Over deze behandeling
Wat we gaan doen
Aangeboren cysten ontstaan uit de aanleg voor de schildklier, of uit de aanleg voor de kieuwbogen.
Cysten verwijderen we altijd operatief. Het type operatie is afhankelijk van hoe de cyste is ontstaan:
- Bij schildkliercysten is het belangrijk dat het hele traject van de schildklieraanleg, van tong tot lager in de hals, in het operatieplan wordt meegenomen.
- Kieuwboogresten zijn simpele cysten die relatief eenvoudig te verwijderen zijn, óf ingewikkelde gangetjes die veel lastiger te opereren zijn. Een betrouwbare diagnose is hierbij erg belangrijk.
Er is altijd - maar vooral bij cystes die op volwassen leeftijd ontstaan - een kans op onderliggende kwaadaardigheid. Dit sluiten we uit door weefselonderzoek te doen.
Hoe gaan we te werk?
Cysten in de hals verwijderen we via een kleine huidsnede. Tijdens de operatie bepalen we hoeveel weefsel we moeten weghalen om een totale verwijdering mogelijk te maken. Een totale verwijdering van de cyste is belangrijk, want als er weefsel achterblijft kan de cyste terugkomen. Wanneer een cyste terugkomt is de verwijdering moeilijker. Dit komt door littekenvorming van de eerdere operatie.
Wat is je het doel?
Het doel van de operatie is 3-ledig:
- Verwijdering voor weefselonderzoek, zodat zeker is dat de juiste diagnose is gesteld.
- Voorkoming van infecties van de cyste.
- Cosmetisch.
Bijwerkingen & complicaties
Tijdens de behandeling
Zoals bij elke operatie zijn er de nadelen en risico’s van algehele narcose. Ook de operatie zelf heeft bepaalde risico’s, zoals het ontstaan van een nabloeding of een infectie. Bij het operatief verwijderen van een cyste in de hals komt hier het risico van beschadiging van belangrijke bloedvaten en zenuwen in de hals bij. Daarom wordt deze operatie altijd uitgevoerd door een ervaren KNO-arts.
Op de verpleegafdeling
Na de operatie kan op de verpleegafdeling een nabloeding ontstaan. Wanneer er een cyste van de schildklieraanleg is verwijderd en er een nabloeding ontstaat, kan deze de ademweg blokkeren. Daarom plaatsen we een drain en blijft uw kind een nachtje ter observatie in het ziekenhuis.
Thuis
Meestal zijn de bijwerkingen na de operatie minimaal. Wel kan er in de week na de operatie een infectie ontstaan. Tekenen die kunnen wijzen op een infectie, zijn:
- Lokale roodheid.
- Zwelling.
- Vochtafscheiding.
- Koorts.
Resultaat
Na de operatie is de zwelling die de cyste veroorzaakte weg en blijven de infecties die de cyste veroorzaakte uit. Omdat we tijdens de operatie een huidsnede maken krijgt uw kind een litteken. De huidsnede maken we bijna altijd in een huidplooi, hierdoor ziet u bijna niets van het litteken. Twee weken na de operatie is de uitslag van het weefselonderzoek bekend en weten we wat de uiteindelijke en definitieve diagnose is.