Luchtwegstenose: over deze aandoening
Wat is een luchtwegstenose?
Wat is deze aandoening?
Een luchtwegstenose heet ook wel laryngotracheale stenose of subglottische stenose. Dit betekent dat er een vernauwing (stenose) hoog in de luchtpijp (trachea) zit, ter hoogte van het strottenhoofd (de larynx). Hierdoor heeft uw kind het benauwd. Ook kan de vernauwing een duidelijk hoorbare ademhaling veroorzaken bij uw kind.
Een luchtwegstenose komt niet veel voor, maar exacte aantallen ontbreken. De meest voorkomende oorzaak is littekenvorming door een beademingsbuisje (een tube). Dit is meestal bij kinderen die te vroeg zijn geboren. De littekens zorgen voor de vernauwing of zorgen ervoor dat de stembanden niet goed open kunnen gaan tijdens het ademen. De aangeboren variant is zeer zeldzaam. Dan is de luchtweg tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder niet goed aangelegd.
Soorten
Een belangrijk verschil tussen de vernauwingen is of de stembanden ook problemen hebben. Als de vernauwing of littekens bij de stembanden zitten, is de behandeling vaak lastiger en maken we vaak gebruik van een siliconenstent na een open luchtwegoperatie.
Oorzaak
Meestal ontstaat een vernauwing omdat een kind is beademd met een buisje in de luchtpijp. Dit gebeurt bijvoorbeeld omdat een kind te vroeg werd geboren. Maar een luchtwegstenose kan ook aangeboren (congenitaal) zijn. Dit kan komen door een syndroom met meerdere klachten of als enige klacht.
Symptomen en gevolgen
Benauwdheid
Door de luchtwegstenose heeft uw kind het benauwd. Ook kan de vernauwing een duidelijk hoorbare ademhaling veroorzaken bij een kind.
Tracheacanule
Bij een ernstige vernauwing kan een kind afhankelijk zijn van een zogenaamde tracheacanule. Dat is een buisje dat via de hals in de luchtpijp loopt. Hier kunnen patiënten doorheen ademen. Leven met een tracheacanule is zwaar voor kinderen en voor ouders/verzorgers, die altijd klaar moeten staan voor de verzorging.