Trombose: over deze aandoening
Wat is trombose?
Wat is deze aandoening?
Bij trombose wordt er een bloedstolsel of bloedprop gevormd in een bloedvat, waardoor het bloedvat verstopt raakt. Stukjes van dit stolsel kunnen elders in het lichaam vastlopen. Dat heet een embolie.
Hoe vaak komt het voor?
Trombose komt niet vaak voor bij kinderen. Veneuze trombose komt jaarlijks bij ongeveer 350 baby’s en kinderen voor. Arteriële trombose is zeldzamer.
Meer informatie
Meer informatie en leefregels vindt u in de patiëntenfolder Veneuze trombose en longembolie bij baby’s en kinderen tot 18 jaar.
Oorzaak
Bij baby’s en kinderen ontstaat trombose nooit vanzelf. Factoren die bijdragen aan het ontstaan van trombose zijn:
- Langdurig stilliggen of stilzitten.
- Een ernstige ziekte zoals nierziekte, hartziekte, auto-immuunziekte, sikkelcelziekte, darmziekte of kanker.
- Bepaalde medicijnen en obesitas.
Een kleine groep kinderen heeft een erfelijke stollingsafwijking, waardoor de kans op trombose verhoogd is.
Symptomen en gevolgen
Symptomen
Niet alle baby’s en kinderen hebben klachten van trombose. De klachten zijn afhankelijk van de plaats waar het stolsel zich bevindt.
- Een stolsel kan bijvoorbeeld een ader van een arm of been afsluiten. De arm of het been wordt dan dik, is pijnlijk, voelt warm aan en kan rood-paars van kleur zijn.
- Een stolsel kan ook een bloedvat in de longen afsluiten (longembolie). Klachten kunnen kortademigheid zijn en pijn bij het ademhalen.
- Vaak ontstaat een trombose aan het uiteinde van een infuuslijn.
Gevolgen op lange termijn
Er kunnen posttrombotische klachten ontstaan, welke bestaan uit een zwaar gevoel in de arm of been en spataderen. Na een longembolie kan uw kind nog lange tijd moe, of kortademig zijn bij inspanning.