit onderzoek?

Als u niet meer mee wilt doen met dit onderzoek, kunt u dit bij uw dokter aangeven. U hoeft geen uitleg te geven waarom u wilt stoppen. 
U krijgt dan geen vragenlijsten meer. De gegevens die we van u hebben voordat u wilde stoppen, worden wel meegenomen voor ons onderzoek.

 

Deelnemende centra

  • Erasmus MC in Rotterdam, Dr. H. van Beekhuizen, Dr. I. Boere
  • LUMC in Leiden, Dr. M. Vreeswijk
  • UMCG in Groningen, Dr. H. Jalving 
  • MUMC in Maastricht, Dr. T. Beijers
  • Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, Dr. G. Nieuwenhuyzen-de Boer
  • Catherina Ziekenhuis in Eindhoven, Dr. J. Piek