Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Jij krijgt een hartkatheterisatie

Je krijgt binnenkort een hartkatheterisatie. Hier lees je wat je kunt verwachten van de hartkatheterisatie, en hoe je je moet voorbereiden.

Download PDF

Over een hartkatheterisatie

Een hartkatheterisatie is een ingreep waarbij de dokter je hart en je bloedvaten bekijkt.

Dat doen we via een prikgaatje in je lies. Via dat prikgaatje brengen we een dun buisje in een bloedvat. Dat buisje heet een katheter. De katheter komt via het bloedvat bij je hart terecht.
Hartkatheterisatie
Afbeelding(en) gemaakt met BioRender.com


We brengen je voor de ingreep onder narcose. Daardoor val je in slaap en voel je niks.

We kunnen verschillende dingen doen tijdens de ingreep:
  • Je hart en je bloedvaten bekijken.
  • De bloeddruk in het hart meten.
  • Meten hoeveel zuurstof er in het bloed zit.
  • Een behandeling uitvoeren. Bijvoorbeeld een stent plaatsen, een vernauwd bloedvat weer wijder maken, een gaatje in het hart dichtmaken.
  • Een heel klein stukje van het hart weghalen. Dit heet een biopt. Dat kunnen we dan onderzoeken.
Wat er bij jouw ingreep gaan gebeuren, bespreekt de dokter van tevoren met jou en je ouders.

Voorbereiding

Als je in het ziekenhuis ligt, gebeurt de voorbereiding op de afdeling waar je ligt.

App Kindercardiologie

Je hebt inloggegevens gekregen voor de app Kindercardiologie. Met deze app kun je je voorbereiden op het preoperatieve spreekuur en de ingreep. In de app staan korte filmpjes met uitleg.

Preoperatieve spreekuur

Een paar weken voor de ingreep heb je een afspraak op het preoperatieve spreekuur. Daar hebben jij en je ouders 3 gesprekken. Met 2 verschillende dokters en met een verpleegkundige.

De dokter geeft dan uitleg over de ingreep die jij krijgt.

Het kan zijn dat je ook een of meer van deze onderzoeken krijgt:
  • bloed prikken
  • een röntgenfoto van je hart en je longen
  • een hartfilmpje

Toestemming

Tijdens de ingreep gebruiken we röntgenstraling. De straling is nodig om goede afbeeldingen te maken. We gebruiken altijd zo min mogelijk straling.

We hebben toestemming nodig om de ingreep uit te voeren. Als je jonger bent dan 12 jaar, beslissen je ouders of ze toestemming geven. Als je tussen de 12 en 16 jaar bent, beslis je samen met je ouders of jullie toestemming geven. Als je 16 jaar of ouder bent, beslis je zelf. Overleg wel met je ouders. De gegevens van jouw hartkatheterisatie worden anoniem bewaard in een database. Als jij hier vragen over hebt, kun je die stellen op het preoperatieve spreekuur.

Het geven van toestemming gebeurt meestal op het preoperatieve spreekuur.

TikkieRing

Op het preoperatieve spreekuur krijg je een TikkieRing. Dat is een ring waaraan je Tikkies kan verzamelen. Tikkies zijn stoere bedels. Voor elk onderzoek of behandeling is er een Tikkie. Lees meer over Tikkies in de app Kindercardiologie of op www.hartekind.nl/tikkiering.

Datum van de ingreep

De verpleegkundige belt je ouders een kleine week van tevoren. Dan geven we door welke dag en welke tijd je in het ziekenhuis moet zijn. Jij en je ouders krijgen ook alle afspraken via de mail.

Als je haar hebt in je liezen, moet je dat de avond voor de ingreep afscheren.

Ronald McDonald huis

Er mag in ieder geval één ouder bij jou op de kamer slapen in het ziekenhuis.

Als jullie ver van het ziekenhuis wonen, kan je andere ouder overnachten in het Ronald McDonald huis Sophia Rotterdam. Jullie kunnen een kamer reserveren op de website van het Erasmus MC. Dat kan zodra je de datum van de ingreep weet.

Op de dag dat je naar het ziekenhuis moet, horen jullie of er een kamer is. Als er geen kamer is, zoeken we naar een andere oplossing voor je ouder om te overnachten.


Dag van de ingreep

Niet eten

Vanaf 6 uur voor de ingreep mag je niks meer eten. Dit heet nuchter zijn. De verpleegkundige vertelt in het telefoongesprek vanaf hoe laat jij niet meer mag eten.

Je mag nog wel wat drinken, maar je mag niet alles drinken. Je mag:
  • Alleen heldere dranken drinken. Bijvoorbeeld water, thee of aanmaaklimonade.
  • Niet te veel drinken. Je mag een half glas per uur drinken.

EMLA-crème

Op het spreekuur heb je een tube EMLA-crème, pleisters en de gebruiksaanwijzing gekregen. EMLA-crème is een verdovende zalf. Plak dit op je handen op de dag van de ingreep. Dat zorgt dat je het inbrengen van het infuus minder voelt.

Antistollingsmedicijn

Als je tijdens de ingreep een paraplu krijgt om een gaatje dicht te maken, moet je van tevoren een medicijn innemen. Dit is een antistollingsmedicijn. Je neemt dit in op de dag voor de ingreep. Het recept voor dit medicijn krijg je op het preoperatieve spreekuur.

Wat neem je mee?

Neem deze spullen mee naar het ziekenhuis:
  • Toiletspullen. Bijvoorbeeld een tandenborstel en tandpasta.
  • Kleding die lekker zit. Bijvoorbeeld een joggingbroek.
  • Je medicijnen.

In het ziekenhuis

Je komt naar de afdeling Kinderthoraxcentrum. Daar kom je op een eigen kamer. Op deze kamer ga je vanavond ook slapen. Je krijgt een pyjama van het ziekenhuis aan. Er is een tablet die je kunt gebruiken.

In het ziekenhuis meten we eerst:
  • je gewicht
  • je lengte
  • je temperatuur
  • je hartslag
  • je ademhaling
  • hoeveel zuurstof er in je bloed zit (saturatie)
We nemen ook bloed bij je af. Als je om 08.00 aan de beurt bent, gebeurt dit pas op de hartkatheterisatie-kamer.

Rustig naar de katheterisatie-kamer

Voor de ingreep komt de medisch pedagogisch zorgverlener bij je langs. Zij bespreekt met jou wat je nodig hebt om rustig naar de katheterisatie-kamer te gaan. Hiervoor kun je thuis ook alvast het filmpje ‘Jij bent de baas van jouw brein’ in de kindercardiologie-app bekijken:



Als je om 08.00 uur aan de beurt bent, komt de medisch pedagogisch zorgverlener niet langs voor de ingreep. In plaats daarvan belt ze jou de dag voor de ingreep op.


De hartkatheterisatie

Als je aan de beurt bent, brengen we je naar de katheterisatie-kamer. Dat is de kamer waar je de hartkatheterisatie krijgt. Er mag een ouder met je mee.

In de kamer zie je veel apparaten en een onderzoekstafel. De dokters en verpleegkundigen dragen speciale pakken, een muts en een mondmasker.

Je krijgt:

  • Monitorstickers opgeplakt. Zo kunnen we je hartritme in de gaten te houden.
  • Een plakker op je vinger of teen. Zo meten we hoeveel zuurstof er in je bloed zit.
  • Een band om je bovenarm. Zo meten we je bloeddruk.
We brengen je onder narcose. Daardoor val je in slaap. Als je slaapt, gaat je ouder de kamer uit.

De ingreep duurt een paar uur.

Na de ingreep

We bellen je ouders als de ingreep klaar is. Na de ingreep ga je naar de uitslaapkamer. Daar mag een ouder bij je zijn. Als je goed wakker bent, ga je weer terug naar de afdeling Kinderthoraxcentrum. Daar mogen allebei je ouders bij je zijn.

Je hebt een verband om je lies. Ook heb je een infuus. Dat is een klein plastic buisje die via je hand een bloedvat in gaat. Via dit buisje geven we je vocht en soms ook medicijnen. De dokter komt aan jou en je ouders vertellen hoe de ingreep is gegaan.

Blijven liggen

De eerste 4 uur na de ingreep is het belangrijk dat je rustig in bed blijft liggen. Zo kan het wondje in je lies goed genezen.

Eten en drinken

Je mag weer eten en drinken als je terug bent op het Kinderthoraxcentrum. Als dat goed gaat, krijg je geen vocht meer via het infuus. Het infuus blijft nog zitten tot de volgende dag.

Slapen in het ziekenhuis

Je blijft één nacht in het ziekenhuis slapen. Er mag een ouder bij jou blijven slapen.

De volgende dag

De volgende dag mag je naar huis. Voordat je naar huis mag, doen we eerst deze dingen:

  • We halen het verband van je lies.
  • We verwijderen het infuus.
  • We maken waarschijnlijk een echo en een hartfilmpje.
Ook heb je een gesprek met de dokter en een gesprek met de verpleegkundige. We vertellen je hoe de ingreep is gegaan. Je krijgt deze dingen mee voor thuis:

  • Adviezen voor thuis.
  • Als je een implantaat (stent, paraplu of plug) hebt gekregen, krijg je daarvan een registratie-kaart. Daarop staat het serienummer van het implantaat. Bewaar dit goed.
  • Als je een paraplu of stent hebt gekregen, krijgt je een recept mee voor een antistollingsmedicijn.

Naar huis

Tijdens de ingreep is hebben we een prikgaatje gemaakt in je lies. Daar zit nu een wondje. Dat moet genezen. Er komt een korstje op het wondje. Dit beschermt de wond. Het korstje valt er vanzelf af als de wond genezen is.

Regels voor thuis

Douchen en in bad
  • Op de dag na de ingreep mag je niet douchen en in bad.
  • Op de tweede dag na de ingreep mag je kort douchen. Douchen mag niet langer dan een paar minuten. Je mag nog niet in bad.
  • Als het korstje op het wondje weg is, mag je weer langer douchen en in bad.
Sporten en tillen
  • In de eerste week na de ingreep mag je niet sporten en niet zwaar tillen. Zo zorg je dat het wondje niet gaat bloeden.
  • Als je een implantaat (stent, paraplu of plug) hebt gehad, mag je 4 weken geen contactsporten doen. Contactsporten zijn bijvoorbeeld voetbal of judo. In deze 4 weken groeit het implantaat vast in je lichaam.

Klachten

Je kan last krijgen van deze klachten:

  • Het wondje kan gaan bloeden. Als dat gebeurt, druk dan stevig met een duim 1 cm boven het wondje. Doe een doekje onder je duim, zodat hij niet wegglijdt. Doe dit 10 minuten. Als het bloeden is gestopt, plak je een pleister of gaasje op het wondje.
  • Het wondje kan vervelend aanvoelen.
  • Je kunt een bloeduitstorting in de lies krijgen. Dat is een bloeding onder de huid. Daardoor kan je een blauwe plek krijgen. Dat kan vervelend aanvoelen.
Je kunt thuis paracetamol nemen.

Let op bij een andere ingreep of behandeling

Als je een implantaat (stent, paraplu of plug) hebt gekregen, let dan op bij andere ingrepen, operaties of behandelingen in de eerste 6 maanden na de hartkatheterisatie. Soms moet je namelijk antibiotica krijgen van tevoren. Bijvoorbeeld bij het trekken van een verstandskies.

Controle

Na de ingreep kom je terug naar het ziekenhuis voor controle. Dit is meestal een paar weken na de ingreep.

Kom je vanuit het Radboud UMC in Nijmegen? Dan ga je daarnaartoe voor de controle.

Wanneer contact opnemen?

Laat het de verpleegkundige weten als:

  • De wond rood of dik wordt, of er groen of geel vocht uit de wond komt. Dat kan wijzen op een ontsteking.
  • Je een bobbel in je lies hebt.
  • Je een grote bloeduitstorting hebt in je lies, waar je veel last van hebt.
  • Je koorts krijgt boven 38,5 °C.
  • Je niet goed herstelt. Dit kun je merken doordat je moe, hangerig of futloos bent.

Contact

Heb je vragen? Dan kan je terecht bij de verpleegkundige. Dat kan op verschillende manieren:
  • App BeterDichtbij
  • Email: vc.kindercardiologie@erasmusmc.nl
  • Telefoon: 06 24 85 13 57. Bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur
Heb je een dringende vraag 's avonds of in het weekend? Bel dan naar de Spoedeisende Hulp van het Erasmus MC. Telefoonnummer: (010) 704 01 45.

App BeterDichtbij
Jij en je ouders krijgen tijdens het preoperatieve spreekuur een link voor de app BeterDichtbij. Daarmee kun je veilig appen met de verpleegkundige. De verpleegkundige antwoordt zo snel mogelijk, op maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 16.00 uur.