Heupdysplasie: over deze aandoening
Wat is heupdysplasie?
Wat is deze aandoening?
Het heupgewricht bestaat uit een heupkop en een heupkom. Bij heupdysplasie is de verhouding tussen kop en kom verstoord. Het kommetje is niet diep genoeg. De heupkop kan daardoor verschuiven in de kom en (gedeeltelijk) in en uit de kom glijden (figuur 1). Als de heupkop niet stabiel in de kom zit zal het gewricht niet de kans krijgen om zich goed te ontwikkelen.
Figuur 1: Heupdysplasie
Hoe vaak komt het voor?
Heupdysplasie komt bij ongeveer 1 - 2% van de kinderen voor en is daarmee een van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen.
Soorten
- Heupdysplasie: de heupkop zit wel in de heupkom, maar de kom is niet diep genoeg.
- Heupsubluxatie: de heupkom is niet diep genoeg, daardoor staat de heupkop op het randje van de kom. De kop kan uit de kom gaan.
- Heupluxatie: de heupkop is uit de kom.
Oorzaak
De oorzaak van heupdysplasie is niet precies bekend. Wel zijn er risicofactoren bekend.
Er is een verhoogde kans bij:
- Meisjes.
- Eerstgeborenen.
- Kinderen in stuitligging gedurende het laatste zwangerschapstrimester.
Ook is de positie van de heupen na de geboorte nog van belang. Kinderen die veel in spreidstand liggen hebben minder heupdysplasie. Inbakeren lijkt een grotere kans op heupdysplasie te geven.
Symptomen en gevolgen
Heupdysplasie en heupluxatie zijn niet pijnlijk, maar kunnen op (jong)volwassen leeftijd wel tot pijnklachten leiden vanwege vervroegde slijtage van het heupgewricht.
Mogelijke aanwijzingen voor heupproblemen bij baby’s zijn beenlengteverschil en stijfheid van de heupen.
Screening op heupdysplasie wordt op het consultatiebureau verricht. Bij twijfel zal er een echo van de heupen worden aangevraagd door de jeugdarts.