Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Parry-Romberg syndroom

Het kenmerk van het syndroom van Parry-Romberg is toenemend verlies van vet in één gezichtshelft (hemifaciale atrofie). Meestal start dit proces in de late kinderjaren en stopt het na de puberteit.

Parry-Romberg syndroom: over deze aandoening

Wat is het Parry-Romberg syndroom?

Wat is deze aandoening?

Aan een helft van het gezicht verdwijnt langzaam het onderhuidse vet. Daardoor worden de spieren en botten van het gezicht aan die zijde duidelijker te zien. De huid kan verkleuren en wordt dan meestal donkerder van kleur. Het bot op het voorhoofd kan ook aangedaan zijn. Er kan ook haaruitval optreden van zowel een deel van de wenkbrauw als van de behaarde hoofdhuid bij de haargrens.

Hoe vaak komt het voor?

Ieder jaar ontwikkelen een paar kinderen of jongvolwassenen een vorm van Parry-Romberg syndroom.

Soorten

Een speciale soort van Parry-Romberg noemen we ook wel 'coup de sabre': het lijkt dan alsof er een litteken loopt over het voorhoofd en door de wenkbrauw heen. Hierbij is naast vetverlies ook een gleuf in het bot van het voorhoofd ontstaan en is een deel van de haren van de wenkbrauw uitgevallen.

Oorzaak

Er is geen oorzaak bekend voor Parry-Romberg.

Symptomen en gevolgen

Er is toenemend verlies van het onderhuidse vetweefsel, waardoor een asymmetrie met de andere gezichtshelft steeds duidelijker wordt. Meestal stopt dit vetverlies vanzelf rond het einde van de puberteit.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Bij de operatie zetten we eigen vetweefsel van benen of buik over naar het gezicht (lipofilling). Meestal moeten we deze ingreep drie tot vijf keer uitvoeren.

Met wie heeft u te maken?

  • Plastisch chirurg

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor