Immuungemedieerde trombocytopenie: over deze aandoening
Wat is immuungemedieerde trombocytopenie?
Wat is deze aandoening?
Immuungemedieerde trombocytopenie (ITP) is een ziekte waarin de eigen bloedplaatjes (trombocyten) worden afgebroken. Dit komt omdat het lichaam zich heeft vergist en per ongeluk antistoffen heeft gemaakt tegen de trombocyten. Hierdoor ontstaat een tekort. Afhankelijk van de ernst van de trombocytopenie ontstaat een bloedingsneiging. Uw kind met een ITP heeft dan vaker blauwe plekken, puntbloedinkjes en slijmvliesbloedingen, zoals een bloedneus of menstruatieproblemen.
Hoe vaak komt het voor?
Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer 120 - 150 kinderen de diagnose acute ITP gesteld. Dit kan soms in aansluiting op een (virale) infectie of vaccinatie (primaire vorm), maar kan ook optreden zonder dat er een infectie aan is voorafgegaan. Er kan dan sprake zijn van een bredere auto-immuunziekte (secundair).
Soorten
ITP wordt onderverdeeld in:
- Acuut (korter dan drie maanden).
- Persisterend (terugkerend).
- Chronisch (langer dan één jaar).
De meeste kinderen herstellen spontaan binnen zes tot twaalf maanden. Bij ongeveer 15% van de kinderen blijkt er sprake van chronische ITP.
Oorzaak
Het precieze mechanisme van ITP is niet bekend. Men vermoedt dat er meerdere mogelijkheden zijn:
- Kruisimmuniteit: het lichaam maakt terecht een antistof tegen een virus of bacterie, maar deze plakt per ongeluk ook een bloedplaatje.
- Immuundysregulatie: het lichaam herkent de eigen lichaamsstructuren niet goed of maakt antistoffen aan die van een inferieure kwaliteit zijn.
Symptomen en gevolgen
Vermoeidheid en een verhoogde bloedingsneiging. Dit zorgt weer voor:
- Snel, veel en/of grote blauwe plekken (hematomen).
- Kleine puntbloedinkjes (petechiën).
- Wondjes bloeden lang na.
- Bloedneuzen.
- Menstruatieproblemen.
- Bloed in de urine of bij de stoelgang.