Tijdelijke stop Amerikaanse hiv-hulp kan leiden tot duizenden extra doden in Afrika
Het voor negentig dagen stopzetten van het hiv bestrijdingsprogramma PEPFAR zal mogelijk 150.000 extra hiv-sterfgevallen en meer dan 200.000 extra nieuwe hiv–besmettingen in Afrika tot gevolg hebben. Dat voorspelt een team internationale wetenschappers onder leiding van het Erasmus MC.
Een hypothese van het Erasmus MC belandde in een pillenpotje
Goed nieuws voor kinderen met MCT8-deficiëntie, een superzeldzame genetische schildklierziekte . De Europese medicijnwaakhond EMA heeft het geneesmiddel tiratricol goedgekeurd . Dit medicijn is voor deze patiëntengroep herontdekt en onderzocht door Erasmus MC. ‘Ontzettend mooi dat dit medicijn straks voor patiënten in heel Europa te krijgen is.’
Dana is een jonge patiënt in het Sophia Kinderziekenhuis, onder behandeling voor een chronische aandoening. Regelmatige controleafspraken in het ziekenhuis zijn noodzakelijk, maar brengen uitdagingen met zich mee: reistijd, wachttijden en de stress die een ziekenhuisomgeving kan veroorzaken, vooral als Dana zich niet goed voelt. Haar ouders ervaren daarnaast de praktische belasting van het plannen en organiseren van deze bezoeken.
Digitale intake na ‘foute’ ontlastingstest verkort wachtlijsten MDL-artsen
Een digitale intake voor 55-plussers die na een ‘foute’ ontlastingstest voor darmkanker een vervolgonderzoek nodig hebben, kan de wachtlijsten van MDL-artsen fors verkorten. Dat blijkt uit onderzoek van MDL-arts en hoogleraar prof. Manon Spaander. Ze bedacht een digitale intaketool voor deelnemers aan het bevolkingsonderzoek darmkanker en deed er onderzoek naar.
Menselijke hersenplakjes ‘missing piece’ voor virusonderzoek
Wetenschappers van het Erasmus MC zijn erin geslaagd om plakjes van menselijke hersenen in leven te houden in het laboratorium, tot wel twee weken lang. Dit opent nieuwe deuren voor hersenonderzoek, bijvoorbeeld naar virussen die het brein infecteren.
Comfortabel matras vervangt dunne mat bij bestraling
Patiënten die voor palliatieve bestraling in het Erasmus MC Kanker Instituut komen, liggen voortaan op een comfortabel matras in het bestralingsapparaat. Dat was lange tijd ondenkbaar. De overtuiging in de wereld van de radiotherapie was namelijk dat de patiënt op een harde ondergrond moet liggen om goed bestraald te kunnen worden.
Ronald de Wit drukte zijn stempel op de behandeling van drie soorten urologische kanker
Tijdens de 34 jaar durende loopbaan van prof. Ronald de Wit als internist-oncoloog in het Erasmus MC veranderde er, mede door zijn toedoen, veel voor patiënten met zaadbalkanker, prostaatkanker en blaaskanker. ‘Toen ik begon was de overleving van mannen met hormoonongevoelige prostaatkanker één jaar. Inmiddels is dat vier jaar.’
Medical Delta benoemt negen nieuwe hoogleraren en lectoren
Het samenwerkingsverband Medical Delta heeft zeven hoogleraren en twee lectoren benoemd tot Medical Delta hoogleraar of lector. De benoemingen onderstrepen de samenwerking op het gebied van innovatie en gezondheid tussen Zuid-Hollandse universiteiten en hogescholen.
Drie jaar na ziekenhuisopname covid: meer dan helft niet volledig hersteld
Meer dan de helft van de patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen vanwege covid is drie jaar later niet volledig hersteld. Ze hebben nog steeds klachten, zoals vermoeidheid, een verminderde conditie en problemen met geheugen en concentratie. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
Als de rechterkamer van het hart faalt, zijn er vrijwel geen behandelingen mogelijk. Cardioloog Kadir Caliskan van het Erasmus MC Hart en Vaat Instituut is met een internationaal team bezig met een oplossing: een steunhart, speciaal voor rechterhartfalen.
Digitaal spel maakt smeerkampioen van kind met eczeem
Smeerkampioen worden. Dat is de beloning in een nieuwe game voor kinderen met constitutioneel eczeem. Het spel maakt kinderen wegwijs in de wereld van eczeem en alles wat daarbij komt kijken. Kinderdermatoloog Elodie Mendels van het Erasmus MC Sophia is de creatieve kracht achter de game.
‘Nieuw alzheimermiddel niet voor alle patiënten geschikt’
Geneesmiddelen die het eiwit amyloïde in de hersenen opruimen om zo de ziekte van Alzheimer iets te vertragen, zijn niet geschikt voor de meeste patiënten. Dat blijkt uit de ERGO-studie van het Erasmus MC in de Rotterdamse wijk Ommoord. Wetenschappelijk gezien spreken onderzoekers wel van een hoopvolle ontwikkeling.