Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Maagresectie

Maagverwijdering

Tijdens een maagresectie wordt de gehele of een gedeelte van de maag samen met de omliggende lymfeklieren verwijderd.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Afhankelijk van de plaats en grootte van de tumor in de maag wordt de maag geheel of gedeeltelijk verwijderd. Bij beide typen ingrepen worden de omliggende lymfeklieren verwijderd.

Een gedeeltelijke maagresectie vindt plaats als de tumor in het onderste deel van de maag zit. De chirurg zal tijdens de operatie, onder andere, een deel van de maag en de omliggende lymfeklieren verwijderen. Het overgebleven deel van de maag wordt omgeleid en aan de dunne darm verbonden. Indien de gehele maag verwijderd wordt, zal de chirurg na de verwijdering de slokdarm hechten aan de dunne darm.

Vaak kan (een deel) van de ingreep via een sleutelgatoperatie plaatsvinden (minimaal invasief).

Hoe gaan we te werk?

De operatie duurt circa 4 uur en vindt plaats onder volledige narcose, soms in combinatie met een ruggenprik voor pijnstilling. Voordat de narcose wordt toegediend wordt u aangesloten op bewakingsapparatuur en krijgt u een infuus in hand of arm.

Na een gedeeltelijke maagverwijdering kunt u vaak snel weer wat drinken en voorzichtig eten. Indien de gehele maag is verwijderd, is het vaak nodig de nieuwe verbinding wat langer rust te geven en krijgt u meestal een voedingssonde in de dunne darm.

De wond zal doorgaans onderhuids worden gehecht met oplosbare hechtingen. In enkele gevallen zal de wond gesloten worden met nietjes.

Wat is het doel?

Tijdens de operatie wordt de tumor in de maag verwijderd en direct wordt de continuïteit van het spijsverteringskanaal hersteld.

Voorbereiding

De maagresectie operatie is een zware operatie en u dient in goede conditie te zijn om vlot herstel na de operatie mogelijk te maken Indien u moeite heeft met eten voor de operatie, zal er een sonde geplaatst worden waardoor u voeding krijgt. Wij adviseren u uw conditie voor een ingreep zoveel mogelijk te verbeteren en te stoppen met roken als u dit doet.

U wordt de dag voor de operatie in het ziekenhuis opgenomen om u op de operatie voor te bereiden.

Bijwerkingen & complicaties

Doordat u een kleinere maag of geen maag heeft na de operatie, kunt u minder voedsel tegelijk eten. U zult moeten wennen aan meerdere keren per dag kleinere porties te eten. Doorgaans zijn er meer lange termijn klachten en is er meer kans op complicaties indien de gehele maag verwijderd wordt.

Een maagoperatie is een zeer zware operatie en kent vele complicaties. Een longontsteking en een lekkage van de nieuwe verbinding zijn ernstige complicaties. Daarnaast kunnen onder andere bloedingen, ontstekingen, lymfelekkage en longembolieën optreden. Er is een 2% tot 3% risico op overlijden. Het hele herstel duurt 6 tot 12 maanden. Op de lange termijn moet u vaker kleinere hoeveelheden eten.

Kort na de operatie

Na de operatie blijft u 4 (gedeeltelijke maagverwijdering) tot 7 (gehele maagverwijdering) in het ziekenhuis. U wordt snel uit bed gehaald om het herstel te versnellen en, afhankelijk van de soort ingreep, wordt het eten en drinken weer opgebouwd.

Indien u sondevoedingsslang heeft (na een gehele maagverwijdering),  gaat u met de voedingssonde naar huis om te kunnen wennen aan de nieuwe manier van eten.

Thuis

Als gevolg van de operatie kunt u last krijgen van reflux. Er komt dan voedsel en/of maagzuur terug in de slokdarm. De doorvoer van voedsel door het spijsverteringskanaal kan na de operatie problemen geven. Dit kan te langzaam of soms ook te snel gaan.

Bij een gehele maagverwijdering moet u een beetje rechtop slapen. U zult moeten wennen aan de nieuwe manier van eten en u heeft soms nog sondevoeding. Daarnaast moet u aan uw algehele herstel en conditie werken.

Resultaat

Doordat u een kleinere of geen maag meer heeft na de operatie, kunt u minder voedsel tegelijk eten. U zult moeten wennen aan meerdere keren per dag kleinere porties te eten. Na een dergelijk grote ingreep is de conditie duidelijk verminderd en dit moet weer opgebouwd worden. Het gehele herstel bedraagt 6 tot 12 maanden.

Na de operatie zal de patholoog-anatoom het verwijderde weefsel op tumorcellen onderzoeken. Afhankelijk van de hoeveelheid en grootte van de tumorcellen zal een behandelplan met u worden afgestemd. Dit wordt op de polikliniek met u besproken. Het duurt ongeveer 10 werkdagen voordat de uitslag van het weefselonderzoek bekend is.

Wanneer neemt u contact op?

U dient contact met ons op te nemen wanneer:

  • u aanhoudende koorts heeft van meer dan 38ºC, blijvend misselijk bent of moet overgeven
  • de pijn verergert en aanblijft
  • het litteken rood wordt, opzwelt of lekt
  • u last heeft van verstopping, diarree of een opgezette buik

Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de verpleegkundig specialist. De contactgegevens ontvangt u na de operatie.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor