Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Cerclage

Een cerclage is een bandje om de baarmoedermond. Met dit bandje sluiten we de baarmoedermond, om vroeggeboorte te voorkomen.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Een cerclage is een bandje om de baarmoedermond. Dit bandje plaatsen we wanneer de baarmoedermond te zwak is om de zwangerschap tot het einde uit te dragen. Bijvoorbeeld omdat de baarmoedermond te slap (cervixinsufficiëntie) of verkort is. Met een cerclage sluiten we de baarmoedermond en wordt vroeggeboorte voorkomen. Een cerclage kan via de vagina (transvaginaal) of de buik (transabdominaal) geplaatst worden. In de meeste gevallen plaatsen we een cerclage transvaginaal. Vaak verwijderen we de cerclage bij 36 weken zwangerschap weer. De bevalling begint over het algemeen niet direct na het weghalen van het bandje.

Hoe gaan we te werk?

Nadat u bent opgenomen krijgt u een infuus en een bloedonderzoek. Op de operatiekamer krijgt u een ruggenprik. Hierdoor voelt u niks van het plaatsen van de cerclage. Tijdens de operatie wordt de baarmoedermond voorzichtig vastgepakt met instrumenten, hierna leggen we een stevige, niet-oplosbare band rond de baarmoedermond. Na de operatie controleren we of de baarmoedermond dicht is en of het bandje goed op zijn plek zit.

Wat is het doel?

Het doel van een cerclage is om de baarmoedermond te sluiten en voor de duur van de zwangerschap gesloten te houden. Op die manier wordt vroeggeboorte voorkomen.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie

Wanneer u een geplande cerclage krijgt, dan spreken we hiervoor een datum met u af. Op de geplande dag wordt u rond 8.00 uur verwacht bij de Polikliniek Verloskunde (vierde etage van het Erasmus MC Sophia). Het is belangrijk dat u voor de opname nuchter bent. Dit betekent dat u vanaf 24.00 uur 's nachts niets meer mag eten of drinken.

Kort na de operatie

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer of uw eigen kamer gebracht. Wanneer u weer normaal kunt plassen mag u naar huis. Vaak is dit op dezelfde dag als de operatie. Ook kan het zijn dat u nog een nachtje ter controle in het ziekenhuis blijft. Na de operatie kunt u last hebben van een krampend gevoel in uw onderbuik. Dit moet na de eerste dag minder worden.

Thuis

Wanneer u weer thuis bent raden wij aan om twee á drie dagen rustig aan te doen en de eerste twee weken na de operatie niet zwaar te tillen. Het is normaal als u na de operatie last heeft van licht bloedverlies. Dit stopt binnen een week. Wel kunt u langer last houden van vaginale afscheiding en een gevoelige buik. Dit is normaal en trekt vanzelf weer weg.

Resultaat

Neem contact met ons op wanneer u:

  • Langer dan een week last heeft van bloed- of vochtverlies of wanneer u last heeft van hevig bloed- of vochtverlies.
  • Last heeft van pijn die lijkt op het gevoel van weeën.

U kunt ons bereiken via polivrouw@erasmusmc.nl of telefoonnummer (010) 704 01 48.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor