Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Verwijdering van de galblaas met een kijkoperatie

Laparoscopische cholecystectomie

Tijdens deze operatie verwijderen we de hele galblaas samen met de galstenen in de galblaas. Dit doen we tijdens een kijkoperatie (laparoscopie).

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Galstenen ontstaan doordat gal kristalliseert in de galblaas. Dat gebeurt doordat de verhouding van de galsappen, de cholesterol en de afvalstof bilirubine verstoord is.

Kinderen met galstenen hebben klachten als:

  • Koliekpijn, dit zijn heftige buikpijnaanvallen met misselijkheid en bewegingsdrang.
  • Geelzucht
  • Erge buikpijn.

Kinderen met een bloedafbraakziekte, zoals hereditaire (erfelijke) sferocytose of sikkelcelziekte en kinderen die sterk wisselen in gewicht of kinderen die langdurig infuusvoeding hebben gehad, hebben een hoger risico op galstenen. Bij 50% van de kinderen is de oorzaak van de galstenen niet duidelijk.

Tijdens de operatie verwijderen we de hele galblaas, inclusief de galstenen en maken we de galblaas los van de lever. De galblaas heeft daarnaast een afvoergang naar de galwegen, die sluiten we af. De hoofdgalwegen laten we intact.

Hoe gaan we te werk?

We verwijderen de galblaas tijdens een kijkoperatie (laparoscopie). We maken een paar kleine sneetjes in de buik en brengen een kleine camera en instrumenten, waarmee we de galblaas losmaken, in. We vangen de galblaas in een zakje en halen het zakje met de galblaas uit de buik. Als laatste hechten we de wondjes, waarna we klaar zijn met opereren.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie

We controleren met een echografie of uw kind galstenen heeft. Op de dag van operatie wordt uw kind opgenomen in het ziekenhuis en moet uw kind nuchter zijn.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Meestal lukt het om de galblaas te verwijderen met een kijkoperatie. Als dat niet veilig kan zijn, bijvoorbeeld omdat we te weinig zicht hebben op de hoofdgalwegen of omdat uw kind een bloeding heeft, verwijderen we de galblaas tijdens een open operatie (via een grotere snee in de buik). Dit beslist de chirurg tijdens de operatie. Het is erg belangrijk dat de hoofdgalwegen intact blijven. Als ze beschadigd raken, kan het mogelijk zijn dat we uw kind opnieuw moeten opereren. Dit komt gelukkig bijna nooit voor.

Kort na de operatie

De meeste kinderen blijven na de operatie een nacht slapen in het ziekenhuis. Na de operatie mag uw kind drinken en eventueel wat eten.

Soms raakt de wond ontstoken. Met name het wondje bij de navel, waardoor de galblaas verwijderd wordt, kan gaan ontsteken. Als dat zo is, behandelen we uw kind daarvoor.

Thuis

Uw kind heeft waarschijnlijk weinig last van de operatie en kan na een paar dagen weer naar school.

Resultaat

Na de operatie heeft uw kind geen klachten meer die worden veroorzaakt door galstenen.

Wanneer neemt u contact op?

Neem na de operatie contact op met de afdeling Kinderchirurgie of de kliniek Medium care Kinderchirurgie 1 zuid als uw kind:

  • Koorts heeft.
  • De wond ontstoken is.
  • Slecht eet.
  • Een opgezette buik heeft.
  • Andere klachten heeft waar u zich zorgen over maakt.

Contact

Afdeling Kinderchirurgie (kantooruren): (010) 703 62 40.

Kliniek Kinderchirurgie 1 zuid (weekend/avond/nacht): (010) 703 61 84.

Bij algemene niet-spoed vragen kunt u ook een e-mail sturen naar kinderchirurgie@erasmusmc.nl.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor