Maagkanker: over deze aandoening
Wat is Maagkanker?
Wat houdt deze aandoening in?
Bij maagkanker is er ergens in de maagwand een kwaadaardige tumor ontstaan. Er zijn verschillende typen maagtumoren. Meestal gaat het om een adenocarcinoom. Dit is een tumor die ontstaat uit de klierbuisjes in het maagslijmvlies. Voor meer informatie over maagkanker, soorten maagkanker, onderzoeken en behandelingen klikt u hier.
Hoe vaak komt het voor?
Elk jaar wordt bij ongeveer 1500 mensen in Nederland de diagnose maagkanker gesteld. Door de behandeling van de Helicobacter pylori bacterie komt maagkanker tegenwoordig wat minder vaak voor.
Oorzaak
Maagkanker kan op verschillende manieren ontstaan. Soms kan het ontstaan uit adenomateuze poliepen. Dit zijn goedaardige poliepen die ontstaan uit de klierbuisjes in het maagslijmvlies.
Maagkanker kan ook ontstaan door langdurige ontsteking van het maagslijmvlies. Het maagslijmvlies kan hier na enige tijd blijvend veranderen. Daaruit kan maagkanker ontstaan.
Symptomen en gevolgen
Vooral in het begin geeft maagkanker vaak maar weinig klachten. De klachten kunnen ook erg verschillend zijn. Veel voorkomende klachten zijn minder eetlust en afkeer voor sterk geurend eten. Een snel vol gevoel, misselijkheid, braken en pijn in de bovenbuik of bloedarmoede met daarbij moeheid en duizeligheid kunnen symptomen zijn.
Deze klachten hoeven helemaal niet op maagkanker te wijzen. Ze kunnen ook goed een andere oorzaak hebben. Blijven de klachten langer bestaan, dan is het verstandig om naar uw huisarts te gaan.