Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Talgkliercarcinoom

We denken dat u misschien een talgkliercarcinoom heeft. Dit is een zeldzame en agressieve vorm van huidkanker. Hier leest u meer over hoe we de diagnose stellen, wat de behandelingen kunnen zijn en met wie u te maken krijgt.

Download PDF

Over het talgkliercarcinoom

Een talgkliercarcinoom is een zeldzame en agressieve vorm van huidkanker. Het komt vooral voor bij oudere mensen met een lichte huidskleur.

Oorzaak van een talgkliercarcinoom

Een talgkliercarcinoom ontstaat uit de talgklieren. Talgklieren zitten op bijna alle plaatsen in de huid. Vooral op het hoofd en rondom de ogen zitten veel talgklieren. Talgkliercarcinomen kunnen overal waar talgklieren zitten ontstaan, maar ze komen het meest voor rond het oog.

Hoe een talgkliercarcinoom precies ontstaat is meestal niet bekend. Soms komt het door een genetische oorzaak. Dit betekent dat de oorzaak erfelijk is. We noemen dit ook wel het Muir-Torre syndroom of Lynch syndroom. Hierbij krijgen mensen ook vaak andere vormen van kanker.

Symptomen

Een talgkliercarcinoom van de huid ziet er meestal uit als een hard, geel of rood bultje dat langzaamaan groter wordt. Het bultje doet meestal geen pijn.

Bij een talgkliercarcinoom op het ooglid is er vaak een rode schilferende plek. Soms vallen de wimperharen ook uit.

Onderzoek en diagnose

Om erachter te komen of u een talgkliercarcinoom heeft, nemen we een huidbiopt af. Dit betekent dat we een klein stukje van de plek weghalen. Daarna bekijkt een patholoog het stukje weefsel onder de microscoop.

Soms moeten we ook een echo maken van uw lymfeklieren. Dit is om te kijken of de tumor niet is uitgezaaid. Of dit nodig is, hangt af van de grootte en de plek van het talgkliercarcinoom.

Als we denken dat uw talgkliercarcinoom door een genetisch oorzaak komt, kan de patholoog dit ook onderzoeken. Komt uw talgkliercarcinoom inderdaad door een genetische oorzaak? Dan verwijzen we u door naar een klinisch geneticus. Deze dokter doet onderzoek naar erfelijke aanleg voor kanker.

Oogarts

Zit het talgkliercarcinoom bij uw oog? Dan sturen we u door naar een oogarts. De oogarts onderzoekt andere delen van het oog, zoals het slijmvlies. Als het nodig is, neemt de oogarts ook andere biopten af.

Over de behandeling

Welke behandeling we kiezen, hangt af van verschillende factoren: de plaats van het talgkliercarcinoom op de huid, de grootte en of het is uitgezaaid.

  • We kiezen er meestal voor om de tumor weg te halen met een operatie. We halen de tumor dan weg met extra ruimte rondom de tumor.
  • Heeft u een talgkliercarcinoom in uw gezicht, bijvoorbeeld rondom uw oog? Of kunnen we niet goed zien waar de tumor stopt? Dan kiezen we voor een operatie, waarbij we tussendoor controleren of we alle kankercellen hebben weggehaald. Deze techniek noemen we Mohs micrografische chirurgie of Breuniger chirurgie. Het voordeel van deze technieken is dat we zoveel mogelijk gezonde huid laten zitten.
  • Lukt het ons niet om de tumor helemaal weg te halen? Dan heeft u meestal ook bestraling nodig.
  • Heeft u uitzaaiingen naar lymfeklieren? Dan kan het zijn dat we deze uitzaaiing ook weghalen met een operatie.
  • Heeft u uitzaaiingen naar andere organen in uw lichaam? Dan is het vaak niet meer mogelijk om te genezen. We zullen dan kijken of we de ziekte kunnen remmen of uw klachten kunnen verminderen met chemotherapie of bestraling.

Hoe is het vooruitzicht?

Ontdekken we uw talgkliercarcinoom vroeg? Dan kunnen we de tumor meestal helemaal weghalen.

Bij ongeveer 10% van de mensen met een talgkliercarcinoom ontstaan er uitzaaiingen. Heeft u uitzaaiingen naar lymfeklieren die in de buurt van het talgkliercarcinoom liggen? Dan is er nog steeds een kans dat we u kunnen genezen. Heeft u uitzaaiingen naar andere organen in het lichaam? Dan is het meestal niet meer mogelijk om u te genezen.

Na de behandeling

Na de behandeling van het talgkliercarcinoom, moet u meestal nog 5 jaar naar de dermatoloog of oogarts voor controle. Een talgkliercarcinoom kan namelijk terugkomen op dezelfde plek.

Zelf uw huid controleren

Het is belangrijk om uw huid zelf in de gaten te houden. Wij adviseren om eens in de 2 à 3 maanden de huid goed te controleren en te zoeken naar veranderingen.

Verandert uw litteken plotseling? Of groeit er een bultje of een zweertje op het litteken? En blijft dit minimaal 6 weken bestaan? Dan kan het zijn dat uw talgkliercarcinoom is teruggekomen. Maak daarom een afspraak bij de huisarts, dermatoloog of verpleegkundig specialist.

Zelf uw lymfeklieren controleren

Een talgkliercarcinoom kan uitzaaien naar andere organen. Als een talgkliercarcinoom uitzaait, gaat dit vaak eerst naar de lymfklieren. Daarom is het belangrijk om regelmatig uw lymfeklieren in de buurt van het litteken te controleren. Dit zijn vaak de lymfeklieren voor het oor en in de hals, oksels en liezen. Voelt u hier een bobbel? Neem dan contact op met de huisarts, de dermatoloog of verpleegkundig specialist.

Contact

Heeft u nog vragen? Dan kunt u terecht bij de polikliniek dermatologie, of u stelt ze tijdens uw bezoek aan de polikliniek. Het kan helpen uw vragen op te schrijven voor aan uw afspraak.

  • Polikliniek dermatologie (010) 7040110 (van 08.00 uur tot 16.00).

Meer informatie

Kanker.nl
Informatie over kanker, de behandeling ervan of leven met kanker. Ervaringen van anderen. Hulp en ondersteuning.
www.kanker.nl

Huidkanker Stichting
Het platform voor niet-melanoom huidkankerpatiënten
www.hukas.nl


Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)

Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmc.nl/kankerinstituut/patio. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris: