Over dit onderzoek
Welke patiënten kunnen deelnemen?
Alleen deelnemers die al eerder aan een meting voor het BRIDGE onderzoek hebben meegedaan kunnen meedoen aan dit onderzoek. Wij nemen zelf contact op met deelnemers die aan hebben gegeven mee te willen doen aan ons vervolgonderzoek. Als u aan een eerdere meting heeft meegedaan, kunt u ook zelf contact opnemen via bridge@erasmusmc.nl.
Wat willen we bereiken?
Met het BRIDGE onderzoek (en ook het MARIO-onderzoek) willen wij erachter komen waarom kinderen van ouders met een bipolaire of psychotische stoornis zelf meer kans hebben om ook een psychiatrische ziekte te krijgen. Dit vertelt ons welke factoren het risico om ziek te worden vergroten en welke factoren een kind juist veerkrachtig maken.
Wij onderzoeken de invloed van biologische (zoals de hersenen), psychologische en sociale factoren. Om dit goed te onderzoeken, doen er kinderen en jongeren mee met iemand in de familie mét een bipolaire of psychotische stoornis, maar ook kinderen en jongeren zónder iemand in de familie met deze psychiatrische ziektes.
We kijken naar overeenkomsten en verschillen in de hersenen tussen de groepen, maar ook tussen de ouders en hun kind. Zo kunnen we kijken naar risico- en beschermende factoren. Op basis hiervan kunnen we in de toekomst beter voorspellen wie een grote kans heeft om ziek te worden, dit voorkomen en behandelen.
Vanaf 2023 starten wij een studie waarin we voor de derde keer een scan van de hersenen willen maken. Door deze te vergelijken met eerder gemaakte hersenscans, kunnen we de ontwikkeling van de hersenen onderzoeken. Dit keer maken we ook een hersenfoto van de biologische ouder(s) van de kinderen. Door de gegevens van kind(eren) en hun ouders binnen een familie te vergelijken, kunnen we onderzoeken of zij hersenkenmerken delen of dat zij daar juist in verschillen.
Wat gaan we doen?
Het BRIDGE onderzoek betreft één visite waarbij we een MRI scan maken van de hersenen van de kinderen (dit is dan de derde hersenfoto die we maken). Dit keer maken we ook een MRI scan van de hersenen van de biologische ouders. Het bezoek kost in totaal ongeveer 90 minuten per persoon. Het maken van de MRI scan zelf duurt ongeveer 60 minuten. Deze foto’s geven informatie over de structuur (de grootte, de vorm) van de hersenen maar ook over het functioneren van de hersenen.
Wij werken hierbij nauw samen met het MARIO-onderzoek. In het MARIO-onderzoek onderzoeken we de psychologische en sociale factoren, zoals stemming, belangrijke levensgebeurtenissen en gezondheid. Met het combineren van de resultaten van het BRIDGE- en het MARIO-onderzoek willen we achterhalen hoe hersenontwikkeling en hersenkenmerken samenhangen met het risico om ziek te worden, of juist samenhangen met de beschermende factoren in het kind.
Veelgestelde vragen
Kan ik ook meedoen aan het onderzoek zonder mijn ouder(s)/kind?
Kinderen kunnen ook meedoen als hun ouders niet mee willen doen. Voor kinderen onder de 16 jaar moeten de ouders hiervoor wel toestemming geven. Ouders mogen ook meedoen als hun kind niet (meer) mee wil doen. In de ideale situatie maken we een MRI scan van de hersenen van kind, moeder en vader, maar we begrijpen dat dit niet altijd kan.
Ik heb eerder aangegeven niet meer mee te willen doen, kan ik dit nog wijzigen?
Als u toch weer mee wilt doen kunt u ons altijd een mail sturen naar bridge@erasmusmc.nl. Twijfelt u en wilt u extra informatie? Neem dan ook gerust contact met ons op.
Deelnemende centra
We maken de MRI scan van de hersenen in het Erasmus MC in Rotterdam. De locatie van het MARIO-onderzoek kunnen we in overleg met u bepalen.