Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

EEG

Bij kinderen

Binnenkort heeft uw kind een afspraak voor een elektro-encefalogram (EEG). Dit is een onderzoek naar de hersenactiviteit. Hier leest u over het onderzoek. Als u na het lezen van de informatie nog vragen heeft, stelt u deze dan gerust.

Download PDF

Over het onderzoek

Wat is het doel?

Het doel van het onderzoek is: mogelijke afwijkingen in de hersenen te ontdekken. Deze afwijkingen kunnen bijvoorbeeld een aanval bij uw kind veroorzaken. Er kunnen ook afwijkingen zijn waarbij er niets aan uw kind te zien is.

Wat gaan we doen?

Cellen in de hersenen hebben contact met elkaar via elektrische signalen. Met een EEG (elektro-encefalogram) meten we de elektrische activiteit van de hersenen.

Hiervoor krijgt uw kind elektroden op het hoofd. Elektroden zijn metalen dopjes met draadjes eraan. Via elektroden lopen de elektrische signalen van de hersenactiviteit. De elektroden zijn verbonden aan een apparaat dat de elektrische signalen meet. Uw kind krijgt ook elektroden in het gezicht, op de borst en buik. Hiermee meten we beweging en hartslag.

Uw kind moet tijdens de meting een aantal keer de ogen dicht houden, vuisten maken, een paar minuten diep zuchten en in een flitslamp kijken.

We nemen beeld en geluid op van uw kind. Deze video kijken we na het onderzoek terug. Dit helpt ons bij het begrijpen van de metingen. Heeft u hier bezwaar tegen? Geef dit dan aan bij de laborant die het onderzoek uitvoert.

Voorbereiding

  • Zorg dat het haar van uw kind schoon, droog en niet vet is. Was thuis vóór het onderzoek het haar van uw kind. En gebruik daarna tot het onderzoek geen haarlak, gel of vet meer.
  • Ga niet naar de kapper met uw kind vlak voor het onderzoek. Wij vinden het juist prettig als het haar van uw kind wat langer is. Dan kunnen we de elektroden makkelijker plaatsen.
  • Als het mogelijk is, kunt u uw kind van tevoren uitleg geven over het onderzoek. U kunt vertellen wat uw kind kan verwachten tijdens het onderzoek.
  • U kunt iets meenemen om uw kind af te leiden tijdens het plakken van de elektroden. Bijvoorbeeld een tablet, filmpje op de telefoon, boek, knuffel of wat te drinken.
  • Denkt u dat uw kind erg onrustig zal zijn tijdens het onderzoek? Probeer dan met 2 begeleiders te komen.

Verloop van het onderzoek

Plaatsen elektroden

Eerst maken we de elektroden vast op het lichaam van uw kind. Dit duurt ongeveer 1 uur. Uw kind ligt dan waarschijnlijk op een onderzoeksbank. Het kan ook zijn dat uw kind op een stoel zit.

  1. We meten het hoofd van uw kind. Zo bepalen we de plaats van de elektroden. We markeren deze plekken met een afwasbaar rood potlood.
  2. We maken de huid van het hoofd schoon met een korrelcrème.
  3. We maken de elektroden vast aan het hoofd met een pasta.
  4. We plaatsen elektroden bij de ogen, borst en buik. Deze elektroden plakken we vast met stickers.
Het is belangrijk dat uw kind rustig is tijdens het plaatsen van de elektroden. Dat zorgt dat we zo snel mogelijk klaar zijn.
Het plaatsen van de elektroden doet geen pijn. Uw kind kan het wel wat vervelend vinden dat we aan het hoofd zitten.

Tijdens het onderzoek

Na het plaatsen van de elektroden starten we de meting. De meting duurt ongeveer een half uur. Het is belangrijk dat uw kind rustig op de bank ligt. U blijft bij uw kind tijdens het onderzoek.

Tijdens het onderzoek krijgt uw kind een paar opdrachtjes. Bijvoorbeeld ogen dicht doen, vuisten maken, zuchten of blazen en in een lamp kijken.

U mag uw kind afleiden tijdens het onderzoek. Bijvoorbeeld met een filmpje.

Na het onderzoek

Na het onderzoek verwijderen we de elektroden. We maken het haar schoon met water. Daarna kunnen jullie het ziekenhuis verlaten.

Het kan zijn dat er nog wat pasta en/of rode potloodstrepen achterblijven op het hoofd of tussen de haren. Dit lost vanzelf op als u het haar wast.

Het kan zijn dat er wat rode plekken op de huid van uw kind zitten, waar eerst de elektroden zaten.

De uitslag

De ochtend na het onderzoek kunnen we niet meteen de uitslag geven. Een van onze artsen gaat het onderzoek eerst uitwerken en beoordelen. Ongeveer 2 weken na het onderzoek staat de uitslag in het dossier van uw kind. Deze kan de behandelend arts bekijken.

U hoort de uitslag van de behandelend arts tijdens een afspraak. Controleer of deze afspraak gepland staat.

Contact

Polikliniek Klinische Neurofysiologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis:
  • Telefoonnummer: (010) 703 67 10, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 t/m 16.00 uur.
  • E-mailadres: knf.sofia@erasmusmc.nl.


Meer informatie?

Heeft u nog vragen? Stel deze dan gerust aan de behandelend arts of aan de laborant die het onderzoek doet. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek Klinische Neurofysiologie.

Overige opmerkingen:

  • Zorg dat u op tijd bent voor de afspraak in het ziekenhuis. Als uw kind meer dan 15 minuten te laat is, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan.
  • Kunt u niet komen op de afspraak in het ziekenhuis? We horen dit graag ruim van tevoren. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact met ons op.