Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

Prenatale en neonatale ontwikkeling: een studie in kinderen van ouders met een ernstige psychiatrische aandoening (PANDA-studie)

Startdatum: Vanaf 1 mei 2024

In deze studie volgen we de hersenontwikkeling van kinderen van wie minimaal één ouder een psychiatrische aandoening heeft. Dit vergelijken we met kinderen van wie de ouders geen psychiatrische aandoening hebben.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

  • Zwangere vrouwen en hun partners waarvan één een psychotische of bipolaire stoornis, of een ernstige depressie heeft.
  • Zwangere vrouwen en hun partners zonder psychotische of bipolaire stoornis, of ernstige depressie. Ook hebben ouders of kinderen (familie in de eerste graad) deze stoornissen niet.

Duur

Tijdens de studie kom je drie keer naar het ziekenhuis:

  • Het eerste bezoek is rond de 26e week van je zwangerschap en duurt 2,5 tot 3,5 uur. Als je dat fijner vindt, kan het bezoek in twee delen worden opgesplitst.
  • Het tweede bezoek is rond de 33e week van je zwangerschap en duurt ongeveer 1,5 uur.
  • Het derde bezoek is als je baby ongeveer 6 weken oud is en duurt ongeveer een uur.

Wat willen we bereiken?

We willen beter begrijpen hoe en wanneer een psychotische of bipolaire aandoening, of een ernstige depressie ontstaat.

De hersenontwikkeling van een kind tijdens de zwangerschap en de eerste twee jaar van het leven is heel belangrijk voor de rest van het leven. Uit eerder onderzoek weten we dat hersenafwijkingen die voorkomen bij mensen met psychiatrische aandoeningen mogelijk al vóór de geboorte ontstaan. Ook weten we dat de kans op een psychiatrische aandoening kleiner is als het gezin begeleid wordt én langdurige stress tijdens de jeugd van het kind voorkomen wordt.

We weten nog weinig over hoe de hersenen van baby’s zich ontwikkelen tijdens de zwangerschap. Ook zijn er wereldwijd nog weinig gegevens over de hersenontwikkeling van kinderen van ouders met een psychiatrische aandoening. Als we vroeg kunnen zien dat deze kinderen zich anders ontwikkelen, hopen we met goede hulp te voorkomen of uit te stellen dat ze ziek worden.

Wat gaan we doen?

Je komt tijdens de studie drie keer naar het ziekenhuis. Tijdens ieder bezoek stellen we je een aantal vragen, nemen we bloed bij je af en doen we een MRI-onderzoek. Het maken van de MRI-scan duurt maximaal 30 minuten per keer. Deze beelden geven informatie over de structuur (de grootte, de vorm) van de hersenen maar ook over het functioneren van de hersenen.

Tijdens je bezoeken bij 26 en 33 weken zwangerschap maken we daarnaast ook een uitwendige (3D) echo. Het maken van de 3D-echo duurt ongeveer 20 minuten. Bij dit onderzoek kijken we naar de groei van je kind, de groei van de hersenstructuren en de ontwikkeling van de hersenplooien.

Bij ieder bezoek vragen we je om een aantal vragenlijsten in te vullen. Je mag de vragenlijsten eventueel ook thuis invullen.

Veelgestelde vragen

Kan ik ook meedoen aan het onderzoek zonder de andere biologische ouder van mijn kind?
Biologische moeders kunnen ook meedoen als de biologische vader niet mee wil doen. Ook als het de vader is met een psychiatrische aandoening. Na de geboorte moeten wel beide ouders toestemming geven.

Kan ik ook aan minder dan drie metingen meedoen?
In de ideale situatie maken we drie keer een MRI-scan van de hersenen van je kind, maar we begrijpen dat dit niet altijd kan.

Waar kan ik meer informatie vinden over het onderzoek?
Heb je andere vragen of wil je extra informatie? Neem dan ook gerust contact met ons op via PANDA@erasmusmc.nl.

Deelnemende centra

We maken de MRI-scans en de echo’s in het Erasmus MC in Rotterdam.