Kinderdiëtist Elles van der Louw opende een jaar geleden intranet. Het was haar thuiswerkdag en ze zag de vacature voor casusgestuurd onderwijs-docent. Kleinschalig samenwerken met studenten, daar werd ze meteen enthousiast van. Maar ze twijfelde. ‘Dat is vast niks voor mij’, zei ze tegen haar man. ‘Ik ben geen dokter.’ Hij was het daar niet mee eens: ‘Ben jij gek. Gewoon doen.’ Elles blikt terug op de start van haar rol als CGO-docent.
In september begon de nieuwe geneeskundeopleiding Erasmusarts 2030 curriculum, met nieuwe onderwijsmethodes, zoals Casusgestuurd Onderwijs (CGO). En dat betekende ook nieuwe docentrollen. Die van de CGO-docent is daar een van. Elles solliciteerde direct en kreeg vier dagen later bericht: ‘Je bent aangenomen.’
Een duwtje
Elles is sinds september CGO-docent en begeleidt studenten tijdens de casusbespreking. Studenten doen thuis eerst zelfstudieopdrachten en gaan met de nieuwe opgedane kennis aan de slag met een specifieke casus. De CGO-docent begeleidt en ondersteunt hen bij het vinden van de oplossing.
‘Wat ik heel erg mooi vind aan dit systeem is dat je móét samenwerken. Dus vanaf de eerste dag dat je hier de opleiding doet, ga je niet alleen kennis verwerken, je gaat de kennis ook toepassen. En tegelijkertijd dat je dat gaat toepassen, ga je samenwerken.’ - Elles van der Louw, kinderdiëtist en CGO-docent
Het werkt echt
Veel mensen vragen zich af of dat CGO wel werkt, maar Elles vertelt hoe verbaasd studenten waren over hoe ontzettend mooi CGO is. Zij ziet dat het studenten in het begin niet lukt om de oplossing te vinden. ‘Dan gaan ze allemaal naar mij zitten kijken. ‘Kunt u ons niet even op weghelpen?’, klinkt het dan. Dan zeg ik ‘nee, ik doe niks. Formuleer nu gewoon eens wat het grootste probleem is’.’ Dan begint het balletje te rollen en vult de een de ander aan. Eindstand: ze lossen het zelf op. ‘Dat heeft hen zelf ook verbaasd, dat CGO echt werkt en hoe mooi ze dat vonden toen ze daarachter kwamen.’
Voorbereiding
Elles is gepromoveerd en heeft 30 jaar ervaring als kinderdiëtist, maar ze is geen ‘inhoudsexpert’. Gelukkig is daar de voorbereiding voor. CGO-docenten krijgen elke week een casusbriefing van de casusschrijvers en tevens inhoudsexpert. Daarin worden de stof en de verschillende werkvormen besproken. Ook de studenten hebben een belangrijke rol; als een werkvorm niet aanslaat, dan geeft de CGO-docent dat terug aan de casusschrijver.
‘Het is echt een wisselwerking, tussen de casusschrijvers, docent en student.’
Iedereen kan CGO-docent worden
Iedereen met een achtergrond in de (bio)medische wetenschappen, gezondheidswetenschappen, geneeskunde, psychologie, of andere relevante achtergrond kan CGO-docent worden. Huidige docenten zijn werkzaam als onderzoeker, verpleegkundig specialist, A(N)IOS, diëtist, apotheker, PhD-kandidaat, medisch specialist.
Voor iedereen anders
In het begin was Elles veel tijd kwijt aan de voorbereiding, maar ze vond daar snel haar draai in. ‘In het begin weet je helemaal niet wat je nodig hebt, dus dan doe je alles, maar je moet uitzoeken wat jij voor jouw gevoel nodig hebt’. Inmiddels heeft ze een goede balans gevonden en is ze nu 4 uur per week kwijt. Precies hoeveel ervoor staat.
Alles was nieuw
Het contact met de studenten, de manier van lesgeven, de docenten en hoe die met elkaar samenwerken. Alles was nieuw. ‘Het was erg intensief’, merkt Elles op. Ze hadden niemand om bij af te kijken omdat het nieuw was. ‘Maar het is ook heel fijn dat je met de CGO-collega’s contact hebt en dat je ervaart ‘okay, ik ben niet de enige’ of ‘oh die doet dat zo, wat slim joh’. Dus je helpt ook elkaar als CGO-docent verder. Ik vind het heel leuk dat al mijn collega’s, allerlei verschillende achtergronden en leeftijden hebben. Het is een heel gemixte groep.’
Benieuwd naar meer?
We zijn op zoek naar nog meer enthousiaste CGO-docenten Ben je benieuwd of deze functie bij je past? Neem dan een kijkje op de Agora-pagina CGO-docent, of loop een dagje mee.
- Lees meer over de rol op Agora
- Lees hier meer over de meeloopdagen en mail Arjen Korpershoek via arjen.korpershoek@erasmusmc.nl.
CGO-docent worden?