Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

ProBio studie

Prostaat biobank studie

Duur: Tijdens een standaardbezoek aan de afdeling Urologie vragen we u jaarlijks om extra bloed en urine af te staan. Mocht u niet meer bij deze afdeling komen, dan vragen wij u dus ook niet meer om bloed en urine af te staan.
Startdatum: Doorlopend
Vergoeding: Deelname is op vrijwillige basis. Een eventuele vergoeding is niet van toepassing.

In deze studie zoeken en testen we nieuwe markers voor prostaatkanker. Zo kunnen we de diagnose in de toekomst eenvoudiger en sneller stellen en weten we beter hoe deze ziekte naar verwachting verloopt.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

U kunt meedoen aan dit onderzoek als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U heeft geen eerdere diagnose van of behandeling aan prostaatkanker gehad.
  • U wilt tijdens uw bezoek aan de afdeling Urologie voor onderzoek bloed en urine afstaan.

Mannen met een verhoogde PSA-bloedwaarde die wij adviseren een biopsie te laten nemen kunnen ook deelnemen aan dit onderzoek.

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn geen verdere voorwaarden voor het deelnemen aan dit onderzoek.

Hoe kunt u zich aanmelden?

In de deelnemende ziekenhuizen aan de Probio studie krijgt u bij uw bezoek aan de afdeling Urologie de vraag om aan dit onderzoek mee te doen. U kunt zich hier niet zelf voor aanmelden.

De deelnemende ziekenhuizen zijn: Prostaatcentrum zuidwest Nederland (samenwerking tussen het Erasmus MC en Franciscus Gasthuis & Vlietland), Maasstad ziekenhuis en Albert Schweitzer ziekenhuis.

Als u vragen heeft, kunt u ons een e-mailsturen.

Wat willen we bereiken?

Wij willen graag nieuwe markers voor prostaatkanker zoeken en testen. Daarvoor hebben we lichaamsmaterialen (bloed, urine, weefsels) en gecodeerde medische gegevens nodig van mannen die (mogelijk) prostaatkanker hebben. Zo kunnen we de markers goed onderzoeken. Door markers op te sporen en te testen, kunnen we de diagnose prostaatkanker in de toekomst misschien eenvoudiger en eerder stellen. Verder kunnen deze nieuwe markers ons misschien een beter beeld geven over hoe prostaatkanker bij patiënten naar verwachting verloopt. Dit kan dan invloed hebben op bijvoorbeeld de behandelingskeuze.

Wat gaan we doen?

Bij deelname vragen wij u bij uw standaardbezoek aan de uroloog om ongeveer een keer per jaar extra bloed af te laten nemen (maximaal 60 ml per keer) en een potje urine in te leveren na rectaal onderzoek. Wij verzamelen voor het onderzoek ook relevante informatie uit uw medisch dossier. Dit doen wij om de resultaten van laboratoriumonderzoeken met de lichaamsmaterialen goed te kunnen verklaren. Wij bewaren deze gegevens gecodeerd om uw privacy te beschermen.

Veelgestelde vragen

Waarom vragen wij u om toestemming?

Wij beschikken graag over uw (medische) gegevens zodat wij u in de toekomst kunnen blijven volgen. Wij gebruiken deze gegevens om de zorg verder te verbeteren. Ook kunnen we in de toekomst nieuwe patiënten met prostaatproblemen zo beter helpen.

Waarvoor geldt de toestemming?

Wij vragen uw toestemming: 

  1. Voor het verzamelen van uw bloed en urine voor onderzoek over uw prostaat.
  2. Om inzicht te krijgen in uw medische gegevens over uw prostaat.
  3. Om ons inzage te geven in landelijke bestanden met  gegevens over weefselonderzoeken (PALGA), de Nederlandse kankerregistratie (IKNL) en het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
  4. Om lichaamsmateriaal dat in het verleden of in de toekomst is/wordt afgenomen voor uw behandeling voor onderzoek te mogen gebruiken (bijvoorbeeld weefsel verwijderd bij een biopsie of operatie)