Het nieuwe geneeskundecurriculum Erasmusarts 2030 is september 2024 eindelijk van start gegaan. Dé onderwijsmethode is het casusgestuurd onderwijs (CGO). Maar maken studenten dan alleen casussen? Nee! Studenten werken ook aan andere producten, zoals blokproducten. Erik legt in dit artikel uit wat dat is.
Loop je door verschillende wijken van Rotterdam, dan zie je misschien het verschil in mensen, woningen, en groen. Maar wist je dat het verschil in levensverwachting tussen verschillende wijken in Rotterdam oploopt tot meer dan 7 jaar? Dit was het onderwerp van de eerste casus.
Studenten leveren aan het eind van elk blok samen per groepje een blokproduct in. Met een blokproduct leren studenten (deel)competenties zoals samenwerken, communiceren en leiderschap aan. In de blokproducten komen kennis vanuit de zwaartepunten samen met de kennis uit het desbetreffende blok. Een blokproduct kan van alles zijn. Denk aan een presentatie, een tijdschrift, of een verslag.
Voor het blokproduct bij deze casus gingen studenten zelf op pad door Rotterdam om omgevingsfactoren te zoeken die het verschil in levensverwachting mede veroorzaken. Zij hebben deze omgevingsfactoren gefotografeerd en hier een verslag over geschreven.
Erik Jansen PHD, postdoc onderzoeker bij de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg: ‘Door zelf op pad te gaan in Rotterdam begint het onderwerp meer te leven en maken studenten kennis met de rijke diversiteit van burgers en hun relatie tot de leefomgeving. Ook was dit een leuke methode om als nieuw studentengroepje in de eerste week de stad en elkaar te leren kennen.’
Na het volgen van dit onderwijs kun je:
1. Goed samenwerken als groep, zodat je binnen de gestelde tijd voldoet aan de opdracht en de vooraf gemaakte afspraken nakomt;
2. Reflecteren op de invloed van leefstijl en van sociale en fysieke determinanten op de gezondheid van bewoners in Rotterdamse wijken;
3. De rijke diversiteit van burgers/patiënten en hun relatie tot de (in)directe leefomgeving herkennen door directe ontmoetingen op straat.
Zwarte vs. groene longen
Een studentengroep onderzocht het gebied rond Maashaven en Kralingse Zoom. Zij brachten ‘de zwarte longen’ in beeld, vlak bij metrostation Maashaven. Daar is levensverwachting slechts 72.9 jaar. Mogelijk veroorzaakt door roken en het fijnstof van de naastgelegen drukke weg, denken de studenten.
Daar tegenover staat de levensverwachting rond metrostation Kralingse Zoom met 79.7 jaar. Daar fotografeerden de studenten de ‘groene longen’ die naast een betere luchtkwaliteit ook uitnodigen om buiten te sporten of te wandelen. Zij plaatsten daar ook een kritische noot bij.
‘Studenten vinden de situatie onrechtvaardig omdat de mogelijkheid om in een groene ruimtelijke buurt te gaan wonen grotendeels gebaseerd is op inkomen.’
Reactie studentengroep 15B: ‘Wij hebben met veel plezier aan dit blokproduct gewerkt. Het was heel leuk om de eerste week op de universiteit niet meteen de boeken in te duiken, maar om op pad te gaan en creatief bezig te zijn. Na een brainstormsessie zijn we door verschillende wijken van Rotterdam gaan wandelen. Hier zijn we in contact gekomen met diverse inwoners en hun ideeën over hun buurt. We hebben uiteindelijk gekozen voor de foto’s die we het krachtigst vonden. Je hoeft de boodschap achter de foto's niet uit te leggen, de afbeeldingen spreken voor zich. Bovendien komen de thema’s die terug te zien zijn overeen met de onderwerpen die de bewoners zelf ook aankaartte.’
Waardering
Als waardering voor hun inzet mocht deze studentgroep op de foto met Ed van Beeck, de coördinator van de ontwikkellijn Maatschappelijke Betrokkenheid binnen Erasmusarts 2030 en het onderwijs vanuit de afdeling Maatschappelijke gezondheidszorg. De foto's van de studenten worden samen met deze groepsfoto afgedrukt en komen te hangen in de gang van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg.