Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

DDAVP-test

Bij kinderen

Een DDAVP-test wordt uitgevoerd bij kinderen met een milde vorm van hemofilie A, de ziekte van Von Willebrand en soms bij andere stollingsstoornissen. Hieronder vertellen we u meer over de gang van zaken rondom deze test.

Download PDF



Over dit onderzoek

DDAVP is een synthetisch (kunstmatig gemaakt) hormoon dat de afgifte van lichaamseigen stollingsfactoren stimuleert. Hierdoor is er tijdelijk een hogere concentratie van de Von Willebrand-factor en factor VIII in het bloed. Van tevoren is niet goed te voorspellen in hoeverre de waarden van deze factoren stijgen na toediening van DDAVP. Daarom is het belangrijk om een proefbehandeling uit te voeren, de DDAVP-test. Het doel van deze test is om het effect te meten van DDAVP op de waarde van factor VIII, de Von Willebrand-factor en eventueel de werking van de bloedplaatjes.


Voorbereiding


Gewicht
Om de benodigde hoeveelheid DDAVP uit te rekenen, hebben wij het recente gewicht van uw kind nodig. Wilt u dit mailen naar kinderhemofilie@erasmusmc.nl?

Kleding
Makkelijk zittende kleren zonder strakke mouwen is het prettigst.

Verdovende crème
In overleg met de hemofilieverpleegkundige kunt u thuis een verdovende crème aanbrengen op de plek waar we het infuus prikken. Aan het einde van deze informatie vindt u hiervoor de instructie.

Eten, drinken en medicijnen
Uw kind kan voor, tijdens en na de test gewoon eten. Uw kind mag in de eerste 6 uur na de test niet meer drinken dan het plast. Als uw kind te veel drinkt na de toediening van de DDAVP, kan het lichaam te veel vocht vast houden. Daardoor kan er watervergiftiging op treden. Gebruikt uw kind medicijnen? Dan mag hij of zij deze gewoon innemen op de normale tijd, behalve als de arts dit anders met u heeft besproken.

Entertainment
Er is speelgoed en een televisie aanwezig, maar u kunt bijvoorbeeld ook een boek of tablet van thuis mee nemen.


Verloop van het onderzoek


U meldt zich tussen 8.30 en 9.00 uur bij de balie op de afdeling Medium Care Kindergeneeskunde. Deze afdeling bevindt zich op de tweede verdieping van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.

Infuus

Allereerst bespreekt de hemofilieverpleegkundige hoe ze het infuus gaat inbrengen en op welke manier u uw kind het beste kunt afleiden tijdens deze handeling. Veel kinderen vinden het krijgen van een infuus heel spannend. Wij zijn getraind om hiermee om te gaan en hebben een speciale afleidingskoffer met afleidingsmateriaal. Vaak werkt het ook goed als uw kind een filmpje kan kijken op de telefoon.

Als de hemofilieverpleegkundige het infuus inbrengt, neemt ze ook direct bloed af. Deze waardes worden gebruikt als startwaardes bij het onderzoek. Het infuus blijft de hele test zitten.

Hierna krijgt uw kind op de dagverpleging de DDAVP in 30 minuten toegediend. Dit gaat via een infuuspomp en is niet pijnlijk. 1 keer meten we de bloeddruk.

Bloedafname
Vervolgens wordt volgens een vast tijdsschema bloed uit het infuus afgenomen. Het eerste uur na toediening van DDAVP moet uw kind op de zaal van de dagverpleging blijven. Daarna mag hij of zij tussen de bloedafnames door de zaal verlaten.

Rond 16:00 uur is de laatste bloedafname en is de test afgelopen. Het infuus wordt verwijderd.


Bijwerkingen en complicaties


Tijdens de test en enkele uren daarna kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

  • Roodheid van het gezicht
  • Warm of opgejaagd gevoel
  • Hoofdpijn, duizeligheid
  • Vasthouden van vocht
    • Daarom is het belangrijk om weinig te drinken, totdat de urineproductie weer op gang is. Bij te veel drinken, wordt het vocht niet uit geplast en kan er watervergiftiging optreden.
  • Daling van de bloeddruk of een snelle hartslag

Uitslag


We bespreken de uitslag van de test na 2 weken telefonisch met u. Zo nodig maken we dan ook vervolgafspraken.


Heeft u nog vragen?


Bij vragen of onduidelijkheden kunt u contact opnemen met de hemofilieverpleegkundigen van het Erasmus MC Sophia:

  • Carolien van der Velden, verpleegkundig specialist
  • Sasja Andeweg, verpleegkundig consulent
Tijdens kantooruren op 06 12 94 59 60 of via email: kinderhemofilie@erasmusmc.nl

Bezoekadres
Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis
Dr. Molenwaterplein 40, 3015 GD Rotterdam


Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op de website van de patiëntenvereniging voor hemofiliepatiënten, www.nvhp.nl.


Instructie voor het aanbrengen van de verdovende crème


Breng de crème aan vlak voordat u naar het ziekenuis gaat. Gebruik het middel alleen op een onbeschadigde huid. Breng de crème aan volgens de volgende instructie:

  1. Prik de tube open met het puntje bovenin de dop.
  2. Breng de crème aan op het gebied dat verdoofd moet worden (de rug van de hand of de plooi van de elleboog). Wrijf de crème niet in.
  3. Verwijder de beschermlaag van de pleister.
  4. Plak de pleister over de crème, met de kleefzijde naar beneden. Verspreid de crème zo min mogelijk.
  5. Verwijder de papieren rand. Druk de randen van de pleister aan.
zalf op de rug van de handzalf in de plooi van de elleboogpleister over de zalfpapieren rand van de pleister halen