Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Port-a-cath inbrengen

Soms is het nodig een port-a-cath (PAC) in te brengen. Dit is een kastje onder de huid dat we aansluiten op een groot bloedvat.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Een port-a-cath is een kastje onder de huid, waar een slangetje (lijn) aan vastzit dat we in een groot bloedvat plaatsen. Een port-a-cath plaatsen we meestal rechts- of linksboven op de borstkas.

port a cath behandeling 

Hoe gaan we te werk?

We plaatsen een port-a-cath tijdens een operatie onder narcose. De operatie duurt ongeveer een uur. De chirurg zoekt met echografie  een goede ader. Hij maakt een kleine snede in de huid om bij de ader te kunnen komen. Vervolgens prikt hij in de ader en brengt de lijn in. Hij plaatst het kastje onder de huid en sluit de wond met een paar hechtingen. Na de operatie brengen wij uw kind eerst naar de uitslaapkamer. Als de controles goed zijn, verhuist uw kind terug naar de afdeling. Uw kind mag dan weer wat eten en drinken. Vaak maken we na de ingreep nog een röntgenfoto van de borstkas om te kijken of de port-a-cath met de lijn op de juiste plek ligt.

Wat is het doel?

Het doel is om een goede toegang tot een bloedvat te hebben. Dit kan nodig zijn bij (jonge) kinderen die vaak medicatie toegediend moeten krijgen, of bijvoorbeeld regelmatig een bloedtransfusie nodig hebben. Elke keer wanneer dit nodig is, zal het kastje door de huid heen worden aangeprikt. We kunnen voor een port-a-cath kiezen als het niet lukt of niet wenselijk is om elke keer een infuus in te brengen.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Aan elke operatie zijn risico’s verbonden. Deze komen niet heel vaak voor. Dit betreft bijvoorbeeld:

  • Aanprikken van een slagader: dit ziet de operateur meestal direct. Er kan dan een grote blauwe plek ontstaan.
  • Bloeding in de borstkasholte of klaplong: hiervoor is het nodig om tijdelijk een drain in de borstkas te plaatsen om bloed of lucht uit de borstkas te laten lopen.

Op de verpleegafdeling

  • Er is risico op infectie en trombose:
  • Er is risico op een infectie van de port-a-cath. Dit behandelen we met antibiotica.

Soms ontstaat er een stolsel aan het uiteinde van de lijn. Als dit tot verstopping leidt, starten we met antistollingsmedicatie. 

Een enkele keer kan het nodig zijn de port-a-cath met de lijn te verwijderen. 

Thuis

Het is belangrijk dat u de pleisters op de wondjes dagelijks vervangt, ook al kan dit pijnlijk zijn voor uw kind. Na verloop van tijd ontstaat een litteken op de plaats van het wondje. De eerste vijf dagen mag uw kind niet douchen.

Neem in ieder geval contact op met het ziekenhuis als:

  • De wond niet goed sluit of blijft bloeden. 
  • De wond er rood en dik uitziet.
  • Uw kind koorts heeft.

Wanneer neemt u contact op?

Als de port-a-cath is geplaatst, maken wij direct afspraken met u wanneer u thuis contact met ons moet opnemen. Dat geldt vooral als uw kind koorts krijgt, omdat er dan een kans is op infectie. Bij een aantal uur meer dan 38 graden koorts of eenmalig meer dan 38,5 graden koorts neemt u contact op met het ziekenhuis.

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor