Miljoenensubsidie voor een langer leven van de donornier
Hoe gaan we ervoor zorgen dat een donornier na de transplantatie een leven lang mee gaat? Nefroloog prof. dr. Dennis Hesselink van het Erasmus MC Transplantatie Instituut gaat dat uitzoeken, onder meer door mini-donorniertjes te kweken in het lab.
De helft van de 50-jarige mannen heeft een vorm van kaalheid. En ook veel vrouwen krijgen te maken met dunner wordend haar. Waarom wordt de een wel kaal en de ander niet? We gaan erover in gesprek in de nieuwe aflevering van de podcast In Opname.
Obesitaspreventie moet vicieuze cirkels doorbreken: ‘Er is een rigoureus andere aanpak nodig’
Wat er op het eerste gezicht uitziet als een vrolijk en kleurrijk kunstwerk, is in werkelijkheid de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek met een minder vrolijke conclusie: er is een rigoureus andere aanpak nodig om obesitas in de lage inkomenswijken in Nederlandse steden effectief aan te pakken.
I-Wall brengt aangeboren afwijkingen ongeboren kind levensecht in beeld voor ouders
Met een nieuw virtual reality scherm op de polikliniek Verloskunde en Gynaecologie in het Erasmus MC is het alsof ouders in de baarmoeder stappen. De I-Wall brengt de ongeboren vrucht als hologram in beeld. Het helpt zorgverleners vast te stellen of er aangeboren afwijkingen zijn en wat dit betekent voor het kind en voor de […]
Overlevingstijd van sommige hersentumorpatiënten verdubbeld
Neuro-oncoloog prof. dr. Martin van den Bent bewees dat chemotherapie toevoegen aan de behandeling van patiënten met een langzaam groeiende hersentumor hun leven kan verlengen. Gedurende zijn carrière verdubbelde de overlevingstijd van deze patiënten. ‘Het is een milestone die staat.’
Drukte op de Spoedeisende Hulp tijdens jaarwisseling
Op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Erasmus MC kwamen de afgelopen avond en nacht veel mensen binnen met alcoholvergiftigingen of verwondingen door alcoholgebruik. Het aantal patiënten met vuurwerkletsel was opvallend laag rond de jaarwisseling.
Dagelijks komen patiënten gespannen en onzeker de Spoedeisende Hulp (SEH) binnen. Ze weten niet wat hen te wachten staat, wat vaak leidt tot stress en veel vragen. Dit verhoogt de druk op het zorgteam en kan de zorg verzwaren. Het aanbieden van duidelijke voorlichting over het SEH-traject, bijvoorbeeld via video’s en tekst, kan enorm bijdragen aan het verminderen van deze onzekerheid en het verbeteren van de communicatie. De Digizorg-app levert hieraan een goede bijdrage.
Van Eva Hermans-Kroot tot beschermde wiegkamer en van afval-app tot nieuwe kankertherapie. Dit zijn de 10 meest gelezen artikelen van Amazing Erasmus MC van het afgelopen jaar.
Jacqueline en Aniek wegen elk eiwit tot op de gram af
Jacqueline en haar dochter Aniek hebben een zeldzame metabole aandoening. Daarom moeten ze een streng eiwitarm dieet volgen en zijn ze vaste gasten in het ziekenhuis. Een nieuwe gentherapie, die Jacqueline in studieverband heeft gekregen, biedt hoop. ‘Ik gun mijn dochter de vrijheid de wereld te ontdekken.’
Cardioloog Jasper Brugts van het Erasmus MC Hart en Vaat Instituut krijgt een Dekkerbeurs van de Hartstichting. Hij gebruikt de persoonsgebonden beurs voor onderzoek naar hartfalen.
Virussen en DNA-reparatie: miljoenen voor fundamenteel onderzoek
Waarom houden virussen van zoet? Wat zijn de gevolgen en oorzaken van DNA-schade? Twee consortia onder leiding van Erasmus MC-wetenschappers Debby van Riel en Jurgen Marteijn gaan op zoek naar antwoorden. Beide projecten krijgen een miljoeneninvestering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Vanavond de laatste aflevering van Erasmus MC 24/7
De afgelopen weken gaven we met deze documentaireserie een inkijkje binnen de muren van ons Universitair Medisch Centrum en wat ervoor nodig is om 24/7 draaiende te blijven.