Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Depressie

Iedereen voelt zich wel eens ‘somber’ of ‘down’. Bij depressie gaat het om een ongewone somberheid en geen plezier meer kunnen beleven, en dat voor een langere periode.

Depressie: over deze aandoening

Wat is een depressie?

Op de website van het kenniscentrum kinder- en jeugdpsychiatrie vindt u meer informatie over wat een depressie bij kinderen en jongeren inhoudt en welke soorten depressies er zijn. Ook vindt u er meer informatie over de symptomen en gevolgen.

Speciaal voor jongeren is er ook informatie over depressie op de website brainwiki.

Symptomen en gevolgen

Bij depressie gaat het om ongewone somberheid en geen plezier meer kunnen beleven gedurende twee weken of langer. Dit in combinatie met andere klachten zoals  slaapproblemen, weinig energie, verandering in eetlust, je waardeloos voelen en gedachten aan de dood.

Van een depressie kun je veel last hebben. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je niet meer goed kunt concentreren op school, je niet meer de energie hebt om mee te doen met vrienden of vriendinnen. Het kan ook zorgen voor ruzies en onbegrip in de thuissituatie.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Het diagnostisch traject kan zowel poliklinisch als klinisch plaatsvinden. Het omvat gesprekken, vragenlijsten, kinderpsychiatrisch onderzoek en psychologisch onderzoek. In deze gesprekken luisteren we naar de klachten en vormen we een idee over wat er speelt en welke factoren daar een rol bij spelen. In het adviesgesprek bespreken we met uw kind en u de uitkomsten van de onderzoeken en bekijken we hoe we de klachten het beste kunnen behandelen.

Behandeling

  • Psycho-educatie (uitleg over depressie)
  • Protocollaire cognitieve gedragstherapie (CGT) 
  • Interpersoonlijke psychotherapie
  • Medicamenteuze behandeling
  • Ouderbegeleiding
  • Systeemtherapie

Met wie heeft u te maken?

Ons team bestaat uit verschillende disciplines: 

  • Artsen, al dan niet in opleiding tot psychiater.
  • Psychologen (in opleiding of gespecialiseerd tot psychotherapeut, ggz-psycholoog of klinisch psycholoog).

De kinderpsychiater is eindverantwoordelijk. Bij klinische behandeling (opname) zijn naast bovenstaande disciplines ook verpleegkundigen en sociaalpedagogisch hulpverleners of pedagogisch medewerkers betrokken.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor