Over dit onderzoek
Welke patiënten kunnen deelnemen?
Wat zijn de voorwaarden?
U kunt deelnemen als u bereid bent gedurende een periode van drie maanden;
- De voedingsrichtlijnen uit de 'Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum te volgen;
- Of de voedingsrichtlijnen zoals wij u die aanreiken in het prostaatkankervoedingspatroon te volgen.
Verder vragen we u drie bijeenkomsten in het Erasmus MC bij te wonen, op meerdere momenten een kwaliteit van leven-vragenlijst in te vullen en tijdens de bijeenkomsten uw bloed te laten prikken voor het bepalen van carotenoïdewaarden zoals lycopeen, en vitamine A en B.
Hoe kunt u zich aanmelden?
Wat willen we bereiken?
Wat gaan we doen?
In deze studie vergelijken we de effecten van een dieet volgens de Schijf van Vijf (Voedingscentrum), met een dieet gebaseerd op een prostaatkankervoedingspatroon.
- Eén derde van de deelnemers volgt het dieet volgens de Schijf van Vijf (controlegroep).
- Twee derde volgt het voedingspatroon bij prostaatkanker. Zij ontvangen recepten die daar bij passen, die zij thuis bereiden. Deze groep is onderverdeeld in de dieetgroep en VERS+-groep. Deelnemers in de VERS+-groep ontvangen de versproducten om mee te koken thuis, deelnemers in de dieetgroep kopen deze ingrediënten zelf.
U past uw eetpatroon drie maanden aan. Tijdens deze drie maanden volgt u drie bijeenkomsten in het Erasmus MC, waar we ook bloed bij u afnemen. Na deze periode van drie maanden vult u nog twee keer een vragenlijst in.
Veelgestelde vragen
Kan ik kiezen in welke groep ik meedoe?
Nee. De studie is een zogeheten gerandomiseerde studie, wat inhoudt dat het lot bepaalt in welke groep een deelnemer wordt ingedeeld (controlegroep, dieetgroep of VERS+-groep).
Is mijn partner welkom tijdens de bijeenkomsten?
Ja. Uw partner of een andere naaste is zeker welkom tijdens de bijeenkomst. Te horen krijgen dat er prostaatkanker is ontdekt, kan een enorme impact hebben op het leven van patiënten en hun partner/familie. Daarnaast horen twee personen vaak meer dan één. Als uw partner degene is die de meeste maaltijden kookt, dan is het voor diegene ook fijn om de nieuwe informatie tot zich te nemen.
Door wie is de studie opgezet?
De studie wordt geleid door het Erasmus MC (o.l.v. uroloog Prof. Dr. Chris Bangma), in samenwerking met TNO, Platform Patiënt en Voeding, Life Growth en tuindersorganisatie VERS+. Het project is is een initiatief van Platform Patiënt en Voeding, dat ook het samenwerkingsverband leidt. Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Gemeente Almere en MMV/Steunfonds Amnestie, en bijdragen in natura van de tuinders. Het onderzoek vindt verder plaats in het kader van de ontwikkeling van de Flevo Campus en het programma Almere 2.0, in aanloop naar de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Almere 2022.