Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Timo Steernberg
Verhaal

Interview met Timo Steernberg: Van alle markten thuis

28 januari 2025

Chef van de wacht Timo Steernberg (26) werkt hier nauwelijks een jaar en heeft al helemaal zijn draai gevonden. Zijn thuisbasis is de controlekamer waar hij met zijn collega’s alle installaties van het Erasmus MC in de gaten houdt. Wat doe je nog meer als chef van de wacht? Timo is heel duidelijk, ze doen heel veel en heel divers werk.

Wat is je achtergrond en hoe kwam je hier terecht?

“Ik heb een maritieme officiersopleiding gedaan bij het Scheepvaart en Transport College. Daarna heb ik een tijdje gevaren, op grote ropax schepen voor passagiers en voertuigen, maar ook op coasters, de wat kleinere schepen. Het nadeel van varen is dat je lang van huis bent, er is niks wat je meer naar huis doet verlangen dan je geliefde. Dus stopte ik met varen en via een uitzendbureau voor de zeevaart kwam ik hier terecht. De officiersopleiding is heel uitgebreid waardoor het werkveld ook heel groot is. Een schip zit vol verschillende werktuigkundige wonderen, net als het ziekenhuis. Al is het ziekenhuis wel wat groter. 

Wat doe je als chef van de wacht?

“In de controlekamer monitoren wij 24/7 alle gebouwbeheersystemen, zoals het spanningsnetwerk, waternetwerk, koelnetwerk, stoomnetwerk en de luchtbehandeling van het Erasmus MC. Bij een brandmelding zien we in welke kamer dat is, welke melder geactiveerd is en of de sprinklerinstallatie al actief is. Buiten reguliere werktijden zijn er geen beheerders, dan lossen wij storingen op, zo snel en veilig mogelijk. Bij een eerstegraads storing ga je naar de plek van de storing, zoek je uit wat er aan de hand is stel je de situatie veilig. Vervolgens neem je contact op met de storingsdienst, de huisaannemer of de beheerder van die installatie. We beoordelen of het probleem direct opgelost moet worden of dat het kan wachten tot reguliere werktijden. Je blijft ook altijd de rest van het ziekenhuis in de gaten houden. Als 's nachts om twee uur ergens water rondspuit door een lekkage, gaan we daar meteen naartoe. We hebben geen volle gereedschapskist, maar op zee heb ik geleerd om innovatief te denken, daar heb je ook niet alles bij de hand.”

"In de controlekamer monitoren wij 24/7 alle gebouwbeheersystemen, zoals het spanningsnetwerk, waternetwerk, koelnetwerk, stoomnetwerk en de luchtbehandeling van het Erasmus MC."

Wat is de grootste uitdaging in je werk?

“Je hoofd koel houden en logisch nadenken. Soms zijn mensen in paniek, daar moet je niet in meegaan. Als bij een lekkage mensen staan te kijken, zorg je ervoor dat ze aan de kant gaan zodat er gewerkt kan worden. Het is weleens lastig als mensen vragen wat er aan de hand is als je dat zelf nog aan het uitzoeken bent. Door ervaring wordt dat wel steeds makkelijker.”

Heb je een voorbeeld van een storing die je hebt opgelost? 

“Buiten werktijd kregen we een keer de melding dat de spanning in het atrium was uitgevallen. Een kleine stichting hield daar een presentatie over complicaties bij zwangerschap. Het was niet duidelijk waarom de spanning uitviel. Met wat kabels hebben wij ervoor gezorgd dat ze weer stroom hadden. Daar waren ze zo blij mee dat we getrakteerd werden op koffie en koek. Dit soort kleine dingen gebeuren best vaak. Het is gewoon top als je mensen dan helemaal blij kan maken. Wij zijn van eigenlijk bijna alle markten thuis.”

Wanneer is jouw dag geslaagd en ga je fluitend naar je naar huis?

“Elke dag! Als mijn collega de dienst overneemt en alle actuele problemen zijn doorgegeven, ga ik goed naar huis. Je vertrouwt je collega’s, dat is superbelangrijk. Ik heb net mijn contract voor onbepaalde tijd gekregen. Precies na een jaar. We werken in ploegendienst in een cyclus van zeven werkdagen. Dat betekent minder vrije weekenden, maar wel regelmatig vijf dagen achter elkaar vrij. Het allerbeste is dat ik nooit file heb, ik kan altijd rustig over de Van Brienenoordbrug rijden, dat is echt geweldig.”

Je bent heel positief, is er ook iets wat beter kan? 

“Mijn inwerktraject verliep niet zoals gepland. Mijn buddy werd helaas ziek en we hadden tijdelijk geen teamleider. Dat is wel goed gekomen. De eerste week heb ik de systemen bekeken en veel rondgelopen om de weg te leren kennen. Om actueel te blijven, lopen we sowieso regelmatig een rondje. We kijken of er mankementen zijn die niet in een gebouwsysteem voorkomen en bij de afdelingen kijken we wat nieuw is en of de sleutels nog werken op de deuren.”

Kun je iets meer vertellen over jezelf?

“Ik sport graag, op maandagochtend ga ik regelmatig zwemmen en in mijn vrije tijd rijd ik graag motor. Mijn vriendin en ik wonen samen in Papendrecht. We komen er oorspronkelijk niet vandaan, maar het is een mooi dorp. We gaan over een tijdje trouwen, dus zijn we hard op zoek naar een mooie trouwlocatie en ook naar een koophuis, het liefst met een tuin natuurlijk.”