Over het medicijn
Atenolol valt onder een groep medicijnen die we B-blokkers (spreek uit: bèta-blokkers) noemen. B-blokkers worden al lang gebruikt bij kinderen met hartproblemen en een hoge bloeddruk. In 2008 is er ontdekt dat B-blokkers ook werken tegen de groei van aardbeienvlekken.
Soorten B-blokkers
Er zijn verschillende soorten B-blokkers. De meest gebruikte B-blokkers zijn propranolol en atenolol. Propranolol is in Nederland geregistreerd voor de behandeling van aardbeienvlekken. Atenolol is een nieuwere B-blokker, die hetzelfde effect heeft als propranolol, maar dan met minder bijwerkingen. Ook hoeft u het middel maar 1 keer per dag aan uw baby te geven. Daarom is atenolol in het Erasmus MC de 1e keus.
Hoe werkt het medicijn?
We weten niet goed waarom B-blokkers werken bij aardbeienvlekken. Dat is niet bekend. We denken dat de B-blokker de vaatjes in de aardbeienvlek laat samenknijpen. Hierdoor verandert de kleur van de aardbeienvlek van felrood naar donkerpaars en grijs. Ook denken we dat atenolol de groei van de vaatjes remt of zelfs stopt. Hierdoor wordt de vlek kleiner en verdwijnt het eerder.
Bijwerkingen
Meestal geeft een B-blokker erg weinig bijwerkingen. Soms hebben patiënten last van deze bijwerkingen:
- Lage hartslag en lagere bloeddruk: bij inspanning en stress zal het hart minder snel kloppen en de bloeddruk iets lager worden. Hier heeft uw kind meestal helemaal geen last van. Soms krijgen kinderen hierdoor koudere handen en voeten.
- Benauwdheid, snelle ademhaling en hoesten: Atenolol heeft ten opzichte van propranolol erg weinig invloed op de longen. Soms verwijden de luchtwegen iets minder goed. Dit is geen probleem (ook niet als uw baby actief is), tenzij uw baby al een longziekte heeft waardoor de luchtwegen altijd al vernauwd zijn.
- Moeizame/harde ontlasting of juist diarree.
- Onrustig slapen en verandering van gedrag: atenolol bereikt de hersenen vaak niet. Soms slaapt het kind onrustig, of gedraagt zich onrustig, als er net is gestart met het medicijn. Dit is vaak tijdelijk.
- Zeer zelden: Zweterig, bleek zien, geprikkeld of juist minder alert zijn (flauwvallen). Een lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt deze klachten. Atenolol kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Maar dit wordt eigenlijk alleen gezien als uw baby te weinig voeding binnenkrijgt. Daarom is een goede verdeling van voeding over de dag belangrijk. Sla dus geen voeding over.
Let op: Als uw baby te weinig voeding binnenkrijgt, bijvoorbeeld door ziekte, stop dan tijdelijk met atenolol. Als uw kind weer goed eet en drinkt, mag atenolol weer worden gebruikt!
Hoelang duurt de behandeling?
Meestal duurt de behandeling tot de leeftijd van 9 tot 12 maanden. Soms is het nodig om langer dan het 1e levensjaar te behandelen. Vaak gaat het dan om aardbeienvlekken die dieper in de huid liggen. De arts bespreekt dit met u.
Op welk moment van de dag wordt atenolol gegeven?
Geef atenolol in de ochtend tijdens de voeding. U kunt atenolol geven via een pipet of lepeltje. Als u flesvoeding geeft, kunt u de atenolol mengen met de voeding in de fles. Zorg er dan wel voor dat uw kind de fles leegdrinkt.
Wanneer contact opnemen?
U neemt contact op met het WEVAR team als:
- uw kind bleek ziet, zweterig is, geprikkeld of juist minder alert (flauwvallen)
- u zich zorgen maakt over andere bijwerkingen, zoals benauwdheid
- uw kind door braken of andere oorzaken de atenolol niet krijgt of kan binnenhouden
- uw kind andere medicijnen krijgt voorgeschreven, bijvoorbeeld predniso(lo)n
- u het idee heeft dat tijdens behandeling, het aardbeienvlek opnieuw groter, dikker en/of roder wordt
- u het idee heeft dat direct na de behandeling het aardbeienvlek opnieuw groter, dikker en/of roder wordt
Contact
Centrum voor kinderdermatologie - Sophia Kinderziekenhuis
WEVAR (Werkgroep Vaatafwijkingen Rotterdam), Sophia Kinderziekenhuis/Erasmus MC
https://aangeborenvaatafwijkingen-expertise.net/
www.huidhuis.nl (Hemangiomen)
WEVAR (Werkgroep Vaatafwijkingen Rotterdam), Sophia Kinderziekenhuis/Erasmus MC
- Voor niet dringende zaken kunt u e-mailen naar wevar@erasmusmc.nl
- Bij spoed: 010-704 01 10. U kunt vragen naar de afdeling kinderdermatologie (binnen kantoortijden) of de dienstdoende dermatoloog (buiten kantoortijden en in het weekend).
- We zijn ook bereikbaar via de Beter Dichtbij App.
Patiëntenverenigingen en overige informatie
www.hevas.euhttps://aangeborenvaatafwijkingen-expertise.net/
www.huidhuis.nl (Hemangiomen)